• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    MVEK
    MVEK --- ---
    Já psal: včas přibrzdit a uhnout. Zvláště, když je to v obci a sanitka tam může klidně jet stovkou, protože je to jen úzké, ne nepřehledné.

    Protože co mi nejvíc vadí je neplynulost obecně, nejde teď o auta s právem přednostní jízdy, ale kdekoliv. Radši přibrzdím a dojíždím popojíždějící kolonu, protože radši pojedu třeba na nejnižší otáčky dvojky dlouhodobě, než abych se furt rozjížděl a zastavoval. Bohužel mnoho idiotů si myslí, že je to předjetí jednoho auta spasí (jako tuhle, když jsem krokem bez plynu sjížděl z kopce k semaforu u staveniště, kde byla červená a musel mě předjet na čáře, ačkoliv přede mnou bylo místo tak na 4 auta, a to jen proto, že vepředu se víc rozjeli, ale červená padla dávno předtím.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    J3RRYNA: Kde se to podepisuje. :-)
    J3RRYNA
    J3RRYNA --- ---
    HAMSTER: A jsme zase u jádra problému. Toto vzniká pouze v případě, že je chyba mezi volantem a sedačkou. A to konkrétně tak, že neřidič neřídí, ale pouze si veze prdel. Skutečný řidič má tyhle potencionální uhýbací prostory zmapovány minimálně na půl dohledu dopředu a tak v případě nutnosti nezdržovat sanitu jedná instinktivně, reflexně, neřeší půl hodiny co s tím, aby to nakonec královsky zajebal opatrným najížděním na chodník po milimetrech, zatímco sanita stojí... Klasická ukázka kontraproduktivity českého silničního fašismu - kdyby tenhle pseudosystém systematicky nevyráběl z českých majitelů řidičáků ovce, třeba by v téhle zkurvené zemi občas někdo možná sem tam uměl i řídit - ergo i uhnout správně sanitce...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MVEK: Ano, sanitce je dobré uhnout, ale ne nutně hned. To, co popisuješ, je špatně. Pokud je ulice úzká a proti jedou auta, není často nejlepší snažit se maximálně uhnout, protože když se sanitka bude muset protahovat, musí zpomalit. Správně je naopak zrychlit a hnát to k nejbližšímu místu (odbočka, zastávka, širší část ulice), kde můžeš uhnout tak, aby řidič sanitky nemusel sundavat nohu z plynu. Tvým cílem není pustit před sebe sanitku co nejdřív, tvým cílem je sanitku nezdržet. Spousta lidí si to neuvědomuje a dělaj nesmysly jako že najížděj na obrubník apod., zatímco před sebou maj volnou ulici a sanitka za nima stojí.
    MVEK
    MVEK --- ---
    PNXNTDD: S nehodami bych to nespojoval...
    Ale trochu by mě zajímalo víc, co těm saniťákům apod. vadí. Protože ano, uhnout je jasná věc a na dálnici není důvod brzdit (i když tak nějak z nervozity plyn určitě uberu), ale spíš mám zkušenost z jednoproudých silnic, třeba i ve městě, kde jedou proti auta. Pak mi přijde lepší včas zabrzdit (nezastavuji, ale tak na 20 km/h atp.) a uhnout, co to jde. Pak ať už uhne protijedoucí, nebo ne, je větší šance, že projede bezpečně i nějakou rychlostí.

    Obecně si ale myslím, že je to o dvou věcech:
    1) Siréna hodně stresuje. Mně osobně se při siréně hůř myslí rychle, ale klidně.
    2) V dané situaci mívám pocit, že netuším, jaká je situace, kam se dá uhnout (pro sanitku), jestli se vejde mezi mě a protijedoucí, atp.
    3) Mám i díky bodu 1) strach, že někdo bude sledovat sanitku a já se s ním srazím, protože mi nedá přednost apod.
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    MVEK: Hej je to asi nějak podvědomě daný, to brždění u nehod, nebo když jsou slyšet majáky... Kamarád jezdí se záchrankou a říkal mi, že nejhorší co může řidič udělat když vidí sanitku, tak je začít brzdit. Říkal, hlavně uhni, ale nebrzdi, protože on pak musí brzdit taky... jako jsou úseky kde to bez brždění nejde, když třeba musíš vyjet někam na obrubník, ale když je místo, tak klidně jet stejnou rychlostí ale hlavně uhnout. Tak si na to zítra vzpoměňte.
    MVEK
    MVEK --- ---
    THE_MIRACLE: Papriky, okurky, njn, je léto:-).
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Řidič použil na dálnici místo trojúhelníku červené papriky – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...ejl/413570-ridic-pouzil-na-dalnici-misto-trojuhelniku-cervene-papriky.html

    pluspro polizei :-)
    FAT
    FAT --- ---
    MVEK: Tak ty, co zmiňuješ, jsou fakt blbý. Ani jeden nejedu víc než 80. A jezdím taky s Feldou.
    MVEK
    MVEK --- ---
    OK, někdy mrknu. Možná mám štěstí jen na blbé, jako ty ve městě, nebo pak třeba nájezd na Prahu na D8 u Nové Vsi či i u motorestu hned nad ďáblickou skládkou. Nemluvě o některých nájezdech na D8 či vnitřní spojky směrem z Prahy, kde třeba připojovací pruh prakticky neexistuje.

    Je možné, že jsem příliš opatrný i s novýma gumama (pravda, jen předníma, zadní jsou už docela staré, i když sjeté málo), zvláště ve spojení s nic moc sedačkou, ze které pak člověk v té setrvačnosti vypadává:-) a bojí se, že tedy neudrží směr, škubne s tím a utrhne.
    DYNK
    DYNK --- ---
    MVEK: Najezd z D1 na D0 ve smeru z Prahy 4 na Plzen treba, tam jezdim 120 bezne, i s Feldou si myslim, ze kolem kila by se dalo.
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    ale ten kde se to stalo mně je tady > https://mapy.cz/zakladni?x=16.8054532&y=49.1816052&z=20&base=ophoto a přímo jak je ten bílej autobus tak borec couval...
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    MVEK: Napr. Vyskov najezd na dalnici smer Brno...uplne v pohode s feldou se tam da jet 110km/h.
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    MVEK: No tak na Blansko z Kr.pole je to snad každej na kterej narazíš. Jako spíš přemýšlím o takovým kterej stovkou projet nejde.
    MVEK
    MVEK --- ---
    PNXNTDD: To neva, taky tam někdy letos asi pojedu, tak kde třeba? Já si ho chci jen zkusit projet, jsem na to zvědav, jak vypadá.
    Raději bych tedy nějaký severně, na Blansko atd. Ale třeba přijedem i po D1 a ne přes Svitavy.
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    MVEK: Nevím... su z Brna. A tady takový nájezdy máme. heč.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ještě jsem asi žádný nepotkal, který by se buď neutahoval (případně ještě nebyl klopený do dálnice), nebo neměl stejně omezení na 50, či dokonce 30. A když se utahoval, tak to navíc znamenalo, že při nezvládnutí řízení řidič vyjede do průběžného pruhu. To je taky bezpečné...

    Že já na nic se svou Feldou můžu jet v klidu tak do 60, to je jiná věc, ale tu stovku si nedovedu představit snad ani s pásy, natož sebelepšími gumami. Nějaký konkrétní v okolí Prahy, případně na D11?
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    MVEK: Nevím čím jezdíš ty, ale mě to v Nissanu P11 GT nedělá žádnej problém...
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    MVEK: Takových nájezdů se najde docela dost.
    MVEK
    MVEK --- ---
    PNXNTDD: Docela bych chtěl vidět, jak na jakémkoliv našem nájezdu v zatáčce zvládneš jet i sto...

    Ale psal jsem jasně o přehedném úseku, když někdo chce dělat zvrhlost, musí ji pořád dělat bezpečně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam