• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLIPDemokracie
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LONESTAR: Cituji z článku autorovu metaforu: IQ4 = reaguje na světlo - to je husná diskriminace - to jsou jako všichni naši nevidomí spoluobčané úplně blbí, nebo co ? byl autor někdy té zatemněné kavárně, kterou provozuje sdružení Světluška, teď nevím jak se jmenuje ?

    Co se obsahu článku týče - s tou nejednoznačností souhlasím, ale jinak české heslo na Wiki je v podstatě tautologické (pro ty, kteří neutrpěli vzdělání od nějakého VŠ tautologa: vždy platné), protože předpokládám, že v demokratické společnosti pouze lid může demokraticky definovat, co to znamená "důstojný život". A ruská odluka státu od církve nebo tvůrčí svoboda mě přijdou docela zásadní, popravdě... škoda, že současné ruské zřízení je jen těžce průhledná parodie na demokracii, protože ústavu si zjevně napsat umí.

    S tím, že demokracie je v zásadě pouze buzerace menšiny většinou., samozřejmě nelze nesouhlasit - ale troufám si říct, že by to šlo sdělit i sofistikovaněji a kultivovaněji - tzn. např. tak, aby tomu ta většina nerozuměla, a nemohla se bránit.

    Já každopádně odmítám patřit ke stejné menšině, jako autor tohoto článku - a pokud se chce v něčem dohodnout na společném postupu s MOJÍ menšinou proti té hnusné většině, tak se mnou bude muset zahájit nějaká seriózní jednání... a ne takhle povšechně tlachat na nějakém obskurním Neffově blogu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KLIP: Jémine. Asi si poslanci zapomněli koupit v pokladně 50 Kč kolek a nalepit ho na ten papír, poté co ho odhlasovali.
    KLIP
    KLIP --- ---
    Ústava ČR není platná.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    napadla mi taková metafora: anarchismus - to je něco jako láska nebo sex (dosaďte si sami, podle osobních preferencí a zkušeností). a demokracie - to je něco jako manželství...
    THRANDYNAMO
    THRANDYNAMO --- ---
    LYKANTROP: Museli bychom mluvit o jakési retroaktivitě---bud přímé nebo nepřímé...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jeden dobrý důvod, proč být anarchistou :-)

    http://science.slashdot.org/science/08/02/06/0123204.shtml
    111 Years Ago, Indiana Almost Legislated Pi

    (čtěte dále... tímhle to nekončí... je to fakt prdel.. :-)
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    XCHAOS: Nebo tak :)
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    Ony jsou 'zakonne' oba dva ty stavy :) Protoze do doby nez je vydan nalez Ustavniho soudu, tak je ta norma platnou soucasti naseho pravniho radu. Mezitim se mohlo stat spousta veci, ktery by mohly znemoznit uvedeni do puvodniho stavu (Na pozemku napriklad byla postavena fabrika, jejiz majitel nenese zadnou zodpovednost za zmrseny zakon, podle nejz ten stavebni pozemek nabyl legalne).
    Takze ano, zustane to tak, jak to je. Ustavni soud totiz NEMUZE vydavat zakony, tedy ani nemuze upravit zpusob, jakym by pripadny navraceni poplatku melo probihat. Na to by byla potreba napriklad vyhlaska ministerstva zdravotnictvi. Osobne si ale myslim, ze k zadnymu masivnimu navraceni poplatku nedojde ani tak.
    I kdyby ano, tak to nakonec v konecnym dusledku zaplatis ty, pravdepodobne formou vyssiho zdravotniho pojisteni ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAILASH: problem je, ze zakonne normy nemaji samy od sebe zpetnou platnost. asi by bylo mozne prijmout novy zakon, ktery meni stav odpovidajici dnes jiz neplatne norme... ale v zasade, zakony maji vzdy vyhlasenou nejakou ucinnost... a pokud si stihl ten zakon porusit prede dnem jeho ucinnosti, tak jsi vyhral a nic neporusil. a stejne tak naopak: pokud si stihnul zakon vyuzit v dobe kdy platil, tak jsi vyhral, a to ze zakon uz neplati na tom nic nemeni.
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    LYKANTROP: Souhlas, ale zpetne neni zakonnost zajistena. Je ponechan stav ktery odpovida chybnemu zakonu ne?
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    KAILASH: Michas dohromady dve veci, ktery spolu ne zcela souviseji. Ustavni soud rozhoduje pouze o ustavnosti/neustavnosti nejaky normy. Tim nalezem je de-facto okamzite pozastavena jeji platnost. Co se bude dit dal NEMA Ustavni soud co resit. Od toho je moc zakonodarna.
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    LYKANTROP: No ale predstav si ze na zaklade nejakyho zakona vyvlastni nekomu par pomeku nebo neco zabavi, odkoupi jejich akcie atp.
    Po X mesicich nebo letech ti US rekne ze to bylo nelegalni s hlediska Ustavy. Ake vzhledem k tomu ze to nebyl trestny cin, nic se ti zpet nevrati :-)
    Me to prijde divny...
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    KAILASH: Alelelele ...

    KAILASH: Coz je samozrejme vporadku, jinak by se po kazde takove procedure musel zridit extra urad na koordinaci navraceni ke statu quo a zjednat na to armada darmozroutu.
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    Zajimava odpoved predsedy US na problem poplatku u lekare:

    Derogační nálezy Ústavního soudu zásadně nemají zpětnou účinnost. Výjimkou je oblast trestního práva. Zákon ovšem stanoví, že práva a povinnosti založená zrušeným ustanovením již nelze nadále vykonávat. Zaplacené poplatky by se tudíž nevracely, ale nezaplacené by nebylo možné vymáhat.
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    http://www.literarky.cz/?p=clanek&id=4836 - tady je myslim v te casti o ekonomickych zacatcich po revoluci dobre receno, proc se tohle u nas stale deje
    PIZI
    PIZI --- ---
    Nejen u nas. Jakmile se nekde zkoncentruje moc je to proste pokuseni pro mafii aby se ji pokusila ovladnout.
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    Ukazka toho , ze u nas demokracie je hluboce napadena polomafianskymi skupinami, pokryvajici oblast politickou, medialni i pravni.

    http://aktualne.centrum.cz/domaci/soudy-a-pravo/clanek.phtml?id=518976
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam