• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: a mě víc než neoprávněnost (kdo zase rozhodně, co bylo "oprávněné"? a kdo bude kdo to rozhodne?) trápí utajenost a případně nevratnost toho, co se stane.

    mě kategorie jako "spravedlnost", "oprávněnost", apod. moc neberou - naopak mi zajímá "harm reduction" - tedy aby ten, kdo si myslí, že je "oprávněný" něco dělat, tímto současně ostatním napáchal co nejméně škody.
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: ano, trapi mne, kdyz se neco stane neopravnene, na jak kratkou dobu na tom vubec nezalezi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: to sice nevím, ale pokud tě trápí, že třeba možná něco krátkodobě odněkud neoprávněně zmizí... mě spíš trápí, pokud to zmizí dlouhodobě. tedy, trvale. (v timeline na sociálních sítích se dnes stejně lidem motá všechno možné...)
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: marketing a reklama mne nezajima, jaks na to prisel?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: ne, já si to nemyslím. a věřím, že na Internetu postupně převládnou lidi, kteří si to taky nemyslí.

    ty uvažuješ z hlediska reklamy a marketingu. já z hlediska někoho, koho zajímá, aby debata byla čitelná třeba i po mnoha letech.
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: fajn, tak moderator prispevky nemaze, ale ukryva.
    pro mne je to prast jako uhod. proste nekde sedi nekdo, kdo rozhoduje o tom, co bych mel cist, a co bych nemel cist.
    v principu je uplne jedno, jestli prispevek trvale odstrani, nebo jen zamete pod koberec. :)

    proste ctenar cte to, co schvalil moderator jako vhodne, a na to, aby si precetl, co moderator shledal nevhodnym, musi vynalozit zvlastni usili a podnikat specialni akce, ktere by normalne delat nemusel.
    to zaroven prispiva k dalsi kontrole, protoze neposlusni lide kteri si budou chodit cist zamoderovane prispevky budou snaze identifikovatelni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: v tomhle případě je to zjevné: já tu vysvětluju, proč moderace není cenzura, a čím se to liší - a ty mi vmeteš do tváře takou pitomost jako nekde bude sedet moderator, ktery bude mit pravo mazat prispevky - to je v takovém rozporu s tím, co jsem dnes napsal - např. zde [ XCHAOS @ diskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení) ] - že to podle mě lze už označit za otevřenou, nezakrytou lež.

    během moderace bude příspěvek skrytý (ale více či méně snadno veřejně dohledatelný). nebude trvale smazaný ani skrytý z očí veřejnosti. bude od něj odvedena pozornost - to ano. nějaké množství lidí se vždy bude nudit tak zoufale, že se bude probírat i příspěvky, od kterých byla "odvedena pozornost" a posuzovat oprávněnost tohoto. tohle je ve zkratce moje vize budoucnosti jak diskuzních fór, tak sociálních sítí: trvalá cenzura postupně vymizí, nebude k ní důvod (případně půjde o vyřerpání nějaké kvóty za den - jako u freemailu a spousty jiných věcí na internetu)
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: ne, nikdo mi uz dlouho nerekl, ze jsem lhar :) mozna nekdy na zakladni skole naposledy :)

    a co tedy rozumis tou MODERACI prispevku, kdyz ne jeho smazani?
    "jinými slovy - pokud příspěvek zmoderuju, místo smažu, tak si KAŽDÝ bude moc ověřit, jaké bylo jeho znění a proč byl zmoderován...
    coze se to s tim prispevkem deje behem te MODERACE? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: nekde bude sedet moderator, ktery bude mit pravo mazat prispevky

    NIC TAKOVÉHO JSEM NIKDY NEPROSAZOVAL!!!

    seš naprostej moron a hlavně lhář - řekl ti už někdo? celu dobu tu mluvím o potřebě NEMAZÁNÍ (a tedy uchování "důkazního materiálu", aby si ho kdokoliv mohl ověřit). moderace (skrytí, minimalizace) není smazání.
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: hm, ale to "pravo silnejsiho" prosazujes prave ty, s tim ze nekde bude sedet moderator, ktery bude mit pravo mazat prispevky, nad nim pak bude sedet kontrolni organ, ktery zas bude mit pravo prikazat moderatorovi aby zmazane prispevky vratil...

    pekna byrokracie! :)

    a revert moderace... jasne, ty takhle resis vsechny sve chyby. uvedu analogii s internetovou kucharkou. predstav si, ze nekdo zverejni recept na babovku. lidi si tu babovku podle receptu upecou, a tou babovkou se otravi. takze recept je ze serveru odstranen, pripadne je opraven. znamena to, ze tem lidem co pekli babovku podle puvodniho receptu NEBYLO NIKDY SPATNE? :) neznamena. bylo jim spatne. ale kdybys ten kucharsky server vedl ty, tak budes tvrdit - "nikomu nemuze byt spatne, kdyz je ten recept v poradku", ze jo, vid?


    XCHAOS: on se tomu da menit vzhled? tak dlouho, abych to zjistil, jsem tam nevydrzel :D ja videl jen to zeleny na cernym a to je hnus a bolej mne z toho oci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: a jakou satisfakci bude mít neprávem zcenzurovaný/smazaný?

    sorry, ale revert moderace mi přijde jako lepší satisfakce, než nemožnost vrátit čas. to, co ti imponuje, je prosté "právo silnějšího". já naproti tomu usiluju o konsensus.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: i po změně výchozího pozadí (po smazání/expiraci cookies/přepnutí) na bílé? :-)
    je tam na výběr z 10 (slovy: z deseti), které se liší barvou (a odstínem) pozadí i velikostí a fontem písma. Tuším kromě mobilního vzhledu lze u všech další ještě přepínat sloupcovou sazbu, nemluvě o využití Ctrl + [+] a Ctrl + [-], a ještě je tam možnost "formátovat pro tisk" (velmi oldschool formátování)

    Chceš říct, že tě bolí oči ze všech 20 nabízených layoutů? (nejen CSS, ale i jiné věci?) To mi pak prosímtě prozraď příklad webu, ze kterého tě nebolí oči! (zřejmě NYX?)
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: tvuj web tecka nesleduju. boli mne z nej oci a vlastne mi prijde hnusnej, sorry :)

    ano, a jakou satisfakci bude mit nepravem odsouzeny? omluva to nebude, to vime, ze neumis.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: tak moderační zásah, na rozdíl od cenzorního, je evidentně reverzibilní. je to (velmi vzdáleně) podobný rozdíl, jako mezi odsouzením do vězení (byť na "doživotí") a trestem smrti.

    hlavně pokud bys sledoval můj web http://teckacz.cz tak si všimneš, že jsem se tam rozhodně nejmenoval jediným moderátorem (nicméně, aby to šlo nezávisle ověřit, tak by samozřejmě takový systém musel být decentralizovaný... o což se teď snaží stále více lidí...)
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: jo, a kdyz nekoho smazes nepravem, tak do te doby, nez to vyresi soud ve Strasburku tak nebude smazany? :) jak te transparentnost uchrani pred justicnimi omyly?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: to už většinou řeší věc, které se říká "transpance", "transparentnost" (česky "otevřenost"):
    Transparency (behavior) - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Transparency_(behavior)

    jinými slovy - pokud příspěvek zmoderuju, místo smažu, tak si KAŽDÝ bude moc ověřit, jaké bylo jeho znění a proč byl zmoderován, a navíc si lidé i mezi sebou budou moc paranoidně ověřit, že vidí ten samý, z téhož důvodu zmoderovaný příspěvek (samozřejmě to dále bude chtít zajistit např. autenticitu autorství, v takto tvrdých podmínkách - u centralizovaného systému typu NYX je třeba bezvýhradně důvěřovat provozovateli a administrátorům serveru a konzistenci databáze, jinou možnost nemáme)
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: dobre mechanismy kontroly moci - budeme kontrolovat kontrolory (logovat moderatory)... hehe :) a kdo bude kontrolovat kontrolory tech kontroloru?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: podívej - nemyslím si, že se "snažím o kontrolu". nebo ne o nějakou její nepřiměřenou míru.

    každopádně, tady na NYXu existuje určitý okruh lidí, co je nezajímá (pro mě) sebezajímavější téma, o kterém chci diskutovat - ale vždycky jenom moje osoba. to není paranoia, ale prostý fakt: prostě pár lidí se zjeví kdekoliv, kde diskutuje, a strašně stojí o to dosáhnout, abych je zabanoval (což taky udělám - ale minimálně si dám pozor, aby to nebylo "trvale" - i když 730 nebo i 3650 dní mi za opakovaný abuse přijde přiměřené - a to nepočítám přestupné roky).

    faktem je, že internetové debaty mají určitá pravidla. tady na NYXu je spousta klubů, která ty pravidla mají docela tvrdá a vynucují je tvrdě. a mají s tím úspěch - že lidi autoritu vyhledávají, jsem si všiml třeba i při sledování evoluce své vlastní firmy (já tam autorita moc nebyl, a dlouho jsem vzdoroval tomu, aby se nějaká ustavila, ale nakonec to mocenské vakuum někdo zaplácne)

    jak říkám - evidentně to chce dobré mechanismy kontroly moci (např. úplné logování moderátorských zásahů... já nevím, jestli na NYXu obsahují i plný text smazaných příspěvků, ale bylo by to dobré).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDO: ani mě nehne. ale znáš tenhle fenomén? (abys věděl, jak se správně říká tomu, co děláš... když jsme v tom klubu o šíření memů...)
    Plynové lampy / Gaslight (1944) | ČSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/1821-plynove-lampy/
    Gaslighting - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Gaslighting
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam