• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Lidstvo zrecykluje jen pětinu elektroniky, zbytek končí na skládkách - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...tvo-zrecykluje-jen-petinu-elektroniky-zbytek-konci-na-skladkach-40899
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    via https://twitter.com/GreatDismal/status/942445383875096576

    Scientists Say Japanese Monkeys Are Having 'Sexual Interactions' With Deer : The Two-Way : NPR
    https://www.npr.org/...5252/scientists-say-japanese-monkeys-are-having-sexual-interactions-with-deer

    Japanese macaques are known to ride deer like humans ride horses, for fun or transportation — behavior the deer seem to tolerate in exchange for grooming and discarded food. But these monkeys were up to something different.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: ježiš ale ty rozdíly nepocházejí z krypta ty tu byly předním a jestli mi budeš mávat tím že někdo má hodně kojnů tak mi je to šumák.... nebo čínskejma těžařema což už dávno není pravda uuuufff hely kdypto může bejt divokej zápat ale na divokým západě stojí dnes největší velmoc ;)

    ale to podstatný co to přináší nejsou ty peníze a zbohatnutí někoho, ale to že to je otevřenej kód kdo koliv může použít, udělat si doma v garáži ico a za dva roky mít továrnu co něco vyrábí... to doteď v bankovním světě nebylo reálný... jen příklad ne že se toho chytneš...
    a taky to že lidi diskutujou stát, existenci peněz vůbec svobodu, hranice které btc nezná to je to co je podstatné
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: jenže některé věci nejde "udělat lepší"... pokud máš médium, které je nositelem rozdílů v postavení lidí (a to rozdílů do značné míry absolutních), tak to nejde udělat lepší. resp. pokud jde o malé rozdíly, tak je to relativně neškodné. pokud jde o velké rozdíly, nejde to udělat neškodné.

    nejsem nijak extrémním rovnostářem, socialistou, nebo dokonce komunistou: fakticky samozřejmě usiluju o takové drobné, dílčí pohodlí, o nějako svoje "buržoazní" výsady. jako každý. dokonce toužím být úspěšný, bohatý, ne kvůli luxusu, ale abych mohl realizovat svoje vize, kterých se hromadí mraky.

    ale prostě zrácet čas úvahama o kryptoměnách do značné míry odmítám. určitě musí existovat nějaká alternativa. je fajn, že se lidi naučili číst a psát.. ale budˇmáš všude rozesetou bibli, nejdřív od středověku de-facto jedinou běžně dostupnou knihu, postupem času až v kažém motelu v Americe (to máš jako blockchain, že text mají všichni stejný) - a nebo má každý doma knihovničku jiných knih, podle toho co je baví a zajímá, a nemají všichni to samé

    . ty společné rysy s náboženstvím tam prostě jsou (včetně toho, jak ve středověku lidi dobrovolně vrhli na stavbu katedrál.. no v jistém smyslu obdivuhodné, taky takový mining, BTC blockchain je taková první virtuální gotická katedrála...)
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: hele xchaos to ale není o tomhle ty to pořád nechápš argumentuješ stejně, prostě myšlenkové pochody proč to nejde vyměň za to jak to udělat aby to bylo lepší... a vrhni se na to a dělej to s úsměvem....
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Co se prakticnosti tyce? No treba ze valnik dreva se nerozlame v prvnim silnejsim vetru 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: najdi jeden rozdíl mezi valníkem dřeva a valníkem se solárními panely :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ty se mi snažíš prodat traktor na dřevoplyn, který přece má obrovský dojezd, protože si za sebou veze obrovský valník dřeva. a snažíš se mi vysvětlit, jak to je praktické - LOOOOOOOOOOOOOOL. Tohle prosim rika clovek, kterej stravil poslednich sest let vysvetlovanim, jak straslive prakticky jsou solarni letadla, ktery (podle jeho fantazii) maji obrovsky dolet, protoze si sebou vlecou obrovsky solarni kridla, diky kterejm jsou pomaly, krehky, neskladny a pouzitelny jen v dobrym pocasi. Ve srovnani s xchaosoplanem je ten traktor na drevolplyn vrchol prakticnosti 8))))))

    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: ne, tohle není škrábanec. ty se mi snažíš prodat traktor na dřevoplyn, který přece má obrovský dojezd, protože si za sebou veze obrovský valník dřeva. a snažíš se mi vysvětlit, jak to je praktické :-)
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: tvůj způsob argumentace se dá shrnout do věty: to auto má škrábanec takže auta jsou nefunkční

    hele vězíš pořád ve staré verzi metrixu... já nevím jak všíchni přejdou, ale každej má svoji cetu jen vím že nová verze vřevládne ;)

    howk
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: jako politický použití těch jevů je jedna věc, ale to nic nemění na tom, že jsou skutečný.

    sdílet se dá něco, ne všechno. a hospodářský růst je víc ideologický pojem, než globální oteplování... např. když jeden monopol skoupí konkurující si subjekty a zvedne ceny - roste díky tomu HDP? (no... je utraceno víc peněz, takže asi ano, ne?)

    prostě je to složité. teorii křivek nabídky a poptávky a hledání nějakého bodu, ve kterém může dojít ke směně, tedy k tomu, že se nabídka potká s poptávkou, tu uznávám. stejně tak chápu, že pro praktické účely je monetaristické pojetí peněz jako prostě jen jednoho z mnoha druhů komodit může hodit.. v makroekonomii je to asi blbost, asi jako by si odmítl složitější druhy čísel a snažil se popsat třeba pohyby těles ve sluneční soustavě pomocí čistě jen přirozených čísel (a nejlépe ještě zapisovaných římskými číslicemi :-)

    pocit, že nějaká teorie je moc složitá na pochopení a že musí tedy existovat nějaký výklad pomocí selského rozumu, je lákavá.. jenže odtud je jen krůček na "vysokou školu života" a k přesvědčení, že vlastně nevadí být blbý, stačí jen trochu důvěřovat, apod.

    já díky studiu fungování Bitcoinu a jeho vývoje začal přemýšlet o spoustě věcí v ekonomice úplně jinak, takže za tohle mu můžeme asi poděkovat. Ale celá ta věc se hodně vyvíjí, přechod k dominanci minining poolů přinesl zásadní změnu... ale hlavní je, že celá ta teorie nutnosti omezené a konečné zásoby coinů je vhodná pro praktickou ekonomiku je prostě nesmysl.

    teorie, že každý úředník nakonec zneužije moc ve svůj prospěch je sice hezká, a na příkladu blahobytu zaměstnanců bank jí asi demonstrovat lze... ale bitcoin vše obrátil naruby. např. v dnešní ekonomice jsou malé transakce možné jako anonymní a neevidované (tedy kromě EET, ale EET je samozřejmě blbost, která si z nutnosti evidovat každou transakci online bere to nejhorší) - zatímco velké peníze jsou méně anonymní a pod větší kontrolou, což samozřejmě vadí celému spektru šedé ekonomiky - od těch méně závažných složek jako jsou drogy po věci, které příčetný člověk asi nechce ponechat "volnému trhu" (typu nájemné vraždy, mezinárodní obchod se zbraněmi, apod.)

    ano - hrozba fallbacku zpět do režimu totalitního státu se vzhledem k vývoji ve 20.století nezdá být něco, co by se mělo brát na lehkou váhu. ale hrozba toho, že místo nějaké přátelské hipísácké a pacifisitické anarchie tady budeme mít naopak války gangů a mafií a nebudeme schopni zorganizovat se v jakékoliv struktuře, která by tomu byla schopná čelit - ta taky není zanedbatelná...

    obecně je Bitcoin státní příslušností - deteritorializovanou, pravda - kdy občané "státu Bitcoin" prostě důvěřují měně svého státu víc, než měnám jiných států. Já sice v minulosti experimentoval s libertariánským uvažováním, typu že mi štvalo, že se nějak narodím do jednoho státu dle teritoriální příslušnosti a nemohu si vybrat, jak jakému občanství se budu chtít hlásit, jakými pravidly se bude řídit, apod. - ale to všechno prostě je takové mladistvé rebelské uvažování, podle mě kdo nebyl mladistvým libertariánem, tomu to zřejmě moc nepálilo a byl úplně bez fantazie - ale kdo se ve stáří trochu neposunul k trochu konvenčnějšímu uvažování o občanství, demokracii, apod., tak ten prostě s věkem nezmoudřel.

    Navíc je tam ekologický rozměr, který razantně škrtnul řadu předchozích vizí jak "socialistických", tak "liberálních" či "konzervativně-libetariánských". Kromě ekologického rozměru je tam další úhel pohledu technologické singularity, který je obdobně platný. Prostě bitcoin je úplně špatná odpověď na všechny nové otázky, které překonávají pravolevé dělení. Věci, které přináší, by bylo dobré v "malém"... ale to, že je převzali velcí a silní hráči, je hrozba, kterou zatím domýšlí málokdo.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: hele je to blábol... ju nejde o to že to je extrémní ale je to milný a na tom omylu jsou postaveny extrémní činny jak bojovat proti něčemu co není způsobený člověkem... špinavý oceny plný plastů to je něco jinného ale to není něco co lidi říkaj... jen melou globální oteplovální a když už písnička dohraje tak globální změna klimatu... nesliším globální znečištění a pravděpodobně kdyby to zaznělo tak se toho zase chopíl blbci co to nepochopí a a schrabané listí v parku pak vozí do kompostáren :) lol to není ekologický btw...

    Sdílenej blahobyt - to je můj pojem - a dej si tu práci přestaň tomu odporovat vnitřně ať se ti naplno zapojí fantazie a skus rozvynout základ: pokud lidi budou používat btc jak se bude porjevovat hospodářskej růst??? a kde???

    hele a moji poznámku o nábožeství si taky nepochopil.. jde oto že btc má matematickej vzorec a ne o víru právě ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOCOURMIKES: no když jsou nabitý baterky, tak to jistý smysl dává (ostatně, nikdo se neptá, kolik energie stojí těžba lithia :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak mi napadá, že tohle by byla skvělá strategie souboje s pro-ruskými konspiračními "alternativními" webíky, které právě jsou dost davovou záležitostí.

    Mohl bych nabízet lidem že jim vím exkluzivní konspirační teorie na míru, určené pouze jim! Individuální přístup..
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    XCHAOS: muzes mit solarne vytezeny bitcoin prece
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOCOURMIKES: no ano, ale otázka je, jestli je davovost vlastně dobrá. (samozřejmě nelze přehlédnout moje sklony k post-monetárnímu individualismu - solární kola, solární letadla, a tak...)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    XCHAOS: prasule funguji diky davovosti
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: ale houby, žádnej "zelenej terorismus" není... maximálně možná pár extrémních interpretací, ale ten základní příběh je prostě pravdivý.

    stejně tak "sdílení blahobytu" je velmi podivný pojem. patříš naopak ke komunitě, která se rozhodla ve svém rámci uznávat nerovnosti. ani běžný trh (nejen bitcoinový, prostě prostor víceméně dobrovolné směny) není "sdílením blahobytu", je to maximáílně nějaká konstrukce, která usnadnění blahobytu vytváří, ale ten pak není automaticky sdílen.

    s náboženstvím to má společného hodně. pointa je, že aby to fungovalo, musí tomu hodně lidí věřit. v podstatě je to paradoxně kolektivnější fenomén, než ledacos jiného. jsem na bitcoin moc individualista... mám rád věci, které fungují i když se jich účastní jen menšina, tohle funguje díky davovosti.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: hele já nevím zníš mi sklamaně...
    ekologická stopa je stejnej zelenej terorismus jako globállní oteplování atd...

    tady se nezdíly zdroje, ale blahobyt a to je důvod proč btc je výhodný používat ;) to není komunismus ani kapitalismus ani socialismus to je anarchie ;) ale marně mluvit jakejkoliv systém na světě pokud by se dotáhl do konce tak jeho výsledkem bude anarchie... ale to některým co chtějí vládnout není po chuti... a tak oscilujeme od jednoho k druhému v dualitní lince nemající konce... teda v lince která neměla konec... no ona ho nemá ani nyní ale pokud chceš tak se po ní nemusíš pohybovat... a to je celé kouzlo... což mimochodem spekulanti na cenu dělají i s btc :) ale tím ti dávají možnost se přestat pohybovat po té lince :D

    ono hold (myšlenočesky) dostalo i to náboženství s vírou na frak... ;) ale nevím jak to je vlasně s naší legendou o Nakamotovi :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam