• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: nedonutíš me diskutovat s tebou stručně ! (už si mě donutil... sakra... teď honem napsat několik dalších odstavů, abych to mohl vyvrátit :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: nic jsi nepochopil. kdybys nebyl hlupakem, nebyl bys medvedem, Ivanku ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ano - ale to je proto, že jsem nejdřív pročetl asi tak 10 000 tvých příspěvků v různých klubech, a nějak se naučil rozlišovat u tebe samoúčelné výpady od toho, co má hodnotu a třeba si to i stojí za to přečíst. ale rozhodně si o tobě nešlo udělat obrázek na základě jednořádkových příspěvků.

    nelze prostě všechno, co má více než jeden řádek, označit za "pohádku". sami vědci se ve svých odborných článcích často vyjadřují podobně košatě, jako já: opakují často jeden a ten stejný fakt kolem dokola (jednou jako předpoklad experimentu, jednou v rámci popisu toho co dělali, a potřetí jako závěr...)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    tedy mozne to je. na dojmy nestaci ani 10 A4ek, ale to gro zjednodusit jde. zkratka a dobre, zatim jsi jen pohadkar (nebo tak alespon pusobis).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: hele, rozumis mi? chapes jake jsou moje postoje? jak je mozne, ze tohle vsechno vis bez toho, aniz bych kazdem prispevku venoval 1000 znaku? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ale ono to nejde říct jednou větou ! řeknu něco jednou větu, a přijde Václav Klaus a prohlásí: podívejte se na něj - to je ten zlý, zelený, levicový alarmista. a přitom ON je tady státem placený úředník, a JÁ jsem podnikatel, který platí daně ze kterých on žije!!! toto nelze říct jednou větou.. chápeš ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: o atmosféru tady nejde - WIPER je shodou okolností můj znáný a spolupirát, a to co vytáhl je z renomovaného arxiv.org, kde by asi "nearxivovali" vyslovenou volovinu - s ním bych se o interpretaci toho na co odkazuje určitě nějak dohodl - ale fakt mě vždycky znova naštvou dvě věci:

    1) když do diskuze vtrhnou "lidoví popírači", kteří jsou schopni začít vykřikovat "nikdo nikdy nedokázal vliv CO2 na teplotu atmosféry" - chápej, tak to pak vypěním, to je jako bych byl nějaký studovaný středověký tajný stoupenec pohanství a zašel si do hospody při sklence vína přít se s Tomášem Akvinským o naše rozdíly v interpretaci Aristotela - a vyrušil by nás dav na náměstí, který by skandoval "našli jsme čarodějnici, potřebujeme od církve souhlas abychom ji mohli upálit".

    2) když naoko inteligentní a umírnění popírači, se kterými se dá relativně rozumně diskutovat o řadě věcí, a navrhovat zábavné experimenty, které by tu nebo jinou hypotézu mohly případně vyvrátit, a hledat, jestli už je někdo neprovedl - najednou v tento moment MLČÍ. do diskuze sice vtrhnul blbec - ale protože ten blbec náhodou fandí "té správné straně", tak je v ten moment vhodné zdvořile mlčet. případně to nenápadně zamluvit tím, že jsem "nepochopil, o čem chtěli diskutovat" a ponechat prostor - blbci.

    Tábor "popíračů" je vnitřně naprosto nekonzistentní - skládá se z hrstky lidí, kteří tuší, který bije, a dokáží najít drobné nesrovnalosti v jinak obecně přijímané teorii (byť diskutabilně určitými kruhy politicky zneužívané - ale ta teorie tu byla daleko DŘÍVE, než její politické zneužití, to je to! já to sleduji už od 80tých let...), dále s určitého okruhu diskutérů se sice různými motivy, ale obratných především v Pí-Ár - a potom z obrovského množství zcela explicitních blbců, kteří se radují, když mají možnost jednou se taky strefovat do těch, jejichž dovedností a znalostí se instinktivně bojí.

    Tábor "alarmistů" naproti tomu nevznikl díky pí-ár vlivu několika silných osobností nad "neinformovanými masami" - samotné teorie (ať už ta obecná teorie skleníkového efektu a jeho vlivu na klima, tak ta rozšířená o civilizačním vlivu na GO) existovala desítky let bez většího zájmu kohokoliv mimo vědecké kruhy: zkrátka po světě existovaly desítky tisíc lidí, kteří se navzájem neznali, a neměli na tom žádný osobní zájem ani nevzhlíželi k žádné "uctívané osobnosti" - ale kterých když by ses na to zeptal, tak ji vysvětlí "no jasně - to je středoškolská fyzika - to funguje takhle a takhle". A teď najednou přijde nesourodá masa diváků TV Nova a čtenářů Blesku apod. - a začnou nám, kteří jsme si přeci jen kdysi o té fyzice něco přečetli - vykřikovat "ale vždyť je to celé podvod, já to četl támhle na tom blogu". Dovedeš pochopit, jak je to nesmírně frustrující ?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a nemyslim to s tebou zle ;-) jen myslim, ze chapu, co lidi vede k tomu mavnout nad tebou rukou ;-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: rekni to zcela jednoduse (nebo alespon strukturovane) a bezesporne, s pripadnymi odkazy. nejlepe tak muze na tebe clovek reagovat a vest s tebou diskuzi. jinak je to cele takove rozplizle, vlastne ani nevis kterou myslenku uchopit a argumentovat proti ni, kdyz je to cele takovy gulas :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ale některé věci prostě nejde říct jednoduše - a přesto jsou podstatné a jsou pravda.

    příklad: nějakou představu o Einsteinově teorii relativity si uděláš z popularizační brožurky, kterou napsal, ale která pořád má asi sto stránek (našel jsem doma druhou, v knihovně po dědečkovi s babičkou - případným zájemcům prodám). je to jedna z nejlepší popularizací vědy, kterou jsem kdy četl - na podobném levelu, jako je Feynman. i kdyby Einstein celou teorii relativity ukradl své první ženě (čemuž i věřím) - a zachoval se vůči ní jako hnusný necitlivý autista - tak pořád jeho zásluhy o POPULARIZACI této teorie jsou obrovské.

    no a když se vrátíme k základní fyzice tepelného vyzařování a elektromagnetickému vlnění a fyzikálním vlastnostem různých molekul - tak KURVA jak chceš tohle jednoduše říct člověku, který mluví o "jedenácti slunečních cyklech" ? začínám docházet k přesvědčení, že existují limity demokracie !!! :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    nebo proste zkus svoje myslenky nejak rozumne strukturovat - vim ze vsichni mame v hlave maglajz, ale obycejne rozumny clovek po precteni vsech tvych prispevku usoudi, ze jsi obycejny pohadkar. futuristicky beletrista.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    nebo jinymi slovy - na me to dejepravectvi jako prostredek k navozeni nejake atmosfery proste nefunguje.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: tak, a ted to cele zkus rict jednoduse, v jednom kratkem prehlednem odstavci. jeden muj ucitel kdysi davno pravil, ze kdyz nemuzes nejakou vec vysvetlit jednoduse, jedna se o hovadinu. verim mu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ty se mnou nesouhlasíš samozřejmě zcela z principu za všech okolností, takže je vlastně zbytečné ti to psát: ale uvědom si, jak myšlenkově nesourodá masa ti popírači jsou ! ale hlavně ti inteligentnější z nich si ani neuvědomují, do jaké společnosti tím vlastně vstupují !

    já napíšu, že třeba jsem i ochoten diskutovat o míře vlivu lidské činnosti na hladinu CO2 (jsem přesvědčený, že je velký - ale samozřejmě, ty důkazy jsou vždycky nepřímé... přesnější data budeme samozřejmě schopni získat v tomto století, kdy existují daleko přesnější informační toky o tom, kolik fosilních paliv se těží a spotřebuje, a můžeme to porovnávat s pohybem hladiny CO2, apod.) a také diskutovat, zda má smysl proti tomu něco dělat (já si více než kdo jiný uvědomuju, že taková snaha představuje spíše symbolické gesto - reálný dopad politických názorů vyspělých zemí na životní styl rozvojových zemí je zanedbatelný - v těchto zemích chce pologramotná populace maso 2x denně a dvě auta do rodiny, jako to je na západě - a pokud to náhodou nechtějí, tak jim už reklama vysvětlí, že to chtít mají..). sebedrastičtější regulace by pravděpodobně měly jen minimální dopad - to je docela dobře možné. proto sázím spíše na lifestylovou změnu: lidem v rozvojových zemích není možné vnutit shora nějaké regulace a přitom pokračovat v zajetých kolejích - jediná naděje by byla lifestylová změna, která by ukázala těm v chudých zemích, že "cool a trendy" je něco jiného, než si myslí. a takovou změnu nejde samozřejmě nařídit - politici jsou v tomto případě součástí problému, ne součástí řešení.

    ale člověk se třeba i ulítne na podobných sofistikovaných úvahách, a pak přijde s prominutím BLBEC, který prohlásí "ale vždyť ten vliv CO2 na teplotu atmosféry je nějaký nesmysl, to si vymyslelo pár podvodníků"... a já fakt mám chuť si najít jejich IP adresu a jít jim tyhle kecy vysvětlit ručně, protože tohle je fakt hrubá demagogie.

    chápej, lidé nemají problém v každodenním životě používat spotřební technologie, které stojí na téhle základní fyzice, kterou vymysleli před více než 100 lety lidé, po kterých jsou pojmenovány nejen univerzity, ale i přírodní konstanty - a jejichž intelektuální vliv si troufám bude ještě i za 2000 let podobný, jaký je dnes vliv starověkých řeckých filosofů. ti lidé nemají vůbec žádný problém s fyzikou, kterou si koupí zatavenou do lesklého plastového obalu v supermarketu, dají do ní baterie - a ona funguje. v téhle fázi je ani nenapadne zpochybňovat objevy, na kterých to všechno stojí.

    ale potom se začne mluvit o tom, že z úplně stejných fyzikálních zákonů lze vydedukovat také různé možné negativní externality a potenciálně nepříjemné věci - a hned je oheň nastřeše ! ten samý přírodní zákon, který je zcela ok, pokud dejme tomu umožňuje vyrobit přístroj pro noční vidění pro americkou armádu (nebo policii) a střílet po zlých komunistech a islamistech (a případně i sampěstitelích marihuany) - je najednou zavženíhodným levičáckým vynálezem - podobně jako kybernetika i genetika byly ve východním bloku v padesátých letech považované za "buržoazní pavědy" a bylo povinně nutné uctívat lysenkismus (a ještě koncem 60. let když už bylo jasné kde se stala chyba, se muselo kybernetice říkat "teorie automatizace") - tak za chvílku bude u klausomilného odstínu lidově-konzervativní pravice na indexu elementární fyzika !!

    samozřejmě, že jevy, které vyplývají ze základů fyziky, dříve či později nastanou: ale "klimatologie" už zůstane vynálezem ďáblovým a levicově-socialistickým fenoménem - samozřejmě, až začne doslova téct do bot i těm, kdo dnes vehementně popírají, tak se celá záležitost přejmenuje na "vědu o řízení klimatu za účelem udržení hospodářského růstu" - a náhle bude ok do toho nalejvat miliardy i pro ty, kterým se to dnes nehodí do krámu...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    :-)) a co takhle se zamyslet? ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pitch drop experiment - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pitch_drop_experiment
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    přemýšlím o nějakém mixu maoismu a ufologie. podle mě by to mohlo být úžasné. napsat román o fiktivní hipícko-maoistické sektě z konce 60. let, která se pod vlivem psychedelických drog propracuje k sektání s mimozemšťany :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam