• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEDVIDEKEnneagram aneb nástroj sebepoznání, který se s člověkem nepáře...
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    NEKDO_CIZI: takhle mě nenapadlo se na to dívat.

    KILIAN: :-)))) když jsi mi to vyprávěl nedávno, šulala jsem smíchy po sedačce.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    YMLADRIS: A jsi schopná říci, co Tě vedlo k posunutí?
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    Myslím, že tu narážíme na subjektivní vnímání jednotlivých typů.
    Až sjedem celý enneagram možná by bylo zajímavé vznést dotaz:


    Který typ mám rád(a) a proč?
    Který typ nemám rád(a) a proč?
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    ALBERTO: švejk je 9 jak vyšitá...Nedávno jse četla jakýsi článek o pohledu zahraničí na naše občany.

    Vyplynulo z toho, že jsme národ celkem milých lidí, kteří jsou kutilové. Snažíme se s každým vyjít, avšak je z nás cítit jakási zatvrzelost ve stylu, "pindej si co chceš, já si stejně myslím svoje"...
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    6ka s kř. do 7čky, přítel do nepohody, je mi naopak velmi sympatický. vlastně je mi pak 6tek spíše líto, protože vidím, jak jsou zajati ve své úzkosti, že se velmi limitují ve svém životě, - i když totéž jim umožňuje naopak být velmi úspěšní, např. v práci.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    NEKDO_CIZI: V diktatuře 1ček cítím cosi theokratického. Jestli jsou Němci i my Češi 6tky, čímto že se tak od Němců lišíme? Nemáme ve srovnání s nimi cosi 9tkovského?

    Co byl Švejk za enneagramový typ? :-)
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Kilian: já myslím, že všichni známe strach a úzkost, je to jedna ze základních emocí, ne-li nejzákladnější (Heidegger) - ale 6ka jí čelí určitým způsobem, který se mi nelíbí. To, co říkáš, platí i obráceně: to, co odsuzujeme u druhých, tím se nakonec sami stáváme. Jak vidíš, nevadí mi když si tím nabíhám na vlastní ostří. Taková je věc, když mluvíme o něčem osobním a když jdeme s kůží na trh. Nepochybně všichni máme v sobě něco ze všech eneagramových typů. Problém je v tom, že máme na výběr čelit strachu různými způsoby. Je-li někdo fixován 6tkou, znamená to, že nemá na výběr a činí tak jako automat. Pokud však tento automatismus stává klimatem celé společnosti, vidím v tom nebezpečí. Kdyby převládlo klima hippe - 7ček - nebylo by to krásné? Samozřejmě, je to utopie, nefungovalo by to. Ale když zůstanu osobní - radši hippies, než pochodující hitler-jugend. Uznávám, že když se mi nelíbí něco na 6ce, pravděpodobně bude 6ka součástí mého stínu, a spíše bych měl něco z 6ky zdravě integrovat a takto se stál úplnější lidskou bytostí. Ok? :-)
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    ALBERTO: to je velmi zajímavá myšlenka. Jen maliko rejpnu - co třeba Číňaní a Japonci - velmi dlouho žili v diktátorském režimu apřesto je jejich převládajícím typem 1. Vnímám to spíš jako evropsko-americký trojúhelník - Německo, potažmo ČR jako 6; USA jako prototyp 3 a Mexiko, Španělsko 9. Dle mého úsudku bychom se měli podívat o kousek dál než jen ke komunismu - v podstatě celé dějiny evropy - už od starověku jsou děleny na období jednotlivých diktátorů, Starý Řím, pak to pokračovalo jednotlivými královstvími, císařstvími a nad tím vším se tyčí církev jako vládce nade všechny. Z toho plyne i útěk k Bohu jako ke svrchovanému vládci nad životem, smrtí a vším dalším. U asijských národů tento precedent budeme jen těžko hledat a možná z těchto kořenů roste "silná" trojka typů 3.6.9
    KILIAN
    KILIAN --- ---
    ALBERTO: YMLADRIS: Něco na tom bude...
    To co nenávídíme u sebe odsuzujeme u druhých. Tam to vidíme, protože nám to zrcadlí.
    Ne nadrmo se říká "Odříkáného chleba největší krajíc."
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALBERTO: ja sestkovitost taky vicemen nenavidim...

    no medvidku tak mne teda posun na nastence do sestky ;) kilian mne presvedcil ze to tak asi je no ;)
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    MEDVIDEK: Jako 9tka to vnimam zcela stejně, a jinak mi ani 6ka není dostupná, než jako stres. bod 9tky.

    Dovolím si být osobní. Pro 6ky mám nejméne porozumění ze všech typů, protože 6ka je můj otec a přijde mi, že díky svému strachu pak úzkostně a kompenzačně manipuluje a kontroluje všechny kolem sebe z pozice nadřazené síly, a to mi teda vůbec není příjemné.

    Nic proti prasátku z medvídka pů. Ale když si tu svou (z mého pohledu) zbabělost a připosranost hojí někdo na okolí pokusem o kompenzaci, zvláště ve vztahu k ženám, nelíbí se mi to. Možná to přeháním, ale zdá se mi, že

    a) 6tek je v komunismu vyrostlé generaci mužů nějak hodně. Ženy, které žily déle v cizine, považují tuto generaci Čechů za zbabělce ( s ksichtem mača ).

    b) Němci, jako národ 6tek byly ochotni stát za Hitlerem. Není to tím, že by němci byli víc zlí národ než nějaký jiný - totalitní režimy nejsou o zlu - ale o poslušnosti na základě úzkosti. Totalitní režimy, dle mého soudu stojí na 6kovém vzorci chování větší části obyvatel. Když budu držet pusu a krok, když budu loajální až za hrob, když napráskám svýho souseda, přežiju. Zdá se mi, že tyto typy se v Čechách evolučně vrší, protože nejodvážnější lidé jsou už dávno pod drnem nebo v emigraci. Totalitní režimy podle mě produkují zástupy 6tek, jako evolučně v tomto klimatu nejúspěšnější strategie.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MEDVIDEK: totalne. Kdyz se nekomu podari me skutecne dobre vystresovat, tak se tresu jak vyplasenej kralik, moje klasicka devitkova nerozhodnost prejde do naprosto panicky hruzy se rozhodnout, jsem uplne paralyzovana. (kdyz se naopak uklidnim a ziskam trochu sebeduvery, dokazu se prosadit s trojkovou suverenitou :))
    KILIAN
    KILIAN --- ---
    MEDVIDEK: O víkendu jsem byl na slovensku na mezinárodním mistrovství v rýžování zlata. Slovenským organizátorům jsme dodavatelsky zajišťovali časomíru a zpracování výsledků. Já by v roli garanta a šéfa týmu. Na všechny eventuality jsem byl víceméně připravený, ale 25minut před startem se podělala elektronika (shořelý výkonový tranzistor na desce). V tom okamžiku jsem docela propadl panice hned jsem viděl veškerý průser se všemi důsledky. Docela mě to paralyzovalo a vystřelil jsem na záchod. Tam jsem se zvrávoral a začal vymýšlet zoufalé řešení. Už jsem to chtěl jít řešit s šéfy soutěže, ale kámoš (typ 5), říká ať nepanikařím, že mu přišel nápad a má na to 15minut a ať mu jdu pomoci přidržovat. Je to neuvěřitelné, ale on to fakt opravil. Našel chybu, zorientoval se ve střevech toho zařízení a překonfiguroval součástky na desce tak aby to fungovalo. Akorát přestala mezi minutama a sekundama fungovat dvojtečka. (Součástky dvojtečky použil na opravu.) On ten kámoš je takový Mac Gyver, jak už mnohokrát dokázal. Chvíli jsem se z toho musel vzpamatovávat a hned se myšlenky rozeběhly pro příště se připravit i na tuto situaci...
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    For all: Jak žjete či jak na sobě (u sebe) vnímáte 6kový mechanismus?

    Já jako 9 , energii 6 dobře znám, já lítám na trojúhelníku 3,6,9. Když mám nervy , jdu do 6 (klasika) , přicházejí mi pochybnosti, strachy, obavy (většinou v 9 kovém polospánku potlačené, pak nějaký otřes nebo nějaká situace mě probere (rána lopatou mezi oči).

    6 kové místo mi ukazuje svět ve světle pochybností o sobě samé. (houpačkový efekt seběvědomí). Když už jsem v tom, přicházejí mi i pochybnosti o lidech kolem mě. Mívám pak katastrofické vize a představy , jak se to či ono zase může posrat apod.
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    MEDVIDEK: já vím (byl to účel)
    QUANTI: ahá - to jsem nepochopila - to víš definice nade vše :-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NEKDO_CIZI: ale ja nemluvim o konkretnich lidech, saprlot, mluvim o sobe :)
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    NEKDO_CIZI: :-) tak tím jsi mě pobavila.:-)
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    KIM13: naprostý souhlas. :-)
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    QUANTI: zúčastněným spíš lezou na nervy Ti konkrétní lidé než jejich osobnostní typy.....
    Např. Typ 9 mám všeobecně ráda, ale někteří jedinci tohoto typu mě přivádějí k šílenství svou nesnesitelnou laxností, leností, pohodlností a delegováním zodpovědnosti atd., .......jinak to jsou prostě medvídkové ......
    :-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KIM13: tady fakt nikdo myslim nemluvil o zadnych ospravedlnenich, vymluvach nebo dokonce nenavisti ke svemu typu. Ale kazdy typ nejake ty "hnusy" ma, a jeho "majitele" jsou k nim obvykle nejcitlivejsi, na tom neni nic spatneho a melo by to pomoci cloveku se posunout k te vykoupene podobe, je podle me dobre si to aspon uvedomit a nepotlacovat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam