• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    Varování ministerstva memetiky: při neodborné manipulaci s Occamovou břitvou hrozí nebezpečí úrazu

    Jak definovat, co to je "Diskuze o nesmrtelnosti chrousta" ? Já bych zkusil např. tohle: Specifický způsob řešení otázek, které se svojí podstatou dotýkají např. metafyziky, filosofie, teologie, kosmologie, psychologie, sociologie, politiky, antropologie, teorie jazyka, teorie médií a metodologie přírodních věd - ale které jsou vedené bez použití sofistikované terminologie humanitních věd (tzn. tak, aby tomu rozuměly i malé děti).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Meme - http://en.wikipedia.org/wiki/Memetic_engineering
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Mem - http://cs.wikipedia.org/wiki/Memetika
    memetická porucha - porucha normálního fungování memů v naší mysli nebo ve společnosti
    mementální postižení - postižení člověka nebo společnosti způsobené větším než malým množstvím memetických poruch
    memóza - onemocnění způsobené škodlivým memem (ať už důsledkem memové infekce, nebo memetické mutace)
    memová infekce - nedobrovolné přijetí cizorodého memu člověkem nebo společností
    memová mutace - samovolný vznik nového memu samovolným pozměněním (mutací) nějakého stávajícího memu
    memová epidemie - divoké, nekontrolované šíření memů ve společnosti (např. v důsledku propagandy, reklamy, nebo šíření drbů)
    memofond - souhrn memů, kterými disponuje jednotlivec nebo společnost
    memoterapie - léčba poruchy způsobené škodlivými memy (zejména pomocí jiných memů, např. přímo k tomu určených a uměle vytvořených)
    memetické inženýrství - obor, zabývající se záměrnou a promyšlenou tvorbou nových umělých memů (nezaměňovat s propagandou či reklamou)
    memobanka - úložiště memů, místo, kam můžete uschovat svoje memy pro pozdější použití
    bludotropní memy - memy s nadprůměrným potenciálem přimět své nositele uvěřit různým bludům
    memonosič - po vzoru "bacilosnosič", nositel memu (sám může být vůči danému memu imunní, ale u jiných ten samý mem může způsobit memózu)
    antimemetika - prostředky používané při léčbě memóz - např. malé, kontrolovaně užívané dávky alkoholu či konopí (pozor, nezaměňovat s antiemetiky, což jsou prostředky proti zvracení)
    antimemy - alternativa k užívání antimemetik - speciální memy, navržené tak, aby bojovaly s jinými memy
    mememeticky modifikované organismy (MMO) - též hipsteři :-)
    buzzword - nadprůměrně životaschopný mem, šířící se prostřednictvím nových médií (např. Webu 2.0)
    rozbalit záhlaví
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: jo, a kdyz nekoho smazes nepravem, tak do te doby, nez to vyresi soud ve Strasburku tak nebude smazany? :) jak te transparentnost uchrani pred justicnimi omyly?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: to už většinou řeší věc, které se říká "transpance", "transparentnost" (česky "otevřenost"):
    Transparency (behavior) - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Transparency_(behavior)

    jinými slovy - pokud příspěvek zmoderuju, místo smažu, tak si KAŽDÝ bude moc ověřit, jaké bylo jeho znění a proč byl zmoderován, a navíc si lidé i mezi sebou budou moc paranoidně ověřit, že vidí ten samý, z téhož důvodu zmoderovaný příspěvek (samozřejmě to dále bude chtít zajistit např. autenticitu autorství, v takto tvrdých podmínkách - u centralizovaného systému typu NYX je třeba bezvýhradně důvěřovat provozovateli a administrátorům serveru a konzistenci databáze, jinou možnost nemáme)
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: dobre mechanismy kontroly moci - budeme kontrolovat kontrolory (logovat moderatory)... hehe :) a kdo bude kontrolovat kontrolory tech kontroloru?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: podívej - nemyslím si, že se "snažím o kontrolu". nebo ne o nějakou její nepřiměřenou míru.

    každopádně, tady na NYXu existuje určitý okruh lidí, co je nezajímá (pro mě) sebezajímavější téma, o kterém chci diskutovat - ale vždycky jenom moje osoba. to není paranoia, ale prostý fakt: prostě pár lidí se zjeví kdekoliv, kde diskutuje, a strašně stojí o to dosáhnout, abych je zabanoval (což taky udělám - ale minimálně si dám pozor, aby to nebylo "trvale" - i když 730 nebo i 3650 dní mi za opakovaný abuse přijde přiměřené - a to nepočítám přestupné roky).

    faktem je, že internetové debaty mají určitá pravidla. tady na NYXu je spousta klubů, která ty pravidla mají docela tvrdá a vynucují je tvrdě. a mají s tím úspěch - že lidi autoritu vyhledávají, jsem si všiml třeba i při sledování evoluce své vlastní firmy (já tam autorita moc nebyl, a dlouho jsem vzdoroval tomu, aby se nějaká ustavila, ale nakonec to mocenské vakuum někdo zaplácne)

    jak říkám - evidentně to chce dobré mechanismy kontroly moci (např. úplné logování moderátorských zásahů... já nevím, jestli na NYXu obsahují i plný text smazaných příspěvků, ale bylo by to dobré).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDO: ani mě nehne. ale znáš tenhle fenomén? (abys věděl, jak se správně říká tomu, co děláš... když jsme v tom klubu o šíření memů...)
    Plynové lampy / Gaslight (1944) | ČSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/1821-plynove-lampy/
    Gaslighting - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Gaslighting
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: no, minimálně to není "trvalý ban", a není to ani cenzura ve smyslu mazání příspěvků :-)

    hele jinak: jaké prostředky proto, aby se klub držel stanoveného tématu, uznáváš ty?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Takze ban na 365 dni neni cenzura?
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    BURAN: Ne, to nespada pod psychologii, ale psychiatrii. chaos by mel ve vlastnim zajmu vyhledat odbornou pomoc.
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: cti poradne! debil jsi tam, kde jsem ti to napsal. ne tady. jediny, kdo z nas dvou tu o tobe rika, ze jsi debil, jsi ty.

    XCHAOS: snad nechces tvrdit, ze jedinym moznym resenim jak se branit banovani ci odpojeni je stat se internetovym providerem? :) vlastne podle toho, jak si to organizujes i tady na nyxu, by se dalo soudit, ze jine reseni neznas. mluvis o svobode, ale pro tebe je tam te svobody vzdycky o neco vic nez pro ostatni. vystupujes proti kontrole, ale zaroven se o ni vsemozne snazis - paradox.

    tohle spada pod psychologii, mozna i sociologii, takze ot nejsem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Budoucí britský dron se prý sám rozhodne, koho zabije | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/...anici/evropa/budouci-britsky-dron-se-pry-sam-rozhodne-koho-zabije_297508.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: a o co mi jde, jsem jasně psal tady: [ XCHAOS @ diskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení) ]

    jestli mi na začátku na Internetu "něco sralo", tak mi asi logicky šlo o Internet, kde by mi to nesralo", ne? A jestliže Internet byl od začátku místo, ze kterého mi někdo mohl odpojit, tak jsem se stal internetovým poskytovatelem, aby mi nikdo odpojit nemohl. Přijde mi to dost přímočaré.

    tahle debata je ztráta času. pokud chceš i tady dostat ban na 365 dnů, tak proč ne... podle mě nešíříš žádné zajímavé memy, tak. takže začínáš být velmi zvolna, polehounku offtopic.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: tak 20 let je "kolem sedmnácti" asi jako 34 nebo 46 je "kolem čtyčiceti" (stejná procentuální odchylka). ale to nic :-) nejsi kvůli tomu debil - to jen já jsem tady debil (jak jinak)
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: rikam, ze ti bylo KOLEM 17 LET, to muze byt klidne 14, nebo 20, jak sis mohl vsimnout, neuvedl jsem rozsah ktery do toho pocitam.

    no a o co ti tedy na tom internetu od zacatku jde? prozdradis? a nebo mi zase nebudes chtit neco podsouvat? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: když mě bylo kolem 17ti let, tak se psal rok 1990 a to jsem fakt online nebyl. (a ani jsem v té době BTW nehrál na kytaru a nehulil). později, když jsem byl online, tak jsem se v rámci image asi snažil dohnat to, co jsem zameškal na gymplu, nevím. co se konopí týče, vadilo mi, že něco, co lidi nezabíjí, je zakázané - zatímco alkohol, který je čas od času zabíjí, tak či onak, je naprosto tolerovaný a často i glorifikovaný. situace je sice trochu složitější, jak se ukázalo - ale v hrubých rysech se moje názory nezměnily.

    každopádně, kdo shledává diskuzi se mnou nemožnou, má díky nekonečné rozloze Internetu jedinečnou šanci diskutovat někde jinde, s někým jiným - a nechat mě na pokoj.
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: nemohl jsem to napsat do tohoto klubu, protoze by to bylo naprosto vytrzene z kontextu. muj pocit, ze jsi debil, byl spjaty s tvym postem o banech. kdybych to napsal sem, tak by to nedavalo smysl.

    Fidonet znam, uz jsem ti psal, ze te znam uz odtamtud. dokonce mam takovy pocit, ze jsem byl na Fidu driv nez ty, ale dukaz pro to nemam :) kazdopadne kdyz jsem te poprve zaregistroval, bylo ti kolem 17 let, byls odbornik na kytaru a marihuanu, a ostatni online lidi shledavali diskuzi s tebou nemoznou uz tehdy :o)

    no a o co ti tedy na tom internetu od zacatku jde? prozdradis? a nebo mi zase nebudes chtit neco podsouvat? :)

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: v tom případě je to ale na NYXu každá diskuze!!!!

    víš, jak začal můj spor s id REDGUY? byl jsem zabanován v klubu o C++ ... tak jsem si vyjednal založení vlastníhoi klubu převátně o C (a ne o C++).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: v tom případě absolutně nechápeš, o co mi na Internetu od začátku jde.

    podívej, já jsem online od roku 1994 (ještě jsem byl i na Fidonetu, což byla alternativní síť k Internetu). a od začátku mě sralo, že mě může někdo za něco zabanovat či zcenzurovat co jsem publikoval (nejhorší byly různé typé filtry na konkrétní klíčová slova, neposuzující vůbec kontext, apod.). Takže já pro tohle mám pochopení.

    ale zase všechno má své meze, a některé debaty musí zůstat použitelné. proč si nemohl to svoje "ty debile!" napsat třeba do tohohle klubu? proč si tím musel zamořovat klub na konkrétní téma?
    BURAN
    BURAN --- ---
    ALMAD: samozrejme, ze je ma definice alternativni :) urcite k tomu, cemu se dnes "svoboda" rika.

    ja rikam, ze diskuze, kde nekdo filtruje prispevky, neni svobodna. kdyz pravidla nekdo nastavuje, misto aby se nechala volne a prirozene vzniknout z komunity, tak to je centralizovany system.

    nehlede na to, ze kdyz nekdo zalozi na internetu diskuzni forum, tak to je: "pojdte se vrtat na muj pisecek". :)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    BURAN: Tady bych si teda dovolil rict, ze tvoje definice svobody je podobne alternativni, jako xchaosova cenzura.

    IMHO je teda svobodny internet od zacatku o tom, ze ma kazdy pravo na svuj pisecek, ne ze kazdy se muze vrtat v libovolnem pisecku nekoho jineho.
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: to se da klidne chapat i tak ze si pripravujes pole pusobnosti. internet (alespon ve tvych diskuzich) neni svobodny, ale moderovany. tj. nekdo v pozici moci rozhoduje o tom, ktere informace jsou ok a ktere uz ne. a dokud je medium timto zpusobem kontrolovane, neni svobodne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: wow, teď jsi fajt uhodil hřebík na hlavičku: 20 let propaguju a i vlastními činy intenzivně šířím Internet (jako svobodné, interaktivní médium, které je protikladem centralizovaných ) jen proto, že "rozhodovat, co mají ostatní číst ... (a hlavně jsem nadšený, když někdo jiný rozhoduje, co JÁ mám číst, že...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam