REDGUY: ... což jsem u svých projektů elegantně chtěl řešit použitím makro-wrapperů, které by pomohly obcházet případné dílčí nekompatibility knihoven či platforem ... :-) (což je nápad, který se výrazně osvědčil např. u javascriptové knihovny JQuery ...)
jinak máš pravdu částečně - norma POSIX se právě snažila striktně definovat i kompatibilitu hlavičkových souborů k běžným knihovním funkcím, a v řadě přídů se toto opravdu už 10 a více let nezměnilo.
REDGUY: já se ale nechtěl omezovat na datové struktury SQL - šlo mi vysloveně o to, že bych napsal jednořádkový SQL dotaz, který by mi pre-compiler rozexpandoval třeba na 10 řádků volání knihovních C funkcí... možná je to celé blbost, ale rozhodně mi místo toho nepodsouvej vlastní hloupé nápady, které nějak automaticky předpokládáš i u mě :-)
ALMAD: ... errr, protože v PHP omáčka okolo trvá 0.5 sekundy? přesto, že není jediný důvod, proč by měla?
třeba proto, že v PHP se na sloupce ve výsledku odkazuji pomocí $vysledek['klic'] - zatímco libmysqlclient mě trochu spartánštěji vede k použití číselných indexů do pole reprezentujícícho jeden řádek z výsledku dotazu? jasně, že bych mohl trochu optimalizovat i v PHP... ale člověk tam instinktivně píše co nejsrozumitelněji... a navíc ani není jasné, která feature jazyka tam zdržuje kolik a tak...