Mám trochu problém s interpretací pravidla zipu na téhle situaci. Každý večer je Radlická ucpaná. Většina aut stojí poslušně v pravém pruhu vyznačeném bílou barvou. Levý žlutý pruh je téměř prázdný, neboť se brzy mění v odbočovací a lze jej využít pouze k odbočení doleva - v podstatě do nikam.
Samozřejmě žlutý pruh hojně využívají spěchači, kteří jím předjedou celou kolonu a pak se dožadují pravidla zipu v místě označeném červeným kruhem, mnohdy i dříve, čímž odsuzují zbytek kolony k tomu, že se téměř nehýbe, protože na jedno auto zprava připadnou i dvě až tři auta zleva.
Trochu se to ve mně bije - žádné dopravní pravidlo snad nebrání těm řidičům daný volný pruh využít, přesto je to ale prasárna.
Mám dvě otázky:
1) Mají vůbec ta předjížděcí vozidla "nárok" na pravidlo zipu? Myslel jsem, že pravidlo zipu platí pro dva slučující se pruhy (což tyto nejsou, levý je odbočovací), nikoliv pro jakékoliv odbočující auto odkudkoliv. Navíc je jejich pruh prázdný.
2) Nedělají řidiči v bílém pruhu vlastně chybu, že se rovnoměrně nerozprostřou do obou pruhů?
Jak to řešit? Samozřejmě se to dá řešit silovou metodou - stoupnout si do levého pruhu a popojíždět souběžně s pravým, ale tím člověk poněkud klesne na jejich úroveň.