JACHYMKO: co je "původní PC" ?
krátce jsem měl přístup k více či méně obskurním 286kám, ale moje první vlastní PC byla 386ka. v té době jsem Linux neznal - ale faktem je, že na stejné architektuře (486ky, Pentia) šlo s pomocí vyzrálejšího Linuxu s jádrem 2.x postavit vcelku stabilní, na dálku administrovaný internetový server.
to bych nenazval jako "bastl určenej primárně na hraní" - ve skutečnosti, na konci 90tých let v době dot com boomu vydělal ten "spíchnutej" bastl nainstalovanej na secondhand PC připojený do netu leckomu miliony, šťastlivcům jako Google pak rovnou miliardy.
a naproti tomu - hlavním argumentem pro nasazení MS-DOSu a později Windows byla dostupnost kvalitních her :-) s vyděláváním peněz to bylo složitější (ano - šlo je vydělat tím, že si prodal spoustu PC s MS-DOSem a později Windowsy nějaké rozsáhlé kancelářsky-orientované firmě: ale vydělat peníze koupí této platformy - to už byla jiná kapitola...)
takže při posuzování toho, co přesně v 90tých letech naplňovalo kategorii "bastl na hraní" bych byl opatrný. ano - na desktopu možná, a v 90tých letech málokoho napadlo použít PC jinde než na desktopu. Ale někteří z těch, které to napadlo, jsou dnes multimilionáři. I díky Linuxu.