• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    Varování ministerstva memetiky: při neodborné manipulaci s Occamovou břitvou hrozí nebezpečí úrazu

    Jak definovat, co to je "Diskuze o nesmrtelnosti chrousta" ? Já bych zkusil např. tohle: Specifický způsob řešení otázek, které se svojí podstatou dotýkají např. metafyziky, filosofie, teologie, kosmologie, psychologie, sociologie, politiky, antropologie, teorie jazyka, teorie médií a metodologie přírodních věd - ale které jsou vedené bez použití sofistikované terminologie humanitních věd (tzn. tak, aby tomu rozuměly i malé děti).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Meme - http://en.wikipedia.org/wiki/Memetic_engineering
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Mem - http://cs.wikipedia.org/wiki/Memetika
    memetická porucha - porucha normálního fungování memů v naší mysli nebo ve společnosti
    mementální postižení - postižení člověka nebo společnosti způsobené větším než malým množstvím memetických poruch
    memóza - onemocnění způsobené škodlivým memem (ať už důsledkem memové infekce, nebo memetické mutace)
    memová infekce - nedobrovolné přijetí cizorodého memu člověkem nebo společností
    memová mutace - samovolný vznik nového memu samovolným pozměněním (mutací) nějakého stávajícího memu
    memová epidemie - divoké, nekontrolované šíření memů ve společnosti (např. v důsledku propagandy, reklamy, nebo šíření drbů)
    memofond - souhrn memů, kterými disponuje jednotlivec nebo společnost
    memoterapie - léčba poruchy způsobené škodlivými memy (zejména pomocí jiných memů, např. přímo k tomu určených a uměle vytvořených)
    memetické inženýrství - obor, zabývající se záměrnou a promyšlenou tvorbou nových umělých memů (nezaměňovat s propagandou či reklamou)
    memobanka - úložiště memů, místo, kam můžete uschovat svoje memy pro pozdější použití
    bludotropní memy - memy s nadprůměrným potenciálem přimět své nositele uvěřit různým bludům
    memonosič - po vzoru "bacilosnosič", nositel memu (sám může být vůči danému memu imunní, ale u jiných ten samý mem může způsobit memózu)
    antimemetika - prostředky používané při léčbě memóz - např. malé, kontrolovaně užívané dávky alkoholu či konopí (pozor, nezaměňovat s antiemetiky, což jsou prostředky proti zvracení)
    antimemy - alternativa k užívání antimemetik - speciální memy, navržené tak, aby bojovaly s jinými memy
    mememeticky modifikované organismy (MMO) - též hipsteři :-)
    buzzword - nadprůměrně životaschopný mem, šířící se prostřednictvím nových médií (např. Webu 2.0)
    rozbalit záhlaví
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Já prostě nemůžu strávit život debatama s lidma, kteří se rozhodli, že největší hobby jejich života je osobnostní útok na mě... - jen teda btw, timhle si nejsem uplne jistej. Protoze tech banu jsem od tebe dostal nekolik a vsechny postupem casu zahadne vyprseli. Vcetne jednoho "dozivotniho", kterej teda byl nejdriv "dozivotni", pak "nez se redguy omluvi" a pak najednou zmizel. Ja ti nevim, skoro jako by sis uvedomoval, ze sice jsem na tebe osklivej, ale zase se diky me naucis spoustu novejch veci, o kterejch bys jinak nemel ani tuseni a jen by ses zesmesnoval placanim jeste vetsich nesmyslu, nez takhle 8))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Kdy jsem se proboha srovnal s Havlem versus jen o zpravu drive představ si disidenty v totalitních systémech, co v tom taky žili - já jsem disident proti uhlo-ropně-zemněplynové realitě.

    Já mluvil o "disidentech" obecně - v jakémkoliv systému - lzes, doslova jsi psal v _totalitnim_ systemu.

    Jinak za zmrda se buď omluvíš, nebo dostaneš ban - az se ty omluvis za svoje lhani, vydirani a dalsi zmrdsky svinstva, tak ja zvazim, ze se omluvim za zmrda.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: Kdy jsem se proboha srovnal s Havlem? Já mluvil o "disidentech" obecně - v jakémkoliv systému. Já se prostě neidentifikuju s ekonomickým a energetickým systémem, ve kterém musím žít. O Havlovi nepadlo ani slovo - nastuduj si co to znamená v obecné rovině.

    Jinak za zmrda se buď omluvíš, nebo dostaneš ban. (Já prostě nemůžu strávit život debatama s lidma, kteří se rozhodli, že největší hobby jejich života je osobnostní útok na mě...)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: mě debata o GO nebaví. Pro mě je to uzavřené téma - klasika. Idiot zacne placat na tema kteremu nerozumi, lidi mu zacnou vysvetlovat, proc ty veci, ktere rika, jsou blbosti, idiot se parkrat otoci, prevrati, zacne si odporovat, zanadava ostatnim do trotlu - a nakonec z debaty utece, protoze "ho nebavi" a "je to uzavrene tema". A jeste ze sebe dela hrdinu-disidenta. Ta neuveritelna drzost, kdyz se zmrd jako ty srovnava s lidma jako Havel ... 8(
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: myslím, že v létě fungujou jako zdroj stínu :-) nebo se používaj v ostatních ročních obdobích - v létě rajčata rostou všude, není tedy důvod je pěstovat v rozpáleným Španělsku :-)

    To co jsem napsal, je citace článku, který jsem na to téma četl. (Mám bohužel paměť na blbosti, ne na to, co fakt potřebuju)

    Hele, mě debata o GO nebaví. Pro mě je to uzavřené téma. Už se to stalo. Jsem v tomhle směru disident - nechci se "identifikovat" s tím, že se to muselo stát, že nešlo dělat nic jiného (představ si disidenty v totalitních systémech, co v tom taky žili - já jsem disident proti uhlo-ropně-zemněplynové realitě)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: jenže jaksi skleníky v hlavní letní sezóně se moc nepoužívají. - HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. Koukam, ze ted jsi expert i na zemedelstvi, co?
    Takhle se pestujou rajcata ve Spanelsku. Myslis, ze ty skleniky na leto pokazdy zbouraj? 8)))))

    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: pouze celkově věci, na které tak nějak "sázím" se celkem bez problémů stávají realitou - aha, myslis to tvoje standardni "pred deseti lety jsem rikal ze X, a ted se deje X, takze vidime, jakej jsem genius"? Aha. Akorat ze kdyz se clovek podiva zblizka, tak ve skutecnosti jsi nerikal X, ale Y. Nebo treba ta posledni lez o tom, jak "byl povyk o skladaich kridlech a ted se podivejte na B777" 8)))
    ale přesto se na ní pořád sází... - aha. Takze kdyz Xchaos na neco "sazi", je to ok, kdyz na neco jineho, vzdalenejsiho, sazi jini lide, je to najednou spatne a XChaos, kterej umi sotva fyziku zakladni skoly je na rozdil od tech expertu a specialistu, co na tom pracujou, schopnej presne rict, ze to je pitomost. No jasne. Akorat ze pak to dopadne jako tenkrat ten trapas, kdyz jsi "pocital", proc je kosmickej vytah nesmysl 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Václav Bělohradský: Žijeme v gumové kleci. Musíme si zvyknout, že dějiny skončily | Dvojka
    https://dvojka.rozhlas.cz/...sky-zijeme-v-gumove-kleci-musime-si-zvyknout-ze-dejiny-skoncily-7706151
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: ehm, to si děláš jistě legraci, že? no třeba můžeš něco vypěstovat mimo vegetační sezónu, předpěstovat, whatever... jenže jaksi skleníky v hlavní letní sezóně se moc nepoužívají. Otevírají jim okna, nebo je musíš zakrýt... hele, jak říkám, mě to nebaví.

    BTW, zjistilo se, že je pravda, že při větší koncetraci CO by vegetace rychleji rostla. Jenže! tenhle efekt funguje do určité teploty. Při jejím překročení to půjde všechno do háje...

    Jak vysvětlit fosilní záznamy z dob ledových ti neporadím. Ale něco napovídá to, co jsem napsal výše: po oteplení ztratily zřejmě podstatné části tehdy existujících lesů (což ani dnes přesně nevíme, v jakém bylo klimatickém pásmu... nevíme rozhodně všechno) schopnost CO absorbovat. Ostatně změna klimatu mohla třeba vytvořit jevy jako poušť Sahara, které krátkodobě určitě k růstu koncetrace CO vedly také (prostě když máš obrovský carbon sink, který ti v důsledku nějaké změny klimatu přestane fungovat, tak se to asi projeví).

    Jediné co tvrdím je, že prostě jevy v éře dob ledových nejsou moc relevantní v antropocénu. Dnes o tom, kolik čeho kde poroste, v podstatě rozhodne člověk... že Číňani jako divý kácej lesy v Rusku na Sibiři, to klimatu určitě taky nepřidá, atd.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: hele tak jinak myslíš si že pěstování rostlin ve skleníku se dělá proč???
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: nemám "trauma"... pouze celkově věci, na které tak nějak "sázím" se celkem bez problémů stávají realitou, všude kolem mě. Naopak je tu určitá vize budoucnosti, která je podstatně odtrženější od reality - ale přesto se na ní pořád sází...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: vědecký pozitivismus je nicméně překonaná ideologie 19.století :-) nicméně, já si myslím, že většina popíračů GO jsou prostě idioti - nezlob se na mě. Oni prostě _nechtějí_ aby to bylo pravda, tak hledají argumenty, které jim to potvrdí.

    Já svým způsobem taky nechci, aby to byla pravda. Jenže bohužel, ještě než to bylo nějak bez debaty měřitelné (což dnes je), tak mě fyzika, která za tím je, přišla jako poměrně hodně pravděpodobná.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Já ho zatím nepozoruju "Vedci rikaji, ze slunce jednou vyhasne. Ja zadny vyhasinani nepozoruju, tudiz se vedci pletou a slunce nevyhasne". Jo, ses idiot. A btw, srsly, ty mas z toho kosmickyho vytahu nejaky trauma nebo co? Ze ho porad vytahujes a porad na nem predvadis, jak nafoukanej idiot ses?

    Ostatně ti v daném klubu brzo dám ban. - o tom nepochybuju. Chapu, ze muj posledni seznam blbosti, cos napsal o te svoji "metodice", te musel dost nasrat 8)

    byla teda podle mě dost nepochopením toho, co je to "sexistické prase" :-) - no urcite. Nebo mozna je to stejnej problem, jako kdyz ty nechapes, co to znamena "prolhanej bezpaterni zmrd" 8))
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: hmmm vědecký pozitivista to zní dobře to si musím zapamatovat ... to je celkem trefné, jo asi jo když se nad tím tak zamyslím ještě bych dodal že jsem vědecký pozitivista amatér s příslušným vzděláním aby to bylo přesné :)

    a proč mám názor takový jaký mám je že naše kroky zatím dělají víc škody než užitku, ale to prostě chce brát s většího pohledu než jen strohá klimatická data a nepřesné modely... jeden příklad za všechny je bionafta taky se podporuje v rámci boje s klimatem, a jaký je výsledek, bussines pro zemědělce, ničení ornice erozí, používání chemie a uělích hnojiv a pro zákazníka, dražší benzín, tím to vede ke zdražování všeho a tím to vede k tomu že místo kvality člověk šahá po nekvalitě která vydrží kradší dobu a tím to vede k větší produkci a větší produkce zas k víc CO2... kapiš ale tohle v klimatickejch modelech naní započítaný... já fakt včéra je studoval myslím dost podrobně ab mi vyšlo že je píšou hysteriští vědečtí negativisti :)
    A co budeme pokračovat se koukni kam ta histerie vede a jaké jsou návrhy, budeme experimentovat s počasím (už se děje) a stříkat sýru do vzduchu a stavět podmořské zdi kolem ledovců... fakt mi chceš říct že ten náš boj je super nápad???
    Prostě ne a ne a ne, není...
    KEJML
    KEJML --- ---
    XCHAOS: Ty se na tom kosmických výtahu točíš, jako by ho někdo sliboval postavit zítra nebo příští rok...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: kosmický výtah je jednoznačná předpověď, kterou lze buď pozorovat, nebo nepozorovat. Já ho zatím nepozoruju :-) (a teda tvrdím, že hned tak nebudu).

    Solární letadla existujou, jen jejich výkony ovšem nejsou nic moc. Akorát se zlepšují. Celá naše debata byla o tom, kde jsou vlastně teoretické hranice jejich výkonů - já jsem prostě v tomhle směru optimističtější, než ty.

    Ostatně ti v daném klubu brzo dám ban. A tvoje představa, že mojí imaginaci ve směru spoře oděné pilotky co se i s motorem vejde do 66 kg ocení jen "sexistické prase" byla teda podle mě dost nepochopením toho, co je to "sexistické prase" :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: jde o to, že jsou věci, které dost dobře nejde "nepapouškovat". Když bys začal psát o tom, že člověk může lítat, když bude mávat ušima, tak taky vyjádřím jistou skepsi...

    Specifickum toho problému je, že máme prostě nějaká pozorování v čase a předpovědi děláme na základě extrapolace. Nemůžeme provést experiment - můžeme teda pozorovat jiné planety, myslel jsem, že tě moje argumentace přesvědčí (a ne, argumentace s Marsem není papouškování - je to právě konstrukce, kterou jsem vytvořil za účelem argumentace já sám!). Ale na Zemi provádíme jeden velký experiment, kterého se účastníme všichni nedobrovolně.

    Je fakt, že třeba Václav Klaus tu nebude tak dlouho, aby se dožil nějakých katastrofálních výsledků - a jeho politika je taková, že ať si to řeší další generace, nazdar. Ale my dva tu budeme. Ale pokud se debata přenáší do roviny "otepluje se, ale nezpůsobuje to člověk a i kdyby, nejde s tím nic dělat", tak je to fakt ošidné. Těch levelů, na které tu debatu jde vést, je celá řada. Já ani nevím, jestli se chci po hlavě vrhat do toho klubu, kde je to ontopic. Lidi jsou příliš zasekaní ve svých pozicích.

    Já se tu chci bavit o filosofii: když se vyjadřuješ k tématu, který má vědecký základ, tak z jakých pozic? Jsi vědecký pozitivista? Nebo tvrdíš, že teorii GO lze falzifikovat? Apod.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    XCHAOS: když tě to nebaví tak proč vůbec se o to zajímáš, papouškuj hlavní vědeckej proud o tom jak člověk způsobuje globální oteplování a že je třeba bojovat a je to OK... stejně to tak dělá většina krom MATT který přemýšlí a má otevřené myšlení tam nikdo není ským bych se tam vlastně pořádně bavil :) :)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: jsem si opravdu ale docela slušně jistý, že dřív já budu mít ultralehké solární letadlo (stratosférické solární letadlo je trochu jiná liga :-), než někdo zprovozní kosmický výtah. - coz, vzhledem k odhadum kdy bude kosmicky vytah k dispozici, je zcela nesmyslne prohlaseni. Jako ostatne vetsina toho, co rikas, takze zase nic noveho 8))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: No urcite. Ta trapna chvile, kdy si xchaos uvedomi, ze o odstranovani CO2 z atmosfery napsal tolik navzajem si odporujicich blbosti, ze uz mu nezbevja nez klasicky vykrikovani, ze oponent je troll. Klasika 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUKIDE: mě to moc nebaví, popravdě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: neumíš nic jiného než flejmovat a trollovat. S tím kosmickým výtahem jsem jsem si opravdu ale docela slušně jistý, že dřív já budu mít ultralehké solární letadlo (stratosférické solární letadlo je trochu jiná liga :-), než někdo zprovozní kosmický výtah.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam