VOID: no ano, v zásadě teoreticky jo, ale v praxi je strašně složité zajistit, aby se ani na jednom systému současně nevyskytovala kombinace "adresný certifikát" a "neadresný certifikát". Tzn. aby nedošlo ke spárování obsahu hlasu s osobními daty.
Ale jo, lze to: systém "urna" vygeneruje předem určitý konečný počet "obálek", které jediné jsou platné - jde o konkrétní veřejné klíče, kterými lze zašifrovat obsah hlasu (ten musí být doplněný na nějakou rozumnou délku klíče bílým šumem, což by ale neměl být poblém). systém "volební komise" disponuje tím poolem předem připravených obálek, nicméně nezná privátní části toho klíče - ty jsou uloženy v urně. "volební komise" hlídá, aby se k jednomu voliči dostala maximálně jedna "obálka": a volič pak zašifrovaný hlas v "obálce" posílá rovnou do "urny" - zcela mimo "komisi".
Tzn. takhle trojstraně - přičemž všechny strany trojúhelníka přestavují šifrovanou komunikaci - to skutečně řešit lze, nicméně - stojí to opravdu za to úsilí ? a budeme tomu důvěřovat víc, než stávajícímu systému, kdy není problém se např. stát členem volební komise a hlídat to osobně?
Já osobně jsem k e-hlasování velice skeptický - naopak obrovské naděje vkládám do e-diskuzí (jako tady na NYXu :-) a to třeba i v kombinaci s nějakým systémem e-moderování... nicméně pokud se hlasování týká nevirtuálních záležitostí, tak by podle mě mělo také zůstat nevirtuální...