• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSANSI C/C99 (specifikace), GNU C (gcc, glibc), Tiny C (tcc) a POSIX - ne nutně C++,g++,libstdc++ nebo Win32 API
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TENCOKACISTROMY: to je samozřejmě pravda - ale tohle třeba řeší i takové nastavení pravidel přijímání nových uživatelů do víceuživatelského systému (reps. jejich dat), aby se ten růst zpomalil dávno předtím, než by bylo nutné přidat HW.

Představ si to jako životnost nějakého předmětu osobní spotřeby z hlediska života člověka: rozdíl mezi životností výrobku 60 vs. 120 let může být zcela zásadní :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    No, právě jsem se u MySQL dopracoval na "Got error 134 from storage engine" - a to má ta tabulka teprve trapných 11326 záznamů. Takže nevím, jestli je vždy taková výhra spoléhat na externí databázový engine :-)
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    Scaling is hard, let's go prematurely optimize instead.
    TENCOKACISTROMY
    TENCOKACISTROMY --- ---
    ALMAD: Nehlede na to, ze i kdyz to bude naprogramovany tou nejvic efektivni metodou, stale to jeste nezarucuje, ze nebude potreba skalovat pomoci pridavani HW.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ale pokud by si byl schopen i sémantické, nikoliv jen syntaktické analýzy :-) - mozna nez zacnes priste zase vtipkovat, zjisti si co znamena "syntakticka" a co "semanticka" analyza.

tak ti dojde, že obrat "na druhou stranu" znamená, že uvedené aplikace pokládám za protiklad "komerční služby" - coz mi samozrejme dochazi. Akorat mi to prijde dost pitome rikat, ze .tar.gz balik WordPressu je "protiklad" napriklad blogger.com. Tedy, v urcitem smyslu je to samozrejme pravda, ale stejne tak je pravda rikat, ze GM Electronics je "protiklad" Sony Electronics, protoze kdyz jdu do GME muzu si tam koupit soucastky z kterych si potom postavim radio podobne tem co prodava Sony. Jasne, na konci je v obou pripadech zesilovac, ale cilova skupina je _zatracene_ jina, tak jina ze srovnani dost ztraci smysl.

Wordpress je pro nerdy, co mermomoci musi mit svuj vlastni server. Blogger.com je pro 99.99% zbylych lidi, co proste chteji mi svuj blog a nepodstatne technicke detaily jsou jim ukradene. postfix/squirrelmail je email pro nerdy, gmail (seznam, yahoo...) je pro vsechny ostatni co proste chteji funkcni email.

Samozrejme, tezko to analyzovat dal, protoze porad nejsi schopen napsat co vlastne prosazujes (novej email? novej blogovej system? co vlastne?) a pro jistotu ignorujes otazky na blbaboly cos napsal (" jediný poskytovatel té služby na celé planetě"). A uz vubec nemluvim o tom, ze jsi porad nevysvetlit, kde by ty tvoje "predkompilovane sql" "michalo kartama" (sorry, ale ideologicke kecy o "podvratnem software" nepocitam).
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: A v takovym momente, kdy tahas data ne po optice z jinyho patra, ale pres internet z ruznejch koutu sveta ti predkompilovany SQL dotazy pomuzou skalovat jak?
    Nebo si uplne odbocil od toho tematu a ted jde o to ze bezna distribuovana aplikace (ala treba Skype) by nemela bejt psana v PHPku ale v Ccku?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    // OT
    XCHAOS: No psal jsi, že spíš než škálovat by se mělo psát v kompilovaných jazycích. Já jenom říkám, že čístá rychlost se afaik spíš řeší víc nodama.

Ty říkáš, že cíl je být tak kompilovaně efektivní, že víc/tolik nodů nepotřebuješ.

Já se jenom ptám, jestli jsi schopen svoji kompilovanou službu zrychlit dvojnásobně přes noc (viz slajd), to je celé.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: v podstatě, jediné, čím se chci odlišovat od těch komerčních služeb, je vlastnická struktura jednotlivých nodů. jinak počítám s tím, že by jednotlivé nody řešily i otázku cachování (např. když folowuješ někoho na jiném nodu na druhém konci světa, tak se to natáhne jako RSS feed a jeho obsah se nacacheuje na tvém nodu, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: je to tu offtopic... ale pokud by si byl schopen i sémantické, nikoliv jen syntaktické analýzy :-) tak ti dojde, že obrat "na druhou stranu" znamená, že uvedené aplikace pokládám za protiklad "komerční služby".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: no třeba tak, že různé obchodní modely vedou k různým pořadavkům na škálování? nezačínáme být offtopic? když už, tak piš o distribuovaném programování jak se dělá... debata, jestli je nebo není potřeba, je taky offtopic.

(můj model je taky distribuovaný - jen se liší tím, zda je k dispozici jednotná administrace a jednotné vlastnictví hardware...)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: A to co píšeš souvisí se škálováním těch jednotlivých nodů jak?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: , že by to fungovalo víc jako v počátcích Internetu, kdy nějakou jednu službu (dejme tomu, freemail) nenabízel jen jediný poskytovatel té služby na celé planetě - ty mas pocit ze ted freemail nabizi jediny poskytovatel na cele planete?

V podstatě u komerční služby je riziko, že bude přetížená a uživatelé odejdou ke konkurenci, v zásadě nepřijatelné. na druhou stranu, existují projekty - ve světě PHP si dokonce konkurují, všechny ty Drupaly a WordPressy a Nejdriv mluvis o "komercni sluzbe" a pak najednou o Drupalu a Wordpressu - coz nejsou sluzby, ale software. Je ti jasnej rozdil mezi sluzbou a softwarem?

akorát to bude od začátku lépe navržené - "to"? Co, "to"? Novej email, lepe navrzenej .... tebou? Srsly?
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    XCHAOS: Pockej, kazdej provozovatel velky sluzby ma pochopitelne spoustu ruznejch nodu ruzne po svete. Plus nejaky cache servery "blizko" uzivatelum (u ISP) apod. A nebo sem totalne nepochopil o cem mluvis.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: víceméně, představa je, že by to fungovalo víc jako v počátcích Internetu, kdy nějakou jednu službu (dejme tomu, freemail) nenabízel jen jediný poskytovatel té služby na celé planetě, kromě to samé často koexistovalo jak v komerční tak i v bezplatné podobě, apod.

V podstatě u komerční služby je riziko, že bude přetížená a uživatelé odejdou ke konkurenci, v zásadě nepřijatelné. na druhou stranu, existují projekty - ve světě PHP si dokonce konkurují, všechny ty Drupaly a WordPressy a tak - které jsou přímo myšlené tak, že si další a další lidé budou instalovat další a další instance, a ne že nody budou růst nade všechny meze.

víceméně provozovatelé různých nodů budou různě limitováni dostupnými zdroji (bandwidth, výkon systému, kapacita disku...). budou mít ale i omezené možnosti svůj node zpropagovat a nabírat nové členy. naopak zřídit nový node by mělo být snadné.

spíš si to představuji jako počátky internetového e-mailu před 20 lety. akorát to bude od začátku lépe navržené, aby to bylo odolnější vůči spamu apod. ... no dnešní centralizovaná řešení to vytlačí stejně, jako před 20 lety decentralizované internetové protokoly vytlačily tehdejší pokusy o centralizovaná řešení (a ty rozhodně existovaly)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: To znamena mit porad k dispozici nevyuzitou kapacitu kdyby nahodou prisla spicka?

Otazka taky samozrejme je, o jakym skalovani se bavime.

Ono totiz uspesna appka je uspesna a zajimalo by me, zda by si stih optimalizovat svoje Ccko v takovem pripade.

Protoze...

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: on demand zapnutí pár tisíc mašin je to, čemu bych se chtěl snažit vyhnout. to je celé...
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: akorát mi přišlo děsně cool, že Python nepotřebují k tomu,aby běžely, ve své době...a taky jsem ho neuměl

I sense a pattern here ;)

XCHAOS: Ten narazovy paralelismus, neresi se spis on-demand zapnutim par (tisic) masin, nez tim, ze na jednom stroji budes mit desetinasobnou propustnost?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: co je "současný stav": ten stav, ve kterem tvoje novinka ma "zamichat kartama".

Jestli se bavíme o tom, jestli má nějaké výhody smolit webové aplikace v PHP - tak nadále tvrdím - ne, nemá, měly by se vyvíjet v kompilovaných jazycích. - coze? O tom se nebavime (a btw, prvni pulka odpovedi je dobre, druha spatne 8) ). Bavime se o nejakem tvem "predkompilovanem SQL", u ktereho nejsi bohuzel schopen poradne popsat co vlastne by to melo byt a k cemu by se to melo pouzivat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: v tom případě ten, komu se to stalo, se svou intuicí neumí pracovat (teď se samozřejmě nebavím o případech, kdy si Hitler intuitivně myslí, že v Rusku bude mírná zima :-)

_BENNY: já ale netvrdím, že intuice je nějaký okamži tý proces, nebo že dodá hotová použitelná řešení. intuice tě spíš směruje určitým směrem. intelekt na to reaguje dodáváním určitých řešení, které je ovšem samozřejmě nutné podrobit kritice.

REDGUY: co je "současný stav"? jako jo, pokud se bavíme o některých věcech, co jsem napsal dřív v C a nevyžadují reagovat na uživatelskou interakci v reálném čase, tak bych je dost možná dnes napsal v Pythonu (akorát mi přišlo děsně cool, že Python nepotřebují k tomu,aby běžely, ve své době... a taky jsem ho neuměl).

Jestli se bavíme o tom, jestli má nějaké výhody smolit webové aplikace v PHP - tak nadále tvrdím - ne, nemá, měly by se vyvíjet v kompilovaných jazycích. Očekává se tam stále větší nárazový paralelismus (více uživatelů současně) a stále svižněší odezva v reálném čase (ajaxové klikance a možná i onmouseovery...)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: proste to nejlepsi reseni obvykle neni takove, ktere nas napadne jako prvni a jako prvni se nam libi. toho sis mohl za svuj zivot uz vsimnout ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam