TRUCE: taky mi to skatulkovani prijde neprijemny :)
ted se mi i zdalo o nejake typologii, ve ktere mi vysel typ tajnustkar, ale pak jsem prestala byt i tajnustkarem..
kdyz se ohlidnu po enneagramu, zacinala jsem na devitce, tam je to, ze si clovek radsi neuvedomuje sam sebe, sva prani, pocity a pritom je to takovy ten rebel proti autoritam a natlaku, a je nastvany, kdyz se citi obtezovan.. pak jsem se hodne preloupla do jednicky, chtela jsem byt nejlepsi (Ferda je nejlepsi a na nej nemam :) ) a v tomo jsem byla nejak hrozne precitlivela a furt jsem musela resit, co je lepsi nez tamto a co delam spatne.. na to, ze jednicka je perfekcionista, tak to byl peknej chaos.. dnes jak uz jsem napsala, se mi nechce skatulkovat, ale vnimam, ze resim problemy ve dvojce, treba otazku vymezeni sama sebe bez potreby ohodnoceni vysledku druhym clovekem.. dvojka by mela mit hodne vlastni cenu odvozenou od hodnoceni druhymi lidmi. No ale kdyz si udelam test, tak nemam moc bodu ani v devitce, ani v jednicce a ani ve dvojce. Vychazi mi osum (dobre tedy, kdyz resim tu dvojku, tak je fakt, ze to az tak neprozivam, jen si prerovnavam, takze proc ne osum) a vychazi mi hodne bodu ve trojce a ctyrce, sedmicce, coz jsem taky necekala.
Takze mi enneagram prijde dobry jako voditko v tom, kde se clovek zrovna pohybuje a jestli a jak se mu meni ty vnitrni struktury. Jako nastroj sebepoznani, ale muze fungovat teprv az s prozitim aspektu tech typu, az kdyz ty typy nabydou subjektivni hodnotu v prozivani.
Usmevna mi prijde ta douska - nastroj sebepoznani, co se s clovekem nepare. Proti tomu, co na sobe clovek dokaze napachat sam je enneagram uplna jehla v sene.