LUDO: částečně máš pravdu, že vytvoření threadu má režii... neřeší tohleto právě ty go-routines?
tak mi napadá, že velká frajeřina by vlastně byla napsat v C kód, který recykluje již jednou vytvořená vlákna. normálně, po dokončení threadu by tehle thread nezanikl, neukončoval se - ale čekal by na nějakém semaforu, až se mu předá pointer na funkci, kterou má dále vykonat. takže by se nepracovalo přímo s phthreads, ale runtime by spravoval nějaký pool threadů (jako to dělá většina aplikací s podporou multihtreadingu, typu Apache)
začíná mi to do sebe v hlavě docela zapadat (stejně mi vycházelo, že ten můj highlevel zdrojový kód bude z řady důvodů překladač do C muset rozkrájet do řady automaticky generovaných funkcí, protože C prostě nemá nic jako anonymní funkce nemá... stejně tak všechny lokální proměnné budou ve strukturách, na které půjde předat pointer, apod.).
je pravda, že už se to celé začíná trochu podobat operačnímu systému :-) Jestli to OpenML dělá přesně takhle, tak je to dost zajímavé... ale v tom případě by stálo za to srovnat výkonost kódu který paralelizuje OpenML s tím mým :-)