• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.

    Kdo si myslí, že je výborný řidič, a že se mu nemůže nic stát většinou dopadá nejhůře.

    Stop parkovacím zónám v okrajových částech Prahy




    "Provozovatel vozidla zajistí , aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."

    rozbalit záhlaví
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    SPM: pokud to pichne na parkovaci misto jednoznacne vyhrazene pro konkretni ucel, napr pro stani auta s detma. Tak v mych ocich ano. Kdyz jak rikas sotva vyleze on zdravej chlap. Jak ma tedy zaparkovat a otevrit dokoran dvere napr. zenska s miminem?
    SPM
    SPM --- ---
    TOMBRIDER: ja na tom miste nekdy nestal... co jezdime v praci na obedy, tak kolega na tom jednou zaparkoval, s tiguanem kterej na tamni klasicky mista se tak vejde jentaktak mezi cary, kdyz neotviras dvere. kolegovi je 69, je to teda taky sobecka svine, ktera si nevidi dal nez na spicku nosu?
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    SPM: a ted si predstav ze potrebujes zaparkovat a mas mimino vzadu v sedacce. Potrebujes dokoran! Otevrit dvere, aby jsi to dite vubec dokazal vyndat ven. S kocarkem to nema nic spolecneho. To je jen symbol pro parkovaci misto pro auto s detma v autosedackach. V klasickem parkovacim miste jsi totalne v hajzlu. Takze kdyz singl hetero zdravej kluk zaparkuje na miste vyhrazenem pro rodinu. Je to jen znamka sobecke svine ktera nevidí dal nez jen na spicku sveho nosu.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    SPM: Tak naprojektovaný to napiču většinou bývá, to je pravda :) Podobná místa moc nenavštěvuji a autem už vůbec ne, ale je pravdou, že když jsem někdy předminulý měsíc musel zavítat do OC Chodov, tak jsem strávil kolem půl hodiny kroužením po totálně narvaných parkovacích plochách, než se někde náhodně uvolnilo místo zrovna když jsem jel kolem. Očistec.... A vedle nás si užívali nakládání invalidy, ovšem na běžném parkovacím místě.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    LOPIK: Docela se to hodí, děkuju pěkně za optání, tahat dítě ze sedačky, když otevřeš dveře jen na 20 cm, to je taky veselý. (Pokud ti ve městě vadí lidi, jistě to za trest je, ale tak Šumava je pořád ještě pustá - no a my ostatní se musíme nějak navzájem poskládat v civilizaci.)
    SPM
    SPM --- ---
    CAIDEL: jo a ne... možná na 120ku škodovku by to vycházelo. Na žigulíka už taky ne, toho jsem tam viděl minulý týden a taky žádná sláva. I s tím dnešním běžným autem typu Octavie / etc když je zaparkuješ přesně na střed, tak tam toho místa moc není. Já z toho vystoupím v pohodě. Ale být 70 letý dědeček, tak mám asi problém, protože ty dveře dokořán otevřít nepůjdou a i tak se protahuješ otvorem co tam zbyde. A to mluvím o tom, když ty auta zaparkují ideálně na středu. Oni tak obvykle nezaparkují, protože za a) většina lidí jsou lemplové, za b) tím že fakt na každé 3 místa tady vychází sloup, tak to vyžaduje ještě větší umění, aby tam člověk to auto narval a neorval ho o sloup (a u některých aut dle jejich délky a umístění dveří ani to nepomůže, protože auto je sice na středu parkovacího místa, ale přes sloup neotevřeš dveře). Takže nevim... když si někdo koupí blbost typu ten zmíněný RAM, tak to asi jeho problém je. Pokud ale 50% jezdících aut se na to místo vejde fakt úplně nahouby a vystoupí z toho jenom člověk zdatné fyzičky a dalších 30% aut se na to místo nevejde vůbec, tak je to prostě vyprojektovaný napyču. Ono když už si dali práci s přemalováním invalidy na kočárek, tak se možná dali přemalovat i ty čáry. Ale to by se zase asi nemohly prsit, že tam je xxx parkovacích míst (co naplat, že tolik aut se tam stejně nevejde, pokud z něj chce člověk i vystoupit).

    A jinak jen tak pro info: ani starý malý auta na tohle nejsou úplně výhra. Ty zase historicky byly v hromadě případů jako třídveřáky - a z toho se vystupuje úplně stejně na pendrek, protože auto je sice menší, ale má zase o to delší dveře, takže je člověk stejně zase neotevře...
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    Njn. Tak holt asi musí lidi kalkulovat - koupím si SUV, nevejdu se do některých podzemních garáží (asi stejně jako když: pořídím si auto na plyn, nesmím do podzemních garáží).
    SPM
    SPM --- ---
    LOPIK: ale tak to já zase viděl... navíc teda nevim jestli se nějak měnila norma nebo co, ale třeba konkrétně v tom Edenu ty místa pro kočárky vznikly relativně nedávno a vznikly z míst původně pro invalidy (tj ubylo míst pro invalidy a přibyly tyhle). Experti na vyhrazený místa jsou v centru Černý Most. Tam jsou krom invalidů a kočárků ještě místa pro důchodce, ženy, elektromobily a kdoví co ještě. Tam jsem měl fakt pocit, že jako bezdětnej bílej heterosexuální pracující muž tam nemám co parkovat :-) Za co přesně jsem si vysloužil ten mínus teda nevim... nechci tim nikoho omlouvat, ale vlastnit širší auto (jako že dneska je to prakticky každý SUV, kterejch jezdí pomalu půlka a ne exotika typu Dodge RAM), tak budu mít asi dost dilema, jestli ho zaparkovat na normální místo, kam se nevejde a čekat, až mi ho někdo vezme klíčem nebo mi tam zaparkuje tak, že nenastoupím anebo ho dát na širší místo pro kočárek, kde mě zase starostlivý rodič tím kočárkem umlátí...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    SPM: Já si zase nějak nemuzu vzpomenout, kdy jsem viděl někoho s kočárkem v nakupaku, vždyť to musí být za trest.
    IMO jsou tyhle rezervacky jeste větší blbost než desítky těch věčně prázdných míst pro invalidy/BMW x5
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    PNXNTDD: tak to mas jinou zkusenost, nez ja :)
    SPM
    SPM --- ---
    KORKMAZ: no, ne že bych se chtěl zastávat kokotů, co parkujou na místech pro rodiče s kočárky... ale ono hodně často třeba v těch nákupácích bude problém v tom, že ty parkovací místa moc neodpovídají autům... Třeba v Praze Eden je na to úplně super - tam když zaparkuju auto s šířkou 1,8m bez zrcátek (takže takový vcelku průměrný) úplně přesně na střed, tak mi tam samo o sobě nezbývá moc místa na vystupování a ještě je na 2 ze 3 parkovacích míst do toho už tak úzkého prostoru jebnutej sloup. Takže mít o kus širší auto, tak si můžu vybrat, jestli ho jako kokot postavím kus přes jiné parkovací místo nebo jako kokot na místo pro kočárky, kam se auto vejde, ale nemám zase kočárek...
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    PNXNTDD: Vždyť jo, přes den to chápu. Ale horší je, když to někdo píchne přes noc takle na sídlišti. Pracovní stroje, takže i dodávky, mají parkovat někde v areálu firem.

    Ono to ale může mít ve finále podobný efekt. Pokud dodávka blokuje chodník a všude jsou nahusto zaparkovaný auta, tak neprojedu mezerou s kočárkem a musím na nejbližší křižovatku a pak silnicí a tam se teda nenechám ohrozit a chráním potomka. Ale jak jsem řekl, nikomu to zatím nevadilo a všichni poslušně čekají. V tomdle vztahu k malým dětem, a to nemluvím jen o dopravě, mě česká společnost teda pozitivně překvapila...když teda nepočítám kokoty co parkujou na místech pro rodiče s kočárkem.
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    KORKMAZ: No vidíš, to jsem rád, že je tu případ z praxe... protože tohle mi lidi říkaj celkem často " A co mamimka/tatínek s kočárkem " No co asi... Prostě to obejdou. Já bych totiž kvůli mamince s kočárkem jinak musel zablokovat dopravu v celé ulici, někdy i bloku pokud se jedná o jednosměrku. Já se musím řídit pravidlem zastavit tak, abych aspon jakž takž neblokoval provoz... chodci hold obejdou. Nedělám to rád, ale jinak to vážně nejde někdy.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    PNXNTDD: Mě to bylo fuk, ale co jsem si pořídil dítě a nemám v takovém případě kde projet kočárkem, tak mě to sere teda dost. Dodávka s dlouhým zadním převisem umí zabrat celej chodník. Pak musím vstoupit do vozovky a zastavit dopravu (samo že vztyčenou pravicí)...a kupodivu to funguje.
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    Svinstva dělám spíš já :D hlavně teda co se týče parkování... ale zaparkuj si jenom tak někde v centru třicetrkát denně devítimetrovou dodávku abys někoho neomezil... to prostě nejde.
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    PNXNTDD: Jako potkávám spíš takový ty blbosti z neznalosti nebo z neuvědomění. Jakože při odbočování vlevo si najet ve křižovatce co nejvíc doleva... to stejný při přijíždení do křižovatky neblokovat zbytečně stáním uprostřed pravej odbočovací atd...
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    VYWERN: Kámo jsem z Brna a rozvážím po Brně ;)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    KORKMAZ: Na tom v ruce píšou SMS, handsfree jedou zároveň na druhý simce... ;)
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    TOMBRIDER: Nejlepší je, když se čumění do mobilu kombinuje se špatně (či raději vůbec) oškrábanou námrazou z okýnek. Dneska ráno mě takle málem nabral dement v dodávce na přechodu.

    ...dále mě fascinuje, kolik lidí v rádoby nóbl moderních autech prostě furt drží mobil v ruce, když telefonují. Dyť tydle káry už snad mají všechna celkem komfortní handsfree.
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    PNXNTDD: prijed na Moravu, objevis novy svet :)
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    TOMBRIDER: Přesně tak... zlatý telefonování, to aspon lidí pořád čuměj před sebe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam