KUKIDE: jde o to, že jsou věci, které dost dobře nejde "nepapouškovat". Když bys začal psát o tom, že člověk může lítat, když bude mávat ušima, tak taky vyjádřím jistou skepsi...
Specifickum toho problému je, že máme prostě nějaká pozorování v čase a předpovědi děláme na základě extrapolace. Nemůžeme provést experiment - můžeme teda pozorovat jiné planety, myslel jsem, že tě moje argumentace přesvědčí (a ne, argumentace s Marsem není papouškování - je to právě konstrukce, kterou jsem vytvořil za účelem argumentace já sám!). Ale na Zemi provádíme jeden velký experiment, kterého se účastníme všichni nedobrovolně.
Je fakt, že třeba Václav Klaus tu nebude tak dlouho, aby se dožil nějakých katastrofálních výsledků - a jeho politika je taková, že ať si to řeší další generace, nazdar. Ale my dva tu budeme. Ale pokud se debata přenáší do roviny "otepluje se, ale nezpůsobuje to člověk a i kdyby, nejde s tím nic dělat", tak je to fakt ošidné. Těch levelů, na které tu debatu jde vést, je celá řada. Já ani nevím, jestli se chci po hlavě vrhat do toho klubu, kde je to ontopic. Lidi jsou příliš zasekaní ve svých pozicích.
Já se tu chci bavit o filosofii: když se vyjadřuješ k tématu, který má vědecký základ, tak z jakých pozic? Jsi vědecký pozitivista? Nebo tvrdíš, že teorii GO lze falzifikovat? Apod.