REDGUY: jak můžeš tvrdit, že jsem se mýlil, když ani neexistuje shoda na tom, o co se hádáme?
teoreticky bych se mýlil, kdyby nějaká knihovna na práci se stringy v C předcházela první zdroj financování pro Unix. Toto se zdá nepravděpodobné, protože Unix byl podle všeho původně napsaný v assembleru a teprve _později_ byl kernel portován do C (jako první kernel jakéhokoliv OS, ale nicméně, není tedy pravda, že Unix by od začátku byl vyvíjen v C) a teprve _později_ jak jsem doložil, začaly být do C portovány i systémové utility (velmi zhruba svět toho všeho, z čeho se později staly GNU utils).
Jestli jsem to byl já, kdo tvrdil, že Unix byl hned od začátku naprogramován v C, tak to jsem se spletl (akorát se už nepamatuju, co jsem přesně tvrdil - a popravdě, nepamatoval bych si to ani kdyby to byla náhodou pravda :-)
Linuxový kernel dodnes nemá k dispozici standardní (userspace) knihovnu, ale pouze určité paralely, které jsou popsané v kernel headers.
Slavná Stallmanova představa systému GNU jako "mikrokernelového systému", tedy velmi zhruba, jak se mi to jeví dnes, říkala asi něco až tak provokativního a šokujícího, jako že by i při programování kernelu mohla být k dispozici celá standardní knihovna a ne jen její osekaná verze (toto je popravdě tak málo radikální požadavek, s přihlédnutím k tomu, jak moc barebone nástroje standardní knihovna nabízí, že vůbec nechápu, jak se na celý ten problém, který působil mlhavě už za mého mládí, mohou dnes koukat třeba mladí programátoři, kterým je ještě o 30 let méně, než mě...)
Zpět k userspace: kdy se přesně objevilo něco, co by připomínalo string.h nebo standardní knihovnu, podle mě pořád nevíme ani jeden z nás-