• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEDVIDEKEnneagram aneb nástroj sebepoznání, který se s člověkem nepáře...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    sedmicky s tim svym "zadnej problem nevznika" jsou v jedne z nejzakernejsich pasti...
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    Autor: Samuel Jakob...

    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    Enneagram není žádná výzva k sebezlepšení nebo k optimalizaci vlastního typu nebo mudrování nad sebou.
    Nýbrž jen a jen cesta k sebeuvědomění a přijetí se, se všemi svými stinnými stránkami. Zní to jednoduše, ale je to velmi těžké, neboť je to spojeno se spoustou bolesti , pocitů hnusu a nevolnosti (protože se člověk dostane pokaždé k tomu samému vzorci a vášni, které se ukazují ve stále hlubší a jemnější rovině. )
    Enneagram je totiž "promarněn", pokud nevidíme tuto výzvu a myslíme si , že před sebou máme psychologickou typologii nebo soubor metod ke zdokonalení vlastní osobnosti.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    MONICARDIO: v tom má MONICARDIO pravdu, jde o "nástroj".
    Ty testíky tady jsou jen nástřel a víceméně k prdu v běžném životě.

    ČÍMŽ jste mi trochu nahráli. Už nějakou dobu se sem něco chystám dát.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    OVERDRIVE: máš pravdu v tom, že 7 je "poměrně" a na první dojem milé a optimistické, nadané apod. nicméně jako každý typ...mám toho hodně co na práci:-)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    YMLADRIS: to asi ne, spis me nejak obecne nezajima zkoumat sam sebe pomoci nejakych testiku. vzdy jsem se zabyval vyzkumem sebe sama pomoci testovani svojich moznosti, pomoci porovnavani s druhymi, pomoci drog... a mam z toho nejake vysledek, kterej mi sice vetsina testu potvrdi, ale stejne mam tak nejak globalni dojem, ze v kazdem tom testu jsem vlastne vsim a mnoho aspektu nijak zvlast neprevazuje, doplnuje se a tak.
    Ano jsem sedmicka, vcetne ruznejch kridel a inklinaci, ale jsem daleko vice i mene.
    Myslim si o sobe -nekdy rad, jindy nerad-, ze jsem pomerne ujasnena a hotova osobnost, ale ne nejak jasne vykreslitelna. Predstavuju si sam sebe jako mozaiku v nejakych starodavnych Rimskych laznich, sice muzes rict, co je na ni zobrazeno, ale tezko spocitas, ktere dilky jake barvy namet tvori.

    Jasne, kazdeho neco boli, me zrovna dneska nuda, sedive pocasi, nedostatek penez, nic ke cteni a prazdna lednicka, proto louskam eneagram ;]

    Ale tim jako nechci rict nic proti cele veci, jen popiram, ze bych snad se bal nejakych skrytych bolistek, ktery by nedejboze eneagram objevil. Uz kvuli tomu, ze sedmicka je pomerne dobra varianta, kdyz jsem si tak procital co se dalo a jsem s ni pomerne smireny ve vsech aspektech ;]
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    OVERDRIVE: protoze 7 se nechce setkat s bolesti a kdykoliv jdes nekde do hloubky je tam bolest nutne. proto se 7 nechce zkoumat atd.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MEDVIDEK: dekuju, mel jsem k cele tehle hre odpor, nevim proc, instinktivne. trochu se osypavam z techhle her na duchovni pravdu, ale zas na druhou stranu za poslednich par let mi vsechny testy vychazi stejne a podobne, tak jsem nakonec zkusil i eneagram a zase jednou potvrdil sam sebe.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    Seš tam, zdravím a hlásím , že 7mičky přijdou na přetřes již brzy.:-)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Tak se hlasim jako typ 7.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    "Mistr Chuang se celý život učil bojovat s draky. Když v tomto umění dosáhl dokonalosti, zjistil, že žádní draci neexistují."
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    SHEEN: a ten kdo se zpočátku matně orientoval v enneagramu se stane jeho mistrem:-))))))))
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    SHEEN: vystihlas to přesně
    KILIAN
    KILIAN --- ---
    YMLADRIS: 6 autority uznává, ketré si vybere. Na druho stranu dokáže tuto autoritu bez skrupulí smést z piedestalu a to velice rychle.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    KILIAN: :-))))) Klasika postoj 5tek..."však co, můžete si nasrat!"
    KILIAN
    KILIAN --- ---
    SHEEN: To je pro pětky přesný...
    Pětky dělají pouze to co má podle nich smysl. Ty rebelie u nich vidím u nás ve firmě (IT) v mnoha podobách. Často dají výpověď, než by dělaly "hovadiny", které si vymysleli šéfové. Nejbližší kámoš a kolega má také úžasnou metodu. Začně švejkovat - to znamená, začne důsledně plnit to, co se po něm chce, ale schválně to pochopí jinak než šéf a udělá to špatně.
    Pak to vypadá hodně komicky. Už mě s tím mnohokrát pobavil. Takže typická situace by mohla vypadat takto: Šéf říká "natři okna" a on půjde a natře okna - skla... :-)
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    KILIAN: vyjímečně né:-)

    YMLADRIS: já si myslím, že je to v pořádku. Myslím, si že 6 může obsahovat obojí (a ona obsahuje). Tzv. dva v jednom...na jedné straně ona "poslušnost" na druhé "neposlušnost". Mám pocit, že míra kontrafobie určuje tyto vyhraněnosti. Taky období stresu a pohody.

    Pokud vycházím , ze sebe sama sobě někdy připadám "rozplizlá, beztvará." Jindy mám přesný směr a neexistuje síla, která by mě zpochybila. (dva v jednom)

    Lidé, kteří najdou svůj typ, pak mohou pracovat s "doporučeními" kam směřovat pozornost, co se pod čím skrývá apod. Nicméně mám "silný" pocit, že jsme natolik indiduální (ovlivnění mnoha aspekty a prostě jediné číslo tě nepokryje - číslo ukáže jádro - střed - spouštěcí bod - nejsilnější energii - slabost a sílu zároveň.
    Čím , více máme zpracované své "obruče"či "onen střed", tím větší záběr objevujem. Můžem najít (v sobě) něco o čem jsme třeba roky neměli tušení , že to vlastníme.
    (A ono to tam je, prý je "-).)

    A tak rigidní perfekcionista může objevit spontánnost...dáváč sebelásku...porchní požitkář hloubku...líná devítka lásku a správný čin...atp.


    SHEEN
    SHEEN --- ---
    YMLADRIS: Já si myslím, že třeba nespolehlivost a nepořádnost u pětky je dána tím, co je pro ně důležité či naopak nedůležité. To do čeho s eponaří, to udělají naprosto spolehlivě a precizně. V případě, že jim tu práci někdo přidělil, pak vlastně i loajálně. I když si pro tu realizaci třeba vyberou vlastní cestu, protože ji vidí jako nejúspornější a nejlepší. Jakmile to pokládají za drobnosti a pokud jich je navíc ještě hodně těch blbostí, tak to jsou totálně nespolehlivé. V případě, že na těch blbostech někdo stojí, pak jsou doslova rebelské, jak se snaží uhrát situaci tak, aby nemuseli zbytečně plýtvat energií.

    Teda tak to cítím já. Nevím, zda jsem dobře pochopila tu pětku.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    identifikovat se se sestkou mam potiz v tom, ze svym zpusobem jsem loajalni, ale svym zpusobem zase naprosto neloajalni, nespolehliva, neporadna, neposlusna... a fakt to nemyslim nejak perfekcionisticky, opravdu mam potize "s poslusnosti", delanim "toho co se ma", nenavidim zavazky. Coz je na sestky dost divne ne.

    Ale zaroven jsem nesmirne poslusna a loajalni. Svari se ve mne dve polarity.
    KILIAN
    KILIAN --- ---
    MEDVIDEK: Skoro bych se vsadil, ze to byl tvuj mobil... :-DDD
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam