• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    PISKVOR: Muj sef pracoval kdysi jako programator v Eltodu, a rikal mi. ze clovek, kterej tam vystupoval jako dopravni odbornik proste dostal krizovatku a jasnej ukol udelat pro ni takovy statistiky a zduvodneni, aby tam byly semafory. Oni pochopitelne nevydelavaj na instalaci, ale na udrzbe, takze ano, b) je spravne. Pritom ta udrzba je pry minimalni, proste se to jednou nainstaluje, a pak to funguje, musej se teda drzet pohotovosti a tak.
    SPM
    SPM --- ---
    MVEK: navíc se ty značky střílí zrovna od boku asi podle toho, na kterou je zrovna větší bakšiš... znám x křižovatek, kde je dej přednost a stejně tam zastavuju, protože tam není šance dobře vidět. A naproti tomu hromadu stopek projíždím, protože viditelnost ze všech stran.

    PISKVOR: nejsmutnější na tom je, že ty místa, kde ten semafor dává smysl třeba i v noci, protože je tam prostě nahovno viditelnost nebo ta křižovatka je celkově debilní nebo oboje, se ten semafor vypne. Třeba ten na Hlavní na Spořilově, kde seshora z Lešanský, když se odbočuje doleva, tak je tam úplný houby vidět, protože auta zprotisměru jsou za hlubokym horizontem. A ještě k tomu ta vedlejší je dvouproudovka, takže hromada exotů si tam myslí, že je na hlavní. A druhý úplně super nešvar jsou ty spouštěné semafory, kde v mimo čas bliká oranžová. Třeba ten o kus níž, kde je semafor, který pouští tramvaje. Bliká oranžovou a když jede tramvaj, tak se přenastaví na červenou. To tam kurva nemůžou nechat svítit tu zelenou? Obvykle není úplně jednoduché poznat, kdy ta oranžová z blikání začne svítit, takže si toho většina lidí všimne až s červenou a pak tam brutálně brzdí...
    MVEK
    MVEK --- ---
    RALI: Souhlas, na nebezpečných místech stačí trojúhelník zvýraznit třeba refelexním polem, jako to někde občas bývá. Efekt to na ty, co ignorují stopku, bude mít stejný, ale někomu může zachránit krk, a přitom pomůže víc plynulosti.
    RALI
    RALI --- ---
    MVEK: stopka je uplne zbytecna znacka, pokud zancka dej prednost v jizde nekoho nedonuti dat prednost, stopka bude mit uplne stejnej efekt. Dobra akorat na to, aby te mohli policajti kasirovat a buzerovat...
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    CHEFF: b) je zhruba správně, čím víc aktivních semaforů, tím víc Adidas :-/
    CHEFF
    CHEFF --- ---
    Zrovna u přejezdů je to těžký. (Osobně STOPku taky moc nemusím ;-) Jenže, je tam takhle dobrá viditelnost vždy? (pole a vzrostlá řepka, pač co jinýho by pěstovali) - Ale taky bych to kolikrát raději nechal na přirozený selekci Darwinova typu... Ostatně tak jako noční semafory v Praze. - Jako proč ve 2 ráno musí běžet 90% semaforů nechápu... To by tam ty vyplý světla (oranžovej blik) někoho pohoršoval, nebo by za to Eltodo nedostalo zaplaceno? (a jaký to bejvalo krásný, když si tak poblikávali ;-)

    Ad pouštění: Tady se asi všichni shodnem, že jde o plynulost a předvídatelnost (blinkry)... Jinak stále ještě platí lidové: Co neubrzdíš, neukecáš! (A že už jsem se taky párkrát zapotil, byť jen s autem na podvalu...)
    MVEK
    MVEK --- ---
    To je nějaká móda posledních let osazovat skoro všechny nechráněné železniční přejezdy stopkou, i když je tam perfektně vidět? Nemluvě o tom, že v některém místě je to pěkně do kopce a spíš může vzniknout situace, že tam začátečník chcípne auto napůl na přechodu... (jasně, motorák tam jezdí pomalu a normálně by neměl být problém včas se někam dostat, ale dovedu si představit nezkušeného člověka v panice...).
    Já jen, že v Českém ráji jsem jich tento týden potkal dost, ale na Kokořínsku tak přibyly asi dva, které stopku dříve neměly.
    RAV
    RAV --- ---
    VINC: myslím, že dokonce tě nesmí ohrozit i když tam není přechod, pokud do ulice odbočuje a ty již si na vozovce - jsem se to dozvědel při firemním přezkušování...

    § 5
    Povinnosti ridice
    ---
    (2) Ridic nesmí
    ---
    g) ohrozit chodce precházejícího pozemní komunikaci, na kterou ridic odbocuje, a dále nesmí ohrozit chodce pri odbocování na místo ležící mimo pozemní komunikaci, pri vjíždení na pozemní komunikaci a pri otácení nebo couvání.

    http://www.ibesip.cz/data/web/soubory/legislativa/silnicni-zakon-2013.pdf
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    TRISSIE: bych to neomlouvala, jo nekde je to tezky, ale kazdej ma davat pozor, hlavne kdyz je to trochu neprehlednejsi situace, tak ma automaticky pribrzdit a venovat se znaceni. ono to zas tak slozity neni. vedlejsi/hlavni zase tolik druhu neni :) a blby znaceni v konkretnich pripadech prece neomlouva nikoho tak jako tak.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DANYSEK: namachrované pako je diagnoza sama o sobě, takového lepší mít před sebou a co nejdál!
    mně to akorát připomnělo moji pet peeve těch blbě značených křižovatek, kdy jim to člověk pomalu ani nemůže mít za zlé, že mu tam vjedou, ale kdyby z toho byla bouračka, tak je to zbytečné mrzení, ne-li hůř.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TRISSIE: to nepopiram.... ze nekdo prehledne znacku se stat muze - takovych mist znam hafo, obcas je problem i to, ze se prednosti zmeni a lidi jezdi popameti. To neni ten pripad, on byl na vedlejsi, ja na hlavni, videl me - ale cpal se tam a nasledne se jeste rozciloval, ze jsem si tam dovolil vjet ja... to asi uz normalni uz nebude :-) Mimoto znacky tam ve stromech nejsou, tohle byl proste namachrovane mlade pako s ksiltem na hlave v drahem aute, kolem ktereho se zjevne ma tocit svet.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DANYSEK: netvrdím, že ten tvůj nebyl kokot, ale někdy to mají řidiči na vedlejší fakt těžký... jezdím pravidelně přes křižovatku, kde někoho nesmírně inteligentního napadlo dát na tu vedlejší značku tak, že přes převislé větve stromu prakticky není vidět. Od té doby, co mě tam na té hlavní málem smetl náklaďák, už pro jistotu počítám s tím, že mi auta z vedlejší tu přednost prostě nedají (a už párkrát se to vyplatilo).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SPM: vidis, me tuhle chtel vjet nejaky borec z vedlejsi a tuze se pak jeste rozciloval, ze jsem mu na hlavni nezastavil a nepustil ho... nekteri lidi ignoruji rovnou i elementarni znacky, a ty se tu rozcilujes nad zrcatkama :)
    SPM
    SPM --- ---
    GRANTORINO: alespoň se divil... na mě včera najela nějaká dáma na jižní spojce. Jedu v pravým pruhu, ona v prostředním, asi chtěla sjíždět, takže zjistila, že existuje i ten pravý pruh a začala se v těch 60km/h soukat do něj (pro její dobro nutno uvést, že si alespoň poustila ten blinkr). Patrně mě neviděla. Co ale nechápu, že jsem začal troubit a jí to bylo úplně v piči... normální člověk, když v tom zrcátku něco přehlídne a začne to na něj troubit, tak se rychle vrátí zpátky. Ona si vesele pokračovala v cestě do pravého pruhu a já byl rád, že mi při tom brždění neskončil v kufru nějakej kamion. Kdyby si místo tuzingový masky na Octavii radši na ní koupila větší zrcátka nebo zaplatila kondiční jízdy, když nevidí, kam jede...
    VINC
    VINC --- ---
    GRANTORINO: stává se mi to i jako chodci, cyklistovi. Přecházim ulici (bez přechodu) a koukám jestli do tý ulice nezahybá auto (hází blinkr). Pokud ne tak přejdu. Hodněkrát se stalo, že ten člověk prostě zahybá a blinkr nedá... Pak vzniká situace, že já musim skoro běžet div mne nevytroubí, že přecházim tam kde nemám.
    FAT
    FAT --- ---
    Nemluvě už ani o tom, jak je to s blikáním na kruháči... Za to bych fackoval! Když tam takhle jede za sebou pár lidí, co se neobtěžují bliknout, že odbočují a já tam stojím... No, vždyť víte jako co.
    DARK_SAVANT
    DARK_SAVANT --- ---
    GRANTORINO: vcera jsem najel asi 400 km po stredoceskym kraji a mam pocit, ze jakmile vyjedes z Prahy, je to jeste horsi.. neblika skoro nikdo, dobry jsou taky ti, co o ten blinkr zavadi az kdyz toci volantem.

    Smutny je i lidi co jedou vylozene nebezpecne (kdyz predjizdim na dalnici, fakt bych se mel do toho zrcatka podivat a zkusit ten blinkr) casto maji na zadnich sedackach deti..
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    blinkry jsou pro nektere ridice proste z nejakeho duvodu hroznej problem. nechapu, upadnou jim koule nebo co, kdyz daji blinr pri predjizdeni? neni to potreba?
    hrozne se vcera divil pan na barandaku, kdyz mi tam vjel bez blinkru nahle do pruhu, ze troubim a to troubim fakt minimalne, jen kdyz mam pocit, ze nekdo je mimozni a nevidi me ci co... skvrny na slunci? nebo lidska blbost?
    DIVA
    DIVA --- ---
    SAMOUT: pokuty za to jsou vysoke, bud klidny.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    DIVA: Dvojnasobne? Za takovy bych daval naprosto likvidacni pokuty (tady odstav kamion, a dokud nezaplatis, tak na nej nesahej). I kdyz chapu, ze ridic je kolikrat ten posledni, kdo by za to mohl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam