• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSANSI C/C99 (specifikace), GNU C (gcc, glibc), Tiny C (tcc) a POSIX - ne nutně C++,g++,libstdc++ nebo Win32 API
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    Necekal jsem ze narazim na tento SAT problem: https://en.wikipedia.org/wiki/SAT#Critical_Reading
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: no znám, ale proč je to matice?
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    XCHAOS: Dobrej postreh! To me nenapadlo...
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DAVIDOWITCH: Aha :Tak to jsem, myslim, uz nekde videl :-)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    JANFROG: To je kdyz pises narychlo "Big-O notace" :-D
    tj. O(N^2) nebo O(NlogN), takovy ty veci. :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JANFROG: nebude to souviset se složitostí algoritmu O(n)? :-) akorát mi nikdo nikdy neřekl, že je to matice :-))
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KEYMASTER: No dobre, tak na tom, ze "neni potreba mit zadny semestr matematiky"...
    DAVIDOWITCH: No ja nemam tuseni, co je Big-O matice a zatim me to moc netrapilo :-)

Neni to s tou matematikou nahodou jen takova tradice? Je psani web aplikaci v Ruby On Rails programovani? Pokud ano, tak treba me ani tech 6 semestru matematiky nepomohlo k tomu v Railsech
    udelat sebemensi upravu.
    Je opravdu nutne, aby psychiatr znal anatomii? Vzdyt je to prece doktor a leci lidi...

WILD_A: Jo, je uzasny videt, jak strasne lidem pomuzou byt (z meho pohledu) trivialni veci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WILD_A: no ale tady jsme v klubu o Céčku... a dnes i každá lama může napsat v céčku program pro Arduino a taky je to v podstatě codeřina a to Arduino ti může ukázat nějakou legrácku na displeji, nebo tak (a ještě je to principiálně bezpečné, protože "bezkernelové", většinou oddělené air-gap a fakticky nevyhackovatelné...)

takže jsme zpátky u debaty jestli je Céčko vhodné pro lamy, co nikdy nebudou příspívat do kernelu, a jestli Céčkový userspace má smysl... no a můj osobní názor je, že když těm lidem neřeknete, že existuje nějaké strcpy() a strcat(), tak by to v podstatě i trochu bezpečné být mohlo :-)
    WILD_A
    WILD_A --- ---
    Ja si naopak myslim, ze je super, ze nekdo dokaze neco naprogtamovat a nemusi bejt hard core programator, kterej zacinal na asssembleru a dopracoval se k Haskellu. Ukazovkej priklad jsou lidi co delaji vyzkum v humanitnich oborech, oni fakt nepotrebujou rozumet do hloubky disktretni matematice, nicmene potrebuji si udelat tu bussines logiku, jako nacvakat par veci v Rku narvat to do TeXu a nakonci maj pdfko a k tomu par veci bokem. Ono nakonec hodne veci ve vyzkumu je delany vedcema co umej nejak programovat ale matiku, grammatiky a pod v maliku nemaj, nepotrebujou, nasekaj to v pythonu s pouzitim numpy nebo v tom Rku a hotovo a nemyslim si, ze je to spatne naopak si myslim, ze je to fantasticky. A cim vic lidi bude umet tohle tim lip, treba se nakonec naplni ten Smalltalkovej sen ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDOWITCH: Hmm, programátor by asi měl něco vědět o algoritmech a složitosti, s tím určitě kombinatorika, statistika, apod. trochu souvisí. Myslím, že je to trochu offtopic, permanentní debata ve stylu "jak byla informatikům v 90tých letech chybně přednášena matematika" bych směřoval spíš do [ college drop-outs (+práce při studiu, samouci, kolikrát jste nedokončili vysokou? jaký je rekord ? jaký to mělo důvod?) ]

spíš mi asi šlo o absenci konkrétních aplikací a přihlédnutí k tomu, že některou tu matiku by nám byvali fakt mohli dát za úkol naprogramovat, místo onanie s tužkou a papírem. co já vím, takové násobení a jiné krkolomnosti s maticemi: to by bývala byla radost naprogramovat, ale místo toho jsem se nevyhnutelně během řady hodin posouval k nevyhnutelným numerickým chybám - v té době jsem už by byl jako programátor zvyklý debugovat kód, ale debugovat čísla na papíře jsem se prostě nikdy nenaučil.

jde z mého hlediska o podobný přístup, kterým bylo v akademické scifi "Anatéma" od Neala Stephensona tzv. "uvalení knihy" :-) nerad bych se ale pouštěl na tenký led, protože Anatéma má několik rovin, "koncenty" jsou naopak vedeny archaicky a počítače mají zakázány... a tedy nejde jednoznačně rozhodnout, jestli je to společnost, kde je věda potlačována, +/- efektivně regulována nebo kde poznání a rozvoj možností lidského vědomí evolučně naopak dospělo někam dál - do podoby těžko odlišitelné od magie :-) navíc je vidět, že Stephenson (sám aktivní programátor a linuxák) má k matematice hodně odlišný vztah a pokládá ji nejen za základní jazyk přírody, ale spíš i za nějaký metajazyk propojující vědomí se světem okolo, najít se v té knize dá ledacos - no a vždy se může vymluvit, že mu šlo především o to, aby to bylo napínavé a zábavné :)

KEYMASTER: ...ok, já říkám, že jsem to postoval jako odkaz na debatu. myslím, že řada mileniálů se nakonec dopracuje k titulu i při podstatně menší míře podstoupení šikany matematikou, resp. je to podle mě slepá uličky debaty: existuje procento lidí s přímým matematickým talentem, stejně jako procento lidí s absolutním sluchem, kteří naladí bez ladičky hudební nástroj, umí hrát na housle, v extrémním případě odposlouchají vícehlasou partituru. Respekt. my ostatní máme ladičky, kytary s pražceme, nástroje s klaviaturou. uznávám, že jsou to mechanické nahrážky.

programování je podle mě možné vnímat podobně: i virtuozní klavírista by mohl být úplně v pytli, kdyby dostal za úkol hrát na nějaký bezpražcový strunný nástroj. navíc open source vývoj je dnes ve fázi, kdy se propagují zásadně sbory, vícečlené kutálky a dechovky a pochodové orchestry a sólový přístup je zatracován.

existuje víc druhů programátorské intuice: pro někoho je přehledný oneliner zápis, protože se skládá výhradně z věcí, které člověk už zná a umí se rychle zorientovat v tom, co dělá. druhý si tam vymyslí 4 levely abstrakce, které každý mezikus nějak pojmenují - a sice chvíli potrvá, než do toho někdo pronikne, ale zase má potenciál to být blbuvzdorné.

hezký příklad, jak mileniálové (či javascriptoví hispteři) uvažují, lze najít zde: kromě toho, že je to naprosto nepřehledné, je na tom hezky vidět, jak daleko dospěla zásada recyklace kódu a využití externích knihoven (tzn. i strach z copy+paste základních stavebních kamenů do vlastního kódu):
    New Attack Discovered On Node.js Package Manager npm - Slashdot
    https://developers.slashdot.org/...03/27/1258220/new-attack-discovered-on-nodejs-package-manager-npm

KEYMASTER: po mě chtěli 4 + nějaké bonusy navíc.. .sice jsem to +/- prolezl, ale nikdy ne na jedné škole všechno, co chtěli :-) a jedna z věcí ze kterých jsem propadl, byly numerické metody (pravda jen proto, že jsem si to dal nakonec a už nebyl jiný termín), přijde mi to právě jako završení celé absurdity "informatických" oborů v 90tých letech: jakkoliv PC v té době zaostávala za dnešníma možnostma, tak nahradit několik iterací přepisování z papíru do kalkulačky a zpátky mohla - a byl by to myslím celkem i inspirativní úkol pro programátory.

fakt je, že dnes už vím, že jsem zvolil špatný obor a že to co by mi doopravdy zajímalo a býval bych tím asi byl ochoten trávit čas, bylo něco jiného.

JANFROG: je fakt, že "coding" je něco jiného než "programming"... představa, že HTML+věci okolo by se bralo vážně jako VŠ dovednost, může vypadat úsměvně, ale filmaři se na VŠ úrovni taky učí různé filmařské techniky....

v zásadě námitky zde se podobají těm, co zazněly v té diskuzi na Slashdotu :-)
    KEYMASTER
    KEYMASTER --- ---
    +- co Davidowitch řekl, "6 semestrů matematiky" je, echm, ... straw man :D
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    JANFROG: Rekl bych ze tohle je rant proti "nepotrebuju kombinatioritu, protoze co je to Big-O?" matice, nikoliv pro "nutne musis umet laplaceovku a alephy" matiku. :-)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KEYMASTER: Predpokladam, ze Tvuj prispevek je vyjadreni nesouhlasu. Pominme konkretni formu a fakt ze se mluvi o HTML jako o programovani.
    Co presne je spatne na te zakladni tezi, ze neni potreba mit 6 semestru matematiky aby clovek mohl programovat?
    Neni naopak schopnost pracovat s necim, cemu vubec nerozumim (a presto to vyuzit k memu prospechu) ta zasadni?
    KEYMASTER
    KEYMASTER --- ---
    XCHAOS: html :D To jí opravdu věřím, že na to matematiku nepotřebuje.

In most cases you can see that the hard maths (the physical and geometry) is either done by a computer or has been done by someone else.
    To je neuvěřitelně půvabně millenial přístup k řešení problémů. Já s dovolením budu nadále ten "someone else" kdo řeší opravdový problémy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    xkcd: XKCD Stack
    http://xkcd.com/1636/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://www.informit.com/articles/article.aspx?p=1193856
    Donald Knuth: The success of open source code is perhaps the only thing in the computer field that hasn’t surprised me during the past several decades. But it still hasn’t reached its full potential; I believe that open-source programs will begin to be completely dominant as the economy moves more and more from products towards services, and as more and more volunteers arise to improve the code.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    UETOYO: že já něco vůbec říkal :-)
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    XCHAOS: ...jsem se divil, že konečně něčemu rozumím tomu, co chceš říci a teď vidím, že to bylo protnutí různoběžek .)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam