• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.

    Kdo si myslí, že je výborný řidič, a že se mu nemůže nic stát většinou dopadá nejhůře.

    Stop parkovacím zónám v okrajových částech Prahy




    "Provozovatel vozidla zajistí , aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."

    rozbalit záhlaví
    RALI
    RALI --- ---
    MVEK: asi mam problem s tim, ze povazuju lidi za myslici stvoreni, zodpovedne za sve chovani a dej prednost v jizde je jasne vymezujici znacka, co v dane situaci delat. Nevidim, zastavim, vidim nezastavuju, na to preci nepotrebuju stopku.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ad stopky. ADAMIRa má dobrý argument a jsou místa, kde má STOPka smysl, např.: Praha - Dubeč: https://en.mapy.cz/...0&z=18&pano=1&pid=56578405&yaw=1.257&fov=1.257&pitch=0.237&source=muni&id=4176 , nebo Liběšice: https://en.mapy.cz/...=1&pid=26734005&yaw=0.227&fov=1.257&pitch=0.105&source=muni&id=1900&q=Liběšice
    či když na dálnici chybí připojovací pruh (za snížené viditelnosti se snadno dá přehlédnout, která čára je žlutá a za ní už je průběžný pruh).

    Za diskutabiní považuji např.: (Líbeznice): https://en.mapy.cz/...1&pid=23981863&yaw=6.127&fov=1.257&pitch=0.314&source=muni&id=4176&q=Líbeznice
    nebo přejezd Jenichov: https://en.mapy.cz/...=1&pid=18238476&yaw=1.450&fov=1.257&pitch=0.216&source=ward&id=3998&q=Jenichov - tam přidali i z druhé strany do kopce, a už tam začátečníkovi chcípnul motor, až skončil na přejezdu a v panice mu trvalo dlouho odtamtud vypadnout.

    Bohužel si nemůžu vzpomenout na lepší případ než ty Líbeznice, ale určitě jsem ho viděl. Možná u nějakého obchoďáku...
    MVEK
    MVEK --- ---
    THE_MIRACLE: Nejsem právník a mám s výklady problém, ale paragraf říká:
    (7) Řidiči ostatních vozidel musí vozidlům s právem přednostní jízdy a vozidlům jimi doprovázeným umožnit bezpečný a plynulý průjezd, a jestliže je to nutné, i zastavit vozidla na takovém místě, aby jim nepřekážela. Do skupiny tvořené vozidly s právem přednostní jízdy a vozidly jimi doprovázenými se řidiči ostatních vozidel nesmějí zařazovat.

    Jestliže stojíš na červenou, jede sanitka, a ty popojedeš přes čáru, abys ji pustil, tak je otázka, kam to spadá. Zastavil jsi před čárou, ale pak jsi zastavil vozidlo přes ni, abys pustil vozidlo s právem přednostní jízdy... Hm, možná je to pokus okecání, ale jak říkají ostatní, jde o život, nebo o zabránění škodám atp.
    Na druhou stranu i z toho dovětku toho odstavce je otázkou, jestli tvá varianta nebude právě porušení tohoho odstavce 7, protože to bude považováno za zažazení. A hůř budeš pak dokazovat, že to ale tvůj úmysl nebyl. Oni asi budou argumentovat, že jsi nemohl vědět, že právě jiný směr nemá zelenou a nezpůsobíš ještě větší kolizní situaci.
    Nevím, jestli může snadno vzniknout situace, kdy po projetí té čáry nebudeš stejně pořád jen na přechodu, případně tak, že pár metrů couvneš, na semafor neuvidíš, ale při zelené ti dají vědět auta za tebou houknutím, abys už vypadl, a přitom nikomu překážet nebudeš (leda chodcům).
    FANDANGO
    FANDANGO --- ---
    Jeden z těch dnů kdy celej den prší a člověk jede skoro krokem... protože aquaplaning a už z dálky vidí jak se k zatáčce řítí shnilej Peugeot... skoro sem zastavil ještě než tam vjel a udělal sem dobře. https://www.youtube.com/watch?v=2o6HXemf9do
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Proč jsem se ptal - chvíli před tím, než jsem to sem napsal jsem viděl poměrně neobratně uhýbající dvě auta na Prašném mostě. Jako nejelegantnější řešení mi připadá do křižovatky pouze najet a tím uvolnit cestu, nechat majáčky projet a za nimi pak opustit křižovatku - nepřekážet. Protože vidět v zrcátku majáčkya tak suveréně projet na červenou asi není dobrý nápad, protože se sebevětší opatrností mě může někdo sestřelit a bude to můj problém. Ale pokud už musím do křižovatky najet, abych udělal místo, připadá mi rozumné ji ihned opustit, než tam překážet. Kór na složitějších křižovatkách, kde se pouští zelená třeba z každého směru zvlášť a ještě tam jezdí tramvaje, které si občas zelenou přepnou mimo pořadí.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    JFM: Kamera zaznamená průjezd, a nezaznamená majáky vzápětí? Zajímavé. (Ještě zajímavější o to, že jinde v Praze se běžně jede červená-nečervená - tam to jde, tady ne jenom kvůli tomu, že někdo kouká, hmmm...)
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    Přednost má záchrana života a základ je (bezpečně) uhnout jakkoliv.
    JFM
    JFM --- ---
    TOMBRIDER: Já v takové situaci taky uhnu a případně projedu semafor. Otázka ale zněla, jestli se to může, tedy zda se to smí podle platné legislativy.
    Mám nějaké zkušenosti s pražskými magistrátními uředníky. Protože na některých semaforech je kamera a zaznamená automaticky projetí na červenou, budou tě pak za to popotahovat a hrozí dost vážné tresty.
    Tedy sanitku či hasiče pustím, v případném přestupekovém řízení bych asi argumentoval krajní nouzí. Policajtum uhnu jen do té míry, abych neporušil jiný předpis, protože tam by asi krajní nouze nezafungovala.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    JFM: ok. Klidně stůj na červenou s houkající sanitkou za zadkem...
    Já jim v klidu uhnu klidně do křižovatky...
    JFM
    JFM --- ---
    TOMBRIDER: Jseš si fakt jistej že jo? Selskym rozumem bych to taky tak viděl. Zákon 361/2000 §42 odst 7 ukládá povinnost umožnit vozidlům s právem přednostní jízdy bezpečný a plynulý průjezd, případně i zastavit, ale nezbavuje to povinnosti dodržovat veškeré ostatní předpisy, tedy červenou projet nelze.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    THE_MIRACLE: Určitě ano.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    pokud stojím na červenou a přijede vozidlo IZS či policie s majáky a není kam uhnout, případně by to způsobilo komplikace, můžu křižovatku opatrně projet a uvolnit tím cestu?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LOPIK: pokud se tam řidič na hlavní podívá, tak uvidí značku zóny, takže ví, že má přednost... a pokud tu značku nezná ani on, no, když dají přednost dva, je to menší průser, než když ani jeden :-)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    TRISSIE: To vubecnerozporuju.. Ale tu krizovatku by neskodilo oznacit uz jen kvuli tomu ze i ten na hlavni muze vedet taky prd, jestli mu tam jede nekdo z obytny zony nebo zprava s prednosti..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LOPIK: ale značka "obytná zóna" prostě znamená "omezení rychlosti na 20km/h, pohyb chodců v silnici, zákaz stání mimo vyhrazená místa, při výjezdu dej přednost v jízdě" - narozdíl od kruháků, u kterých je to dvojí označení ze zákona, tady máš prostě jednu značku, kterou máš znát (to už bys mohl podobně dávat na každou značku začátek obce taky omezení rychlosti na 50, když už nepočítáš s tím, že řidiči značky a jejich význam znají)...

    jinak u nás info o tom, co obytná zóna znamená, proběhne novinama cca jednou ročně, předpokládám, že v sousedních obcích, pokud noviny vydávají, taky. Lidi s tím tady žít umí, zón tu máme v celém širém okolí hodně (holt dobrá dojezdová vzdálenost do Prahy a nové rezidenční části obcí), jen občas se najde nějaký vůl, no...

    Tadyten dostane večer sprdunk od šéfa (pokud tuším správně, majitel má ty auta asi dvě nebo tři, takže pokud mu někdo jedno z nich vážněji naboří, bude to pro něj znamenat velmi vážné provozní i finanční problémy), a bude si to pamatovat a příště si přednost ohlídá. Mission accomplished :-)
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    LOPIK:
    Nejdůležitější informací pro bezpečný výjezd z obytné zóny je skutečnost, že musíme dát přednost v jízdě všem vozidlům jedoucím po pozemní komunikaci, na kterou z obytné zóny vjíždíme. A pozor, přednost v jízdě dáváme nejen vozidlům. Více § 23 Vjíždění na pozemní komunikaci.

    Povinnost dát přednost v jízdě vyplývá přímo z ustanovení zákona (mluvíme o tzv. obecné úpravě provozu), a tedy u výjezdu z obytné zóny nemusí být umístěna značka „Dej přednost v jízdě!“. Známe-li zákon, konkrétně již zmíněný § 23, pak je nám naše povinnost jasná.

    Značka je významná i pro chodce. K další chůzi musí užívat především chodníku, popřípadě levé krajnice nebo levého okraje vozovky. Více § 53 Chůze.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    TRISSIE: Máš samosebou pravdu, ale tohle by bylo lepší řešit na městským úřadě nebo kdo spravuje to označení - u podobných křižovatek by neměla chybět značka dej přednost/hlavní silnice..
    Podobný jak hypotetickej neoznačkovanej kruhovej objezd, kdy by se měla pak měla dávat přednost zprava.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PNXNTDD: spousta veci je v USA jinak.... ja tohle srovnavani obecne nemam rad, protoze ti co tihle argumenty vytahuji si obvykle vypichnou jen jednu drobnost, kterou vytrhnou z kontextu tamnich pravidel - takove to klasicke, kterak pejsek s kocickou varili dort.
    Protoze kdyz uz se chces bavit o USA, tak samozrejme ani tam nemas pravdu. Treba Kalifornie ci Hawaii ma limit pro kamion 89km/h... a na takovych Northern Mariana Islands mas jen 40km/h :-) V Alabame napr. plati omezeni 89 km/h pro kamion s nebezpecnym nakladem. Rozhodne neplati, ze by v USA plosne litali kamiony 110+... odlisnosti jsou i napric staty, casto se to lisi i podle silnice... a tys tu prezentaci tady samozrejme dost zjednodusil, zeano :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a zcela v rámci této diskuze, jela jsem teď vyzvednout děti ze škol/ky a málem mě sejmul řidič náklaďáku vyjíždějící z obytné zóny a ještě se se mnou a s jedním kolemjdoucím, který se mě zastal, zhádal, že značka konec obytné zóny nemá s předností nic společného a že jsem ho měla pustit já, když jsem ho měla zprava.

    jsem svině, zapsala jsem si, pro koho jezdí, a nahlásila ho majiteli. Omluva mi je vcelku jedno, ale jestli tu ten člověk bude jezdit častěji (což asi bude, je to místní dopravce a očividně vozili něco na stavbu), tak je to o hubu, že příště už ve své neznalosti předpisů někoho nabourá doopravdy.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    RALI: A v tom s tebou nesouhlasím:
    1) "a koho nezastavi prednostka, toho ani ta stopka..." - právě že ano
    2) "ale to neni o znackach, ale o dementnich ridicich, ta prednostka je by mela mit uplne stejnej ucinek jako stopka" - nemá

    aut oje smrtící zbran, spolehát se na to, že něco "by mělo něják fungovat..." je cesta do pekel
    RALI
    RALI --- ---
    ADAMIRA: ale to neni o znackach, ale o dementnich ridicich, ta prednostka je by mela mit uplne stejnej ucinek jako stopka a koho nezastavi prednostka, toho ani ta stopka...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam