Kilian: já myslím, že všichni známe strach a úzkost, je to jedna ze základních emocí, ne-li nejzákladnější (Heidegger) - ale 6ka jí čelí určitým způsobem, který se mi nelíbí. To, co říkáš, platí i obráceně: to, co odsuzujeme u druhých, tím se nakonec sami stáváme. Jak vidíš, nevadí mi když si tím nabíhám na vlastní ostří. Taková je věc, když mluvíme o něčem osobním a když jdeme s kůží na trh. Nepochybně všichni máme v sobě něco ze všech eneagramových typů. Problém je v tom, že máme na výběr čelit strachu různými způsoby. Je-li někdo fixován 6tkou, znamená to, že nemá na výběr a činí tak jako automat. Pokud však tento automatismus stává klimatem celé společnosti, vidím v tom nebezpečí. Kdyby převládlo klima hippe - 7ček - nebylo by to krásné? Samozřejmě, je to utopie, nefungovalo by to. Ale když zůstanu osobní - radši hippies, než pochodující hitler-jugend. Uznávám, že když se mi nelíbí něco na 6ce, pravděpodobně bude 6ka součástí mého stínu, a spíše bych měl něco z 6ky zdravě integrovat a takto se stál úplnější lidskou bytostí. Ok? :-)