• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSANSI C/C99 (specifikace), GNU C (gcc, glibc), Tiny C (tcc) a POSIX - ne nutně C++,g++,libstdc++ nebo Win32 API
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: anonymního trola jako jsi ty, může moderátor buď zabanovat. čímž se ovšem nikam neposuneme, protože varianta, že já bych měl 100% pravdu a ty 0% pravdu (ať už se bavíme o programování, nebo o fyzice) mě přijde nepravděpodobná. Prostě mě přijde pravděpodobné, že v části předpokladů se mýlím já (nebo zanedbávám něco dost podstatného), v části zase ty. Pokud tě prostě zabanuju, tak nezjistím, v čem jsem s mýlil.

faktem je, že v programování si můžeme snadno experimentálně ověřit, zda se nějaký náš kód zkompiluje nebo ne, a a jestli poběží, nebo ne. V čem se nikdy neshodneme je to, jestli jeden nebo druhý chápeme všechny důsledky toho, proč jsme to naprogramovali zrovna tak a ne jinak, apod.: popravdě, ty si asi poslední celý rok vzdal nějak mi vysvětlovat, že něco nejsem schopen udělat nebo že to bude "špatně" a zaměřil si se na hledání nečekaných vedlejších důsledků a nečekaných chování. To je samo o sobě užitečné a je to posun někam dál: ty se tváříš, že je to zásadní věc, že možnost nečekaného chování dokazuje, že je to "rozbitý" (ty: nebude tam fungovat break; já: ale tak napíšu do manuálu, že se uvnitř téhle konstukce má používat raději continue;), ale faktem je, že pokud se nějak ovládnu a ignoruju ty emoce, kterýma svoje nápady neustále obaluješ, tak se dozvíme něco nového.

ve fyzice je to trochu naopak: se znalostí známých, ověřených fyzikálních zákonů se můžeme o nějakém nápadu vyslovit, jestli bude nebo nebude fungovat. ale ani jeden nemáme prostředky ověřit si naše tvrzení v praxi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: no vida, jak je možné snadno najít shodu :-)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: Musim rict ze mne tam ta diskuze vydesila mnohem vic nez vesmes cokoliv co kdy padlo tady.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ROFL. No, aspon konecne vime ze je to u tebe velmi, velmi osobni, ze jo? Mozna bys to mel napastovat jeste do par klubu, at je to uplne zjevne 8)))

Myslim ze kazdy kdo zvlada stredoskolskou fyziku a ma chvilku si precist co tam pises si o strileni do nohy udela vlastni predstavu 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    no, je to tu sice offtopic, ale vzhledem k tomu, že id REDGUY je zde divné za experta a dostává palce nahoru, zatímco já dostávám palce nahoru, tak mi nedá se pochlubit dílčím vítězstvím z jiného oboru:
    [ DOTCOM @ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE ]
    tento vážený expert, kterého zde všichni známe a obdivujeme, se rozhodl vyzvat mi na soubor v, jak sám říká "základoškolské fyzice"... pozval si sekundanty, odkrokoval smluvených 300 kroků, a poté se otočil a ... střelil do nohy.

což je v klubu o tom, že C je notoricky známý "foot gun", podle mě relevantní metafora, ne? :-) (navíc jsem tady ta ultralehká letadla používal strašně dlouho jako metaforu, takže v podstatě ontopic poslat sem odkaz na to, jak tento spor pokračoval v jiném klubu jinými prostředky :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Wut? "Diskuse zminuje"? O ObjC se mluvi primo v tom clanku hned v prvnim odstavci. Ze tys ho necetl 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: víceméně, já taky chci přímou kontrolu... akorát "s obezličkami!

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: diskuze zmiňuje ObjC, s tím, že nemá přetěžování operátorů. to je jistě sympatická informace, no a co ?

mě jde o to, že tam lidi v té diskuzi přesně opakují argumenty, se kterými jsem odmítal GC formou scanování celé alokované paměti, jestli neobsahuje pointery do sebe, apod... je tam zmíněné skoro vše, i problémy s fragmentací, apod.

každopádně nemyslím, že to co řeším, by měla programátorská komunita jednou provždy vyřešené a nebyly by o tom žádné další diskuze, apod.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ehm. "Minul se spriznenymi dusemi"? Wtf? Ten clanek doporucuje tve pozornosti mj. ObjC. Uz sis ho nastudoval, tak jak jsem ti uz mnohokrat doporucoval? Nebo to porad troskota na tom, ze ti neserviruju URL az pod nos, ty "spriznena duse"? 8)))
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: To pockej, to michas dve veci.
    Kdyz nekdo nepouziva GC tak to preci neznamena ze automaticky stoji o nejaky lepsi/lightweight/cokoliv tooly. Z moji zkusenosti to znamena, ze vi naprosto presne co dela a chce primou kontrolu nad pameti, bez jakejchkoliv obezlicek.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: mě hlavně zaujalo, že odmítnutí konzervativního GC je v programátorském světě poměrně mainstream... zatímco tady ze mě kdekdo dělá exota, že mi nestačí a vymýšlím něco jiného.

v čistém C nejde uvažovat o zavedení reference countery.... i kdyby se udělalo nějaké makro the() nebo let(), které by se používalo místo =, tak na konci scope nejde automaticky spustit nějakou událost (jako kromě mého makra forget / remember { } ... ano :-) možná bych mohl udělat ještě makro context { }, které by na svém konci prošlo reference countery)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: Popovidej si s Tlustcem, ted urcite bude mit k Jave/C# co rict.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    A vida... fakt nejsem jediný, komu doporučované použití existujícího garbage collection nešlo moc pod nos: U GC je problém hlavně s přerušením práce programu po dobu GC. Samozřejmě existují concurrent a background implementace, ale i ty občas na chvíli zablokují běžící aplikaci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Hehe: Pro rádobyprogramátory rozmazlené správou paměti v Javě či C#... ... já se tady na NYXu úplně minul se spřízenými dušemi... tady programují všichni jen aby vydělali peníze a nic jiného je nezajímá... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    » Automatická správa paměti deterministicky - Zmatení (programovacích) jazyků
    http://babel.blog.root.cz/2011/09/27/automaticka-sprava-pameti-deterministicky/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The MINIX 3 Operating System
    http://www.minix3.org/
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: LOL. Hele, nevim jestli jsi o tom slysel, ale je ted takova nova vec, docela bomba. Nevim jak presne se to jmenuje, nejak jako guuglo? gaagle? giggle? Tak nejak, poptej se kamaradu, urcite to znaj, at ti to ukazou. Je to fakt bomba pro hledani veci na netu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: tak pošli link...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Uz sis nastudoval jak to funguje v ObjC?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ISTEVE: proč ne, ale mě teď zajímají všechny ty x - memory pooly a obstacky a tak... jako evidentně evoluce programování k tomu směřuje stejně, jako k oku u chobotnice nebo křídlům u netopýrů a pterodaktylů..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam