PIGSTER: to je tak obecné tvrzení, že s tím téměř nejde nesouhlasit, nicméně... jak jsou dnes lidi vlastně motivováni pochopit, "jak věci doopravdy fungují"?
Když já začínal, tak byl motivací výkon - přepsat něco "do strojáku" znamenalo téměř vždy masivní zvýšení výkonu. Tedy: kromě použití kompilovaných jazyků, jako bylo např. C ... a to tedy byla dostatečná motivace se to naučit.
Dnešní počítače jsou z hlediska výkonu obrovský overkill... a navíc třeba pro akaceleraci grafiky se už dávno používají naprosto jiné postupy... takže třeba já v první řadě nedokážu pochopit, jakou má dnes někdo motivaci učit se C. Výpočetního výkonu je dnes fakt hodně a lidé stěží budou mít nějakou motivaci vymáčknout ze svého počítače maximum, když si stejně každý dva roky kupují nový. Vygenerovat rychle webovou stránku se zdá zbytečné, když pak browseru stejně dojde paměť při interpretaci javascriptu, apod.
Takže skutečně si uvědomuju, že moje posedlost tím nepoužívat hotové virtuální stroje a hotové abstrakce, a naopak snaha "pochopit jak to funguje" a mít to sám pod kontrolou mě samozřejmě přivádí do velké izolace.... daleko větší, než když se poměrně velké procento mé genrace v dětství naučilo assembler na Z-80, například..
A samozřejmě se pak zajímám i o lidi, kteří zkouší různé obskurnosti... samozřejmě nechci programovat žádné CPU v Brainfucku, to dá rozum. Je to kuriozita - ale spáchali jí lidé, se kterými by tak či onak asi bylo zajímavé dát řeč...