• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLIPDemokracie
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    VOID: stat by mozna nemohl hlasovat pro revoluci, ale mohl by se tat tou demokracii, ktera se boji obcanu :)
    VOID
    VOID --- ---
    NAVARA: jisteze je statoprejicny. po precteni: http://www.libinst.cz/etexts/mises_byrokracie.pdf tomu i rozumim. :))
    VOID
    VOID --- ---
    skvele by bylo, kdyby existovalo "elektronicke vladnuti", kdy po shromazdeni dostatecneho poctu hlasu by slo odvolat libovolneho zamestnance statu (vcetne prezidenta) a tyto elektronicke hlasy by mely 30 % hlasu v poslanecke snemovne.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    VOID: teoreticky, je to podle tve idealni predstavy - stat muze jen to, co mu zakon povoluje.

    bohuzel u nas je hodne statoprejicny
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    VOID: zrovna tohle je cast ustavy, kterou ani parlament zmenit nemuze - byla by tedy nutna jakasi aspon formalni "revoluce"
    VOID
    VOID --- ---
    tady je problem.

    obecne uznavany pristup je: stat muze vse, krome toho, co je mu zapovezeno (napr. ustavou)

    ja prosazuju jiny pristup: stat nesmi nic, krome toho, co je mu svereno spolecnosti


    spolecnost je dnes spis spolecnost individui se specifickymi potrebami. stat mel zajistovat socialni kontrolu, jenze ta je dnes vicemene nadbytecna. moc zakonodarna funguje tak, ze chrli tunu zakonu a dela pravni rad nechutne neprehledny a prerostly, moc soudni je pomala az to do oci bije a moc vykonna je zkorumpovana, ze to neni mozny. neubehne mesic, co by se na nekoho "vysoce umisteneho" neobjevila nejaka kauza. nez takovy stat, to radsi zadny.
    KLIP
    KLIP --- ---
    no, třeba Hnutí za Přímou Demokracii má ve stanovách vyjmenované odstavce, o kterých se nemůže hlasovat, ani se nesmějí rušit. Jsou to cíle hnutí (ty se však mohou přidávat) a pak hlavně systém řízení hnutí, čili referendum a iniciativa uvnitř hnutí a odvolatelnost volených zástupců hnutí.

    V řízení státu, či něčeho podobného, bych to viděl tak, že ke změně dojít může, ale jen za předpokladu relativního konsensu. Tedy, omezit to třeba na 75% nebo i víc.
    THRANDYNAMO
    THRANDYNAMO --- ---

    VOID: Právní stát, respektive definice toho je teoretická. Je založena na třech teoretických postulátech. Demokracie, jak řekl XCHAOS, to má přímo vepsané ve své definici. Jako jeden řekněme z pilířů, aby to právě demokracie byla.
    VOID
    VOID --- ---
    nutno dodat, ze dokonaly pravni stat jako takovy neexistuje zrejme nikde na svete.
    VOID
    VOID --- ---
    XCHAOS: ochrana obcanu je princip "pravniho statu". ze je demokracie stavena na principech pravniho statu je vec dalsi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOID: ale houby... demokracie je právě nástroj na ochranu občanů před státem...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PIZI: no, v historii se to rozhodně párkrát stalo..
    VOID
    VOID --- ---
    PIZI: je nutna zmena ustavy. zmenu ustavy lze provest tremi petinami hlasu.

    predpokladam, ze postup by probihal jinak. nejdriv by stat zprivatizoval naprosto vse, co by zprivatizovat mohl (vsechny instituce, ktere nejsou vyzadovany ustavou), posleze by do ustavy pridal doplnek, ktery by rikal, ze kterykoliv organ statu muze mit i soukromou obdobu a zadny obcan nesmi byt nucen pouzit statni/privatni formu.

    posleze by doslo ke zruseni dani a stat by se stal "firmou" (pracoval by za uplatu), trh by pak ukazal, jestli dokaze sluzby zajistit lepe stat, nebo soukrome firmy.
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    ne :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    Muze si demokracie demokraticky odhlasovat zruseni sama sebe?
    VOID
    VOID --- ---
    XCHAOS: jisteze at si utikaji, kam chteji. to je totiz nejlepsi pro ne a pro stat, kam utikaji (v pripade, ze jsou to inteligentni/vzdelani/schopni lide, nebo lide z nedostatkovych povolani). proto ten patriotismus - at pomuzou statu, kde prave jsou.

    naopak velmi rozvinute staty nemaji vubec na takove experimenty prostredky, maji-li zustat velmi rozvinute i nadale.

    socialismus vnimam jako prostredek centralni kontroly. v predindustrialnich spolecnostech existuje prilis mnoho mocenskych skupin na to, aby bylo mozne v tom state cokoliv vybudovat. mrzi me, ze rikam neco takoveho jako libertarian, ale opravdu to tak vnimam.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ASYSTEMATIC: co nejde ?

    VOID: proč by neměli lidé utíkat kam chtějí ? a proč myslíš, že socialismus někoho uchrání od hladu ? socialismus je vhodný naopak jen pro nejbohatší státy, protože ty už si můžou dovolit ekonomicky nesmyslné experimenty, aniž by je to zruinovalo.. ale samozřejmě, nejde o peníze nebo peněžní rovnost... peníze jsou jen abstrakce... když mluvím o liberalismu, mám na mysli dostupnost svobodné směny a svobodného trhu pro všechny, ne nutně nějaké ekonomické elitářství...
    VOID
    VOID --- ---
    zastavam teorii, ze pro krute chude staty je nutny socialismus, aby sve obcany ochranil od hladu, pro industrializovane staty konzervativismus, aby vybudoval nejakou vlasteneckou zakladnu (aby chytri lidi neutikali do bohatsich zemi apod.) a pro rozvinute staty naprosty liberalismus - lide hlady uz netrpi, nepotrebuji stat a tak ho muzou rozpustit.
    ASYSTEMATIC
    ASYSTEMATIC --- ---
    XCHAOS: rozumim.. neco na tom je ..jenze to proste a jednoduse nejde :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ASYSTEMATIC: to bys nebyl ani první, ani poslední, člověče...

    no jasně, že je demokracie "nejmíň špatná"... ale na některé věci je tak neefektivní, že je lepší zvolit sice něco horšího, ale mnohonásobně efektivnějšího... tedy, chci říct, např. když chceš dosáhnout něčeho, o čem si většina sice nemyslí, že by to bylo špatné, ale zároveň toho není efektivně schopna dosáhnout... mám na mysli hlavně ekonomické záležitosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam