• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    Varování ministerstva memetiky: při neodborné manipulaci s Occamovou břitvou hrozí nebezpečí úrazu

    Jak definovat, co to je "Diskuze o nesmrtelnosti chrousta" ? Já bych zkusil např. tohle: Specifický způsob řešení otázek, které se svojí podstatou dotýkají např. metafyziky, filosofie, teologie, kosmologie, psychologie, sociologie, politiky, antropologie, teorie jazyka, teorie médií a metodologie přírodních věd - ale které jsou vedené bez použití sofistikované terminologie humanitních věd (tzn. tak, aby tomu rozuměly i malé děti).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Meme - http://en.wikipedia.org/wiki/Memetic_engineering
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Mem - http://cs.wikipedia.org/wiki/Memetika
    memetická porucha - porucha normálního fungování memů v naší mysli nebo ve společnosti
    mementální postižení - postižení člověka nebo společnosti způsobené větším než malým množstvím memetických poruch
    memóza - onemocnění způsobené škodlivým memem (ať už důsledkem memové infekce, nebo memetické mutace)
    memová infekce - nedobrovolné přijetí cizorodého memu člověkem nebo společností
    memová mutace - samovolný vznik nového memu samovolným pozměněním (mutací) nějakého stávajícího memu
    memová epidemie - divoké, nekontrolované šíření memů ve společnosti (např. v důsledku propagandy, reklamy, nebo šíření drbů)
    memofond - souhrn memů, kterými disponuje jednotlivec nebo společnost
    memoterapie - léčba poruchy způsobené škodlivými memy (zejména pomocí jiných memů, např. přímo k tomu určených a uměle vytvořených)
    memetické inženýrství - obor, zabývající se záměrnou a promyšlenou tvorbou nových umělých memů (nezaměňovat s propagandou či reklamou)
    memobanka - úložiště memů, místo, kam můžete uschovat svoje memy pro pozdější použití
    bludotropní memy - memy s nadprůměrným potenciálem přimět své nositele uvěřit různým bludům
    memonosič - po vzoru "bacilosnosič", nositel memu (sám může být vůči danému memu imunní, ale u jiných ten samý mem může způsobit memózu)
    antimemetika - prostředky používané při léčbě memóz - např. malé, kontrolovaně užívané dávky alkoholu či konopí (pozor, nezaměňovat s antiemetiky, což jsou prostředky proti zvracení)
    antimemy - alternativa k užívání antimemetik - speciální memy, navržené tak, aby bojovaly s jinými memy
    mememeticky modifikované organismy (MMO) - též hipsteři :-)
    buzzword - nadprůměrně životaschopný mem, šířící se prostřednictvím nových médií (např. Webu 2.0)
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMI: ano, tady mě mluvíš z duše... tohle je přesně rétorika, které říkám "neobolševická". přesně v tomhle duchu KSČ provokovala násilné stávky které končily konfrontací s policí. Ale já právě policii nechci spíše z toho titulu, že by měla odumřít: aby společnost necítila potřebu na ní vynakládat prostředky, aby se nebála kriminality a dokázala ji řešit samosprávně na místní úrovni, apod.

    Naproti tomu jakýkoliv zbytečný konflikt systém represe dále posílí, umožní mu zdůvodnit si před úředníky navýšení rozpočtu, apod.

    Ve skutečnosti více než obsazení nevyužívaných nemovitostí by mě dnes lákalo alternativní využití post-industriálních prostranství na předměstích měst. Spíše než punkový "popelnicový" přístup, kdy se vezme to, co už nikdo nechce, posprejuje se to a nechá se to dále kreativně zahnívat (dekonstrukce) bych na to šel více neofuturisticky-konstrukcionisticky: místo squatů bych lidem doporučoval uvažovat spíš o nízkorozpočtových techno-slumech, o více či méně dočasných příbytcích, ke kterým by jejich stavitelé mohli mít pocit vlastnictví - že jsou fakt JEJICH - nikoliv pocit "zabrání teritoria a boje o něj".

    Já sám mám jeden projekt, říkám mu pracovně "hangár" - a jde o škálování konstrukce Fullerova dómu, postavené ovšem výhradně z biomateriálů (dřevo a konopné lano, čím to potáhnout ještě nevím). Toto je velice nízkorozpočtová, ale přitom robustní stavba, kterou lze velice rychle zastřešit poměrně značnou výměru nějakého předměstského postindustriálního pozemku - a mohlo by to jít vztyčit třeba i na plochých střechách, apod. Svépomocným zastřešením nějakého pozemku se přirozeně definuje autonomie daného prostoru (autonomním "samovládcem" zde není nějak absurdně vymezený kolektiv těch, kteří si troufli vlézt "na cizí" - ale prostě a jednoduše ti lidé, kteří dokázali tu střechu vlastnoručně vztyčit a postavit). Velikost zastřešeného prostoru je v podstatě daná technickými vlastnostmi dostupných nízkorozpočtových materiálů. A vše je snadno rozmontovatelné a přesunutelné v případě, že se o tu "dočasnost" začne zajímat stavební úřad.

    Koncepce "technoslumů" by měla celkově měla poskytnout lidem prostor pro práci a směnu v jiném, než korporátním prostředí ovládaném investory. Lidem je potřeba dát prostor k činnosti - ale je otázka, k jaké činnosti je možné dospět v rozpadlém nelegálně zabraném domě.... kromě malování depresivních obrazů, apod.

    Já třeba mám problém, že se domnívám, že mám právo neplatit daně. A popravdě, víc než squatting by mě zajímala organizace nějaké "Boston Tea Party" - protože když neplatí daně jeden subjekt, tak na něj maximálně berňák pošle exekutory. Já jsem toho názoru, že neplacení daní by bylo potřeba zatraceně dobře a masově zorganizovat...
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    OMI: absolutní souhlas. zajímalo by mě vcelku kdo to vlastně vytáhl. připadá mi to takový dost paternalistický, tzn. mi to k anarchistům moc nesedí.

    jinak sem zapoměl anoncovat "amatérský" zápas v kopané (á mužstva i bé mužstva)(sic tu letos bohužel nebudu, hledám potenciální protihráče pro další roky):

    Pohár Ladronky 09 09
    klub živé kultury UTOPIA
    pořádá tradiční FOTBALOVÝ TURNAJ:
    O pohár Ladronky

    v sobotu 5.9. 2009
    od 13.00 u břevnovské Ladronky

    týmy borců se registrují na 777 392 291
    OMI
    OMI --- ---
    nerozumíme si -- já narážím na ty šílené nápady, co zaznívaly nedávno v situaci kolem Milady: že "bydlení je právo" a že "požadujeme adekvátní náhradu". To je taková debilita, že to snad musel říct nějakej provokatér, to nemohl snad nikdo ani myslet vážně.
    Zabrat dočasně nevyužívaný kus něčího majetku... no proč ne.
    Udržovat mu ho a zvelebovat... no za to by měl snad majitel poděkovat.
    Zadbánit bilanční likvidaci památky, jako v případě právě squotterama spravenejch střech historických stavem, které byly účelově rozebrány právě proto, aby se propadly stropy a mohl se tam postavit obchoďák, na to by měl zákon pamatovat uložením povinnosti majitele platit těmto aktivistům mzdu za udržovací práce.
    Ale nějaký nárok a právo na bydlení v něčím domě? To je dost napalici, ne?
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    OMI: squoting není o znárodnění ani o vyvlastnění. a že by tu byl, aby tu nebyla nuda?... jo to je vcelku sympatický pohled. :)
    OMI
    OMI --- ---
    JINDRICH: Však to se nakonec částečně povedlo, nezbořilo se to a nepostavila se místo toho ze skla kostka. Už proto si zasloužili podporu a uznání.
    Ale žebych kvůli tomu podporoval znárodnění nebo vyvlastnění... ikdyž investoři by to všechno pochopitelně nejradši vybagrovali a postavili tam dnes obchoďák, zítra garáže...
    Musí se na to jinak.
    Kdyby byl život snadnej a všechno fungovalo po právu a s rozumem, byla by nasvětě taková nuda, že by se nikomu ani žít nechtělo...
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    OMI:... nejen právo, ale dokonce morální povinnost nenechat např. ladronovu historicky chráněnou památku spadnout ale vdechnout jí nový život.

    XCHAOS: Hele nemáš nějaký text k té TAZ. přečetl jsem si tu jednu malou zmršenou brožurku v čj, ale docela bych stál o nějaký další zdroj... nevíš o něčem aspoň vzdáleně podobném, souvisejícím?
    OMI
    OMI --- ---
    Nenapadlo, protože nazvat motoristu squotterem je jako kdyby homelessáci squattovali ubytovnu Naděje... Prostě to je pro ně postavený, "patří" jim to.

    Kdežto dovolím si poněkud pochybovat, že by starej Ladron dal postavit Ladronku pro koncertní a pěstírenskou partu. Jakkoliv jim fandím a respektuju je, mohu jenom vrtět nechápavě hlavou nad myšlenkovými konstrukcemi které plodí a kterými podepírají teorii, že mají jakési ne právo, ale dokonce nárok na obývání nějakého objektu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMI: za mých mladých let byl rozdíl mezi anarchistou, bojujícím za zrušení vojenského služby nebo zrušení hranic rozdělujících lidi do států celkem jasný. Dnes bylo řady racionálnějších cílů už dosaženo, takže ten rozdíl se celkem dost stírá...

    Mě přijde např. obhajitelný squatting na bázi teorie Temporary Autonomous Zone. Třeba takový automobilista squatuje tím více silnice, čím rychleji jede... protože bezpečné rozestupy, brzdná dráha, apod. Napadlo vás někdy uvažovat takto ?
    OMI
    OMI --- ---
    XCHAOS: Pokud nadále anarchisti budouou opomíjet zdůrazňovat základní rozdíl proti bolševismu, totiž samosprávného jedlotlivce, budou nadále bráni za stranické příspěvky nepaltící soudruhy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMI: mě bolševismus ani současný neo-bolševismus fakt nijak nesedne, a hlavně mám docela strach, aby anarchistické myšlenky nebyly vykládány právě jako ten neo-bolševismus a boj zuby nehty proti všemu "kapitalistickému".

    moje teorie by se nejlépe asi měly jmenovat "liberální pacifismus", nebo nevím jak tomu říkat. použití slova "anarchismus" je ošemetné.

    z jedné strany jsem za sobeckého pravičáka, když hájím svobodný trh, z druhé za "salónního levičáka", když tvrdím, že pokud dojde k oligopolizaci či monopolizaci nebo nějaká firma ovládne více jak 80% trhu, tak že ten trh už vůbec není svobodný - a že něco takového nejspíš bylo možné jen díky nějakému autoritativnímu zásahu shora, že k něčemu takovému došlo (k možnosti "přirozených monopolů" jsem velice skeptický...)
    OMI
    OMI --- ---
    XCHAOS: Kdyby bolševici netvrdili tu nebetyčnou pitomost, že se o majetek jedněch, kteří si ho pílí vydřeli, lépe postarají druzí, kteří neschopností či leností žádný majetek nevybudovali, hlásil bych se k myšlence utopického komunismu možná také.
    Ale když ono je to celé postaveno jako lůzo-kracie.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMI: já bych byl komunistou asi v 19. století, v době Pařížské komuny, nebo experimentů Roberta Owena, nebo tak něco. Ale dnes ? Pro mě to je asi stejné jako být zcela věřícím křesťanem cca od 18. století dále. To už prostě bylo z větší části zcela mimo, a alternativy existovaly.

    V podstatě věřím v nějaký druh rovnosti lidí - ale současně také v nějaký druh individualismu, který podle mě přehnané zdůrazňování kolektivního a sociálního nutně potlačuje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: případně jsou časově omezené ... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TečkaCZ - FreezeFest aneb Kultura Jinak
    http://www.teckacz.cz/index.php?clanekid=905
    OMI
    OMI --- ---
    BENNY: Ano, takhle mi mluvíš z duše: zatím se tahle partaj projevuje dost neschopně. Impotence je pro to asi skutečně to nejvýstižnější slovo.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OMI: mavam nad tim rukou :-) lidi maji tendence me hodnotit nespravne, dukazem budiz jejich nasledne prekvapeni z procitnuti, ktere jsem mohl uz mnohokrat sledovat, ale to neni parketa, na ktere by se dalo diskutovat :-)

    chtel jsem tim rict, ze onu stranu povazuji za impotentni ( = neschopnou) a proto ji volit nebudu. ano, jde o muj ciste subjektivni nazor, ale stojim si za nim. nepresvedcili me naprosto vubec nicim, krome sve neschopnosti se prezentovat.
    OMI
    OMI --- ---
    BENNY: Já si myslím (možná jenom nalhávám), že jsem tím "ovádem Obce". zatímco ty jenom prudíš (co jsem viděl) a lze tě prostě odbejt jako nepříjemnýho vopruza a nezabejvat se tebou, pokud člověk není blondýna a nedá se s tebou do hádky o nesmrdelnosti chrousta a smrti blízkejch, já se dotknu bolavejch míst lidskýho ega a je jednodušší mě zašpuntovat, než si přiznat, že holt ani světec nesere zlatý hovna a i mahá-chytristikónovi smrdí ráno z huby.

    Ale jak řikám, možná si to jenom nalhávám a jsem stejnej trotl, jako ty.

    Ale to můžeme zjistit snadno -- chtěls něco sdělit svým postem [ _BENNY @ diskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení) ] ?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OMI: ja mam banu minimalne. asi jsi konfliktnejsi ;))
    OMI
    OMI --- ---
    BENNY: No, já už tady mám ban na tolika, že mi jiné než babské nezbývají. Nasral jsem tady jednoho duc:hovního mrakodrápa, když jsem se vysmál jeho velemyšlénce, že jeho marodnost je Zkouška a Odměna od Bohů, že je tím vyvolený. Takže mám babána kam vlezu :_)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OMI: asi chodis do jinych klubu nez ja a spolecny prusecik se mnou jsi nasel jen v babskych klubech ;)
    OMI
    OMI --- ---
    BENNY: Jenomže já aspoň kam vlezu, mám děsně chytrý a nejchytrystikónvatější myšlénky. Ty kam vlezeš jenom děláš, že jsou ostatní debilové, co ničemu nerozuměj.
    Mně se aspoň povede popíchnout nějakou hádku, když už ne diskusi. Aby se něco dělo a aby se lidi projevili.
    Ty jenom famfrníš s nosem nahoru. Nuda. Stagnace. Aby se lidi pohádali. Vo hovně. Sorry.
    Ale ty to sneseš, tebe to nerozhází, jinak bych ti to neřikal.
    OMI
    OMI --- ---
    XCHAOS: Já na bolševiky (současný) nedržkuju. Vážím si na nich toho, že když jsou jednou komunisti, netvářej se jako křesťani jenom proto,ž e v KDU by udělali kariéru nebo jako ODSS proto, aby mohli krást i z EU.
    Prostě jsou to komunisti, tak jsou ko komunisti.
    Třeba (někteří) nejsou krysy alergické na svobodu, řeba jsou to utopisti beze smyslu pro realitu. vyloučit se to nedá a je statisticky nepravděpodobné, že by celá bolševická partaj byl jeden rudej brigadýr vedle druhýho.
    Kdo nebyl v mládí komunistou, ten nemá srdce. A kdo je komunistou i ve táří, ten nemá rozum.
    Třeba jenom nemají rozum.
    Ale zase jsou (v tomhle) čestní a toho si vážím: nestyděj se za to.
    Takže celý to "bojkotujme komunisty" je jenom pozérství, protože to je jako říct "křesťanství je krvežíznivá nauka -- bojkotjme České bratříky a Husitskou."
    Je to polovičatý, nemá to smysl, je to jenom prázdný pozérství. asi jako tvrdit "zavřeme cikány a zmizí kriminalita": oni jsou hajzlové rozlezlí i jinde, než u bolševiků a ty nikdo bojkotovat nechce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam