• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEDVIDEKEnneagram aneb nástroj sebepoznání, který se s člověkem nepáře...
    HABANA
    HABANA --- ---
    No, ale nesouhlasila bych úplně.....ne každý to potřebuje.
    A - KDYŽ - UŽ - se TI/mi podaří se dostat do "objektivizujícího" stavu (třeba na ...něčem, co ti vyhovuje), je podle mne úplně nejdůležitější právě POKORA, aby si to člověk nevzal osobně, nemyslel si, že je najednou někde dál, než jsou všichni ostatní (pořád pamatovat na ty sračky, když seš high). A snaha si potom navodit ten stav znovu a znovu....(takže naopak....navodit si příjemný pocity ze sebe sama, když jsi down)....prostě ta rovnováha.)
    HABANA
    HABANA --- ---
    Jasne, drogovy vylet ti muze poskytnout jakysi "objektivnejsi" vhled do sebe sama....ale jak to poznáš???
    :D
    Stejně se nakonec musíme podrobit konfrontaci s okolím...
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    DRAGEL: me by zas zajimalo, jestli islam byl skutecne tak netolerantni, ze by se k nemu musel nekdo priklonit.. to jen tak, ze jsem si vzpomnela treba na janicare, kteri si na islamskem uzemi pestovali odnoz budhismu.. ale jsem OT
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    "Řád tančících dervišů založili následovníci slavného Mevlany. Mevlana (Celaleddin Rumi, 1207 - 1273) pocházel z Balchu v dnešním Afghánistánu. Jeho rodina odtud musela po vpádu Mongolů emigrovat a po pouti do Mekky se nakonec usadila ve střední Anatolii ve městě Konya, toho času hlavním městě Seldžucké říše (asi 1150 - 1300)."

    http://www.hedvabnastezka.cz/cestopisy/tancici-dervisove-lukas-synek
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    YMLADRIS: Já k tomu nic nemám, jen jsem viděl nějaký dokument v TV. Bylo tam řečeno, že sufiové byly svatí muži hovoříci s džiny. Aby sufiové přežili ve světě islámu, tak se k islámu přiklonili a islám je uznal za svou zvláštní kastu svatých mužů. Víc jsem z toho dokumentu nezaznamenal.
    Teď, když tak o tom přemýšlím, tak jsem si to možná spletl s derviši. Tedy s kněžími, kteří několik hodin tančí dokola, aby se uvedli do stavu extáze a rozmlouvali s džiny.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Samotřejmě, neříkám, že se islám vždy hlásí k súfiům :-)
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Ačkoliv sufismu přebírá nějaké prvky gnoze a dalších ezoterických tradic atd, stejně je v něm bytostně cítit přítomnost monoteistického islámu a křesťanství. Sami súfisté se hlásí k islámu. Aspoň, co jsem četl knihy od dnešních súfiů. Docela dobry info: http://moth.magick.cz/index.php?id=38&co=celej
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DRAGEL: jsou k tomu njake podrobnosti? zaujalo, divala jsem se do wikipedie, ale ta ma za to, ze sufijci se obejvli az v dobe islamu... dik
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    ALBERTO: no právě že nejsou :-)))

    Islám Sufije přijal jako duchovní.
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    ( ALBERTO: to se tak rika.. nejde o historicka fakta)
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    BAGHICEK: :-))))))))))
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Jestlize jsou sufijove odnozi islamu, nemohli existovat ve staroveku.
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    KILIAN: Eneagram si pry vymyslely jednicky. Eneagramy maji sve koreny jiz ve starovekych posvatnych textech sufiju.. :-) Patrne to znamena, ze pri potlachu u ohne pred davnymi a davnymi casy nejaci jezdci na velbloudovi, sedici na hromadach uschleho velbloudiho trusu, stourali klacikem v pisku a nakreslili osobnostni diagramy.. a proto je treba eneagram brat patricne vazne :-))
    KILIAN
    KILIAN --- ---
    ALBERTO: Mel jsem na mysli kořeny...
    Od pana Googla. :-)
    Napriklad zminka http://www.enneagramspectrum.com/articles/history.htm
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Kilian: i bez tech transsaturnskych planet je astrolog. system tradicni astrologie v podstate nezmenen od antiky, dodnes se odvolavaji na ptolemaia apod. pridani 3 planet nezmenilo system, jen se to trochu doladilo. ale todle tema sem precijen mocnepatri.

    a odkud to vis, ze je enneagram tak stary?
    KILIAN
    KILIAN --- ---
    ALBERTO: Přesně tak. Já bych ty systémy vůbec nespojoval.
    KILIAN
    KILIAN --- ---
    ALBERTO: S tou "západní astrologii" nesouhlasím. Astrologie, tak jak ji známe dnes, se dá brát posledních pár desetiletí, přesněji od doobjevení posledních planet Uran (1781) a Neptun (1846) a planetky Pluto (1930). Samozřejmě astrologie bez těchto objektů je mnohem starší, ale "západní" astrologii "vytvořili" astrologové nedávno.
    KILIAN
    KILIAN --- ---
    LOOK: Enneagram je stary zhruba 4000let.
    MEDVIDEK
    MEDVIDEK --- ---
    ALBERTO: taky bych se toho nějak extra nechytala.
    Napadá mě, zda ty planety nejsou dosazeny dle typu - v transformované podobě.

    Já se blíže k astrologii dostala přes symbolon. Dřív jsem nad tím mávala rukou, že je to nesmysl, nějaké horoskopy (viď Bobo). Jenže při bližším pohledu, to dává smysl.

    Tak například podobnost astrologie a enneagramu vidím v onom jedinečném a originálním seskupením aspektů u jedince. Což pak vytváří neopakovatelný originál z každého z nás. Oba tyto směry tohle následují.


    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Myslim ze astrologie tvori v mnoha podobach tak silny proud, ze ma asi malokdo potrebu ji "podpirat" (jeste k tomu enneagramem, ktery je mnohem mene rozsireny a znamy). Spise dochazi k miseni jungianskych psychologickych proudu s astrologii; humanisticka astrologie apod. Nechci tu obhajovat astrologii, jsem vuci ni kriticky, i kdyz se soucastne snazim pochopit ji do hloubky, coz nejde jinak nez praxi. Miseni astrologie a enneagramu mi prijde jako michani jablek s hruskama - asi je to trochu zbytecne a neni to vubec potreba. Oba systemy jsou zcela sobestacne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam