• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEDVIDEKEnneagram aneb nástroj sebepoznání, který se s člověkem nepáře...
    YERSINIA
    YERSINIA --- ---
    YMLADRIS: jojo- rozumim o čem mluvíš...muj byvalý prítel (a hlavne extremne jeho matka) byli jednicky...vydrzela sem to 6 let, ale pak si uvedomila, že s tím celý život nemuzu žít...bylo to o tom, že at udelam cokoliv nebude to dost dobré...jejich hlavní krédo bylo dělat vše správně a perfektně...jak brendnové walshové mi přišli:):):) a ja jako 4 bych to proste nemohla nikdy vydržet...jejich řeči mě vzdycky spís demotivovaly nežli naopak přiměly být "lepší"...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ono v tom vyssim veku uz se clovek tezko meni. Vis jak, kdyz cely zivot zijes to, ze dulezite je hlavne chovat se spravne, tak te tezce zuzkostnuje predstava ze by to mohlo byt i jinak. Podle mne spravna jednicka ani nemuze pochopit proc by neco jineho nez 'spravnost' mohlo byt spravnejsi nez spravnost! Prece z definice dokonalosti a spravnosti plyne, ze to je nejlepsi!! Jestli trochu chapes...
    Ona pripousti ze ostatni lidi se nesnazi o dokonalost, ale bere to jako jejich selhani. Muze je 'brat takove jaci jsou' ale jen do momentu nez kvuli jejich laxnosti vyvstanou potize. Pak hnev. V poslednich letech ji ten hnev dost depta. V ruznych zalezitostech se ji nedari jak by si to 'spravne' predstavovala a nejde to urvat silou ... takze se zlobi. Na ne, na sebe...
    Ad to ze bych na ni mela mit nejaky pozadavek: no parkrat jsem to zkousela, ale ji to hlava nebere. Podpora podle ni znamena, ze cloveku vysvetli, jak se ma spravne chovat, kde udelal chybu atd. Proste jednicka ;)
    Ja to sem pisu spis tak do diskuse, nez ze bych to chtela nejak resit. Jen si uvedomuju souvislosti.

    Jasne, oddeleni od matky jsem prave zila ted mnoho let. Vyvinula jsem se naopak - totalni relativismus atd. Ale to bohuzel taky vede do haje. No a enneagram rika ze ctyrka musi opustit iluzi sve vylucnosti a prijmout vice jednickovstvi... brrrr ;-).

    Dotaz na ostatni ctyrky jak se k tomu stavi
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    YML ještě že tě mám :-)
    vždycky, když se synovi něco povede, a já mám tendenci mu říct "jsi úžasný, ale snaž se dál", tak prostě ten konec s tím ale spolknu :)
    tady vidíš, že i jedničky se můžou poučit. tvoje maminka snad taky. když jí vysvětlíš, co ti svým chováním způsobuje. že chceš, aby tě měla ráda (právě) takovou, jaká jsi, a že chceš, aby tě podpořila, i když se jí tvoje chování nelíbí (viz rozchod, se kterým nesouhlasila).
    ovšem je otázka, jestli svým požadavkem zase pro změnu nebudeš ubližovat ty jí. Myslím, že jsi dost stará (myšleno dospělá, nikoli věkovitá), abys žila bez matky a bez její podpory. já taky žádnou podporu od matky nemám (a vůbec od nikoho z rodiny) - a ani jsem nikdy neměla - a žiju si vesele po svém.
    Možná právě v tom oddělení se od matky je kus uvolnění, které potřebuješ.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    badala jsem nad svym vztahem k jednickam a k jednickovitosti. mam ho totalne zaporny. Moje mama je jednicka sebezachovna nebo spolecenska. celej jeji zivot je o tom, ze kdyz se clovek bude dostatecne snazit, nejak se vyhne tomu aby ho ostatni potrestali.
    vzhledem k jejimu detstvi se zlou macechou a spouste udalosti z te doby se ji nedivim.

    ale zit v tom kdyz clovek sam jednicka neni je docela humus. mozna si dcera vyvinula schvalne ctyrku jako by na protest... nevim. at jsem udelala kdykoliv cokoliv jakkoliv dobre, vzdy reakce byla "no dobre ale nepolevuj ve snaze!" a kdykoliv jsem byla uvolnena tak reakce byla "no neblazni, stane se neco strasneho!!"

    jsem presvedcena ze mne ma svym zpusobem velmi rada a hlavne mne chce chranit. ale jeji videni sveta - ze jsem nedokonala, resp. jsme nedokonali a malo se snazim - je fakt depresivni. uz moc let ji nerikam kdyz mam nejake trapeni, protoze po jeji reakci se obvykle citim jeste hur. nejnovejsi pecka bylo kdyz jsme se dozvedeli loni ze bracha ma nevylecitelnou nemoc, ze "kdybych se konecne pokorila a zacala se modlit, urcite by to buh vyslysel, proc se kurnik nesnazim??". a jeste ji asi nikdy nezapomenu ze kdyz jsem se rozesla s jednim klukem po 7 letech, napsala mu dlouhy dopis at se nezlobi, ze problem je v tom ze nejsem spravne vychovana a nechovam se spravne a ze to je jeji vina protoze nezvladla vychovu. Ze by mne tehdy nejak podporila tak to ani omylem samozrejme, pry "neni spravne se rozejit kdyz ten partner nic spatneho neudelal" atd.

    proc to sem pisu. neni muj cil mamu nejak ocernovat. akorat ze podle enneagramu muj vhodny postup z nevykoupene ctyrky je rozvijet zpusob fungovani jednicky a k tomu mam fakt totalni odpor. Ze vsech typu nejhorsi mi pripada jednicka a sestka. Predstava ze se mam poddat nejakym debilnim pravidlum a chovat se "spravne" mne fakt tezce depta, vsechno se ve mne vzpira

    chjo ;)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    MEDVIDKU pokud cítiš, že jsem "knižní", tak to cítíš právě mě :-)
    s radostí očekávám další hlubší ponoření :-)
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    CHIMERA: bohužel píšeš příliš všeobecně a knižně na to , abych cítitla z tvých slov Tebe.

    Nicměně BUDU POKRAČOVAT S OPISEM 1ČEK DÁLE A PONOŘÍME SE DO NICH HLOUBĚJÍ:-)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    MEDVíDKU, snažím se odpovědět:

    Kritéria: vyhovuju přesně potřebám toho konkrétního dítěte, chápu ho, vnímám a pomáhám (on je koneckonců já v bledě modrém :-)

    dále: moje představa dokonalosti je klid, protože TEN mi chybí (když není klid, břicho trpí - nedovedeš si představit, jak se tam úzkost zabydlí).

    zatřetí (kritika vůči druhým): bejvávalo. žádala jsem, ale marně. anžto marnost je marnost nad marnost, kašlu na to. chtěla bych, aby se lidi ASPOŇ snažili, a to po nich otevřeně žádám. ovšem - jak jistě tušíš - taky marně.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    1 netouží po klidu, ale po DOKONALOSTI. Jednička NEMYSLÍ hlavou, jednička vnímá břichem.

    1 SE VNĚ PROJEVUJE KRITICKY A OTEVŘENĚ PO LIDECH ŽÁDÁ DOKONALOST. Nekálí na to...
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    CHIMERA:
    JAKÉ KRITERIA SPLŇUJEŠ , ŽE JSI DOKONALÁ MATKA?


    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    CHIMERA: potřebuju trochu času, podám dotazy...na to si musím sednou t a zamyslet se.:-)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    YML asi máš pravdu. ba určitě.
    nemůžu už mít ten předchozí klid, když mám širší obzory.
    ale jak se stát vykoupenou jedničkou? jak najít jinej, novej klid? :¨(
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CHIMERA: pokud tehdejsi klid byl zalozenej na jednickove iluzi "snazim se delam co muzu a svet je za to oukej" (ale nevim jakej jsi tehdy mela zakladni svetonazor), tak k tomu se tezko muzes vratit, kdyz dnes uz vis, ze zivot muze kohokoliv kdykoliv neuveritelne rubnout, bez ohledu na to jak moc se snazi a jak moc dokonalej je, ne.

    IMO vykoupena jednicka musi najit klid nejakej jinej nez ten svuj tehdejsi puvodni nez se ji to rozsypalo, nevim
    GEDI
    GEDI --- ---
    Jak to tak čtu tak "něco" z jedničky mám rozhodně taky.
    Přece by "těm lidem" nedalo práci se snažit a všechno by bylo tak hezké. . . .bez problémů. . . .růžové :-)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    YML ne. jsem pořád stejná jednička. chci zpátky svůj klid, který jsem měla před krizovou událostí (ty víš kterou). nechci nic jiného. jen zpátky svůj klid.
    a pak s pokorou a radostí zůstanu šťastná jednička.
    netoužím měnit číslo :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ale mozna teda jsi se z obdobi velke krize, stresu, vratila zpatky do jednicky, no ;-). jsi dokonala matka kterou sere ze se ostatni dost nesnazi.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    minim tim "depresi" jako zakladni nastaveni ctverky - moje pobyvani ve svete neni ok, chci to nejak jinak; nee klinickou depresi
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    YML ty přece víš, že to už je dávno pryč.
    /teď naopak dokonalá matka jsem, a přesvědčuju se o tom každým dnem. pro své dítě jsem naprosto dokonalá matka/
    myslím, že dole v sobě jsem pořád to, co ty vidíš jako "protivná prudící jednička" - je to moje podstata - chtít, aby všecko bylo v cajku a všecko fungovalo. ale navenek se tvářím, že je mi to fuk a taky po ostatních nic nechci a nic od nich neočekávám.
    máš pravdu, všecko si to řídím rozumem.
    v srdci cítím, že tahle nedokonalost je hnusná - a přitom by k dokonalosti stačilo jen malouliničko - aby se lidi trošiličku snažili. trošiličku.
    nejsem v depresi. depresi jsem měla před lety a tohle rozhodně deprese není. prostě vidím, že svět je hnusně posranej a seru na něj. tedy hrubě vyjádřeno.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CHIMERA: podle mne je to tak, ze: dokud jednicka muze zit "snahu o dokonalost" tak proste maka, muze byt unavena/protivna, ale v podstate je v souladu se svym naprogramovanim takze ok. Ale az jednicka "nezvladne byt dokonala", tak jde do deprese - viz jak holky nize psaly o bodu stresu.

    A to mas ted ty. nezvladas byt dokonala, vis ze nemuzes dostat idealu jednicky, takze jsi nestastna.

    Je to psycho ale zase uz jsi na pul ceste k vykoupeni ;-), lepsi nez protivny prudici jednicky ktere jsou uplne jeste v iluzi / velmi zjednodusenem chapani sveta.

    Jak si prozit, ze bejt nedokonala je fajn, ze nedokonaly svet je fajn, ze to jak je to vsechno pokrivene a v prdeli je proste prirozenost sveta... a najit klid. Rozumem veris ze je spravne tohoto smireni dosahnout?
    Lidi taky vnklubu radi sledovat opakovane sama sebe jak ti nabiha jednicka v depresi, kdy a proc... a uvedomoavt si ze je to jen program.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    MEDVIDEK jo, ještě se nevzdávám.
    ptej se :-)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    Jeví se mi to čím dál horší.
    Jsem jednička sebezáchovný typ a navíc idealista.
    není mi pomoci.
    no už to nějak dožiju :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam