• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.

    Kdo si myslí, že je výborný řidič, a že se mu nemůže nic stát většinou dopadá nejhůře.

    Stop parkovacím zónám v okrajových částech Prahy




    "Provozovatel vozidla zajistí , aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."

    rozbalit záhlaví
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SPM: Což je pořád asi tak míli daleko od toho s FBI. Kdyby napsal NSA, neřeknu ;) ale tohle mi připadá asi jako "...a NASA má roswellský talíř v A51"
    SPM
    SPM --- ---
    To bych taky řekl... ale fakt je, že když se někdo připojí na tu sběrnici v autě a ví co tam dělat, tak s dnešníma autama se tam té neplechy dá napáchat hodně... a už se pár takových vtipných věcí objevilo, například nějaká chyba v rádiu s digitálním příjmem, které na CAN busu je připojené taky. A ostatně hromada lidí jezdí s čínským OBDII donglem nafurt zastrčeným v diagnostickém konektoru :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    GORG: To mi připadá dost hollywoodské, pokud to není něco takového ;)

    Police Uses Spike Strip To Stop Drunk Driver - Estonia
    http://www.youtube.com/watch?v=d6HMS4jBY_A
    GORG
    GORG --- ---
    DYNK: Onehda jsem ridil brachovo novejsi auto cestou do Spanelska a ten mel ten adaptivni tempomat, co zabrzdi na nastavene vzdalenosti od auta predemnou. To se mi taky libilo.
    Teda kolikrat mi prijde na tech silnicich, ze s tim nekteri pocitaji... jedou v rychlym pruhu a rychle brzdi, az kdyz "narazi" tesne pred to pomaly auto, co ten pruh ucpava. Napadlo me, jestli nenechavaji proste jen zapnuty tempomat a at to pripadne zabrzdi sam. To by nebyl dobry postup na to spolehat.

    Trochu me ale znervoznovalo, ze mi auto hybalo samo i volantem.. nebo proste ne uplne uspokojovalo i kdyz zaroven i fascinovalo, ze teda sleduje pruhy, a v zatacce to samo otacelo mirne volant.

    A ted kdyz to nekdo hackne? Usnadni to asi unosy :-) Ty na dalku ovladatelne veci tam jiste budou postupne pribyvat. No uvidime kam se to vsechno vyvine. FBI ma teda uz ted udajne moznost na urcitou (kratkou) vzdalenost prevzit kontrolu nad autem a zastavit ho.

    No ja jezdim v aute, co nema ani tempomat :)
    SPM
    SPM --- ---
    DANYSEK: tady je zase otázka o diverzitě těch modulů vs cena úkonu. Asi se to možná objeví dostupné pro těch pár nejrozšířenějších aut, ale zbytek bude problém. Ostatně jako u těch motorů - načipovat 1.9TDI dneska taky dělá každý lojza. U raritnějších motorů ale už ne a sic jsou lidi, co to taky zvládají, tak je to úkon cenově už srovnatelný s novým malým autem :-) Je to třeba vidět i u takové ptákoviny jako TPMS, kterou některý auta mají naimplementovanou fakt debilně a taky jediné celkem fungující řešení je nákup RW ventilků do druhé sady kol, na kterých se naklonuje stejné ID...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SPM: a tak dneska mas vsecko beztak reseny nejak softwarove... takze pocitam, ze se sekundarne rozbuji ruzne modifikace softwaru, ktere uz nebudou omezene jen na precipovani motoru :-)
    SPM
    SPM --- ---
    DYNK: on je většinou průser, když to někdo invazivní udělá předpisem... ten omezovač rychlosti v autech už taky nějakou dobu je, doklikat šel i jako výbava do fábie. A nikdo proti tomu nic neměl, když je to funkce, kterou si můžeš zapnout, vypnout, nastavit... nicméně ve chvíli, kdy to nařídíš povinně a ještě lépe nevypnutelný, tak už je to krapet horší :-)
    DYNK
    DYNK --- ---
    THE_MIRACLE: Řídil jsem auto z roku 2008, který upozornění na nedodržení bezpečné vzdálenosti mělo. Osobně mám tenhle systém rád, naučilo mě to líp odhadovat správnou vzdálenost. Není to nijak invazivní, když jsem moc blízko, rozsvítí se mi červená kontrolka.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    THE_MIRACLE: maximalne trosku priohnes adaptivni tempomat... dela to defacto to samy.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    SPM: myšleno jako nový asistent. Dívím se, že s tím ještě nějaká automobilka nepřišla...
    SPM
    SPM --- ---
    THE_MIRACLE: myšleno jako že to budou mít auta a řvát na řidiče, když to nedodrží nebo že to bude u silnice a posílat pokuty?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Dneska ráno jsem zaslechl v rádiu, že se schyluje i k povinným laserovým měřákům vzdálenosti odstupu. Při 80 kmh by to mělo být 30 m a u kamionu dokonce 50 m při 50 kmh.
    SPM
    SPM --- ---
    DAVETESS: já si něco podobnýho říkám taky... horší je, že jestli nedostanu ve 40 infarkt, jak furt slibuju, tak z toho budu mít teda sakra veterána :-D
    DAVETESS
    DAVETESS --- ---
    SPM: Holt si to svoje patnáct let starý Volvo budu muset nechat až do smrti :-)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    SPM: Holt nezbude nez si nechat dovezt auto z USA, nebo jine civilizace vne EU.
    SPM
    SPM --- ---
    Povinné omezovače rychlosti a černé skříňky: EU odhlasovala přísnější bezpečnostní požadavky | AutoRoad.cz
    https://autoroad.cz/...ace-rychlosti-a-cerne-skrinky-eu-odhlasovala-prisnejsi-bezpecnostni-pozadavky

    tak jsem zvědavej, kolik těch mrtvejch nakonec reálně přibude. V nehodách, ze kterých by šlo ujet, ale nešlo to, protože plyn auta nebude reagovat, aby nepřekročil rychlost. Nebo u aut, co pojedou 30km/h po dálnici, protože si to inteligentní systém přečetl na taženém bagru, který předjížděl.
    SPM
    SPM --- ---
    Co se týče slepých úhlů, tak dvě věci co dle mě nejvíc pomůžou: za a) nejezdit pekáčema, který maj absolutně nevyhovující zrcátka (v tomhle vévodí hlavně škodovky, kde teda současný generace jsou už celkem OK, ale ty jedničkový, ještě s fiknutým zrcátkem na straně spolujezdce, neměly podle mě dostat vůbec homologaci. A v druhých řadách jsou zrcátka sice už stejný, ale jsou taky akorát na ozdobu). A za b) si ty zrcátka dobře nastavit, protože většina lidí je má tak, že v půlce zrcátka má svoje auto, což je při ježdění v provozu dost k ničemu :-) Co jsem to tak pozoroval u obou svých aut při vhodnym nastavení, tak alespoň co se týče výhledu do pruhu vedle, tak ve chvíli, kdy mi zmizí auto ze zrcátka, tak už je vidět bočním předním oknem.
    MLUKS
    MLUKS --- ---
    PISKVOR: Taková věc se mi ještě nestala. Spíš mám problém se svým vnitřním autopilotem, který má naučené trasy. To si tak jedu na nákup a najednou zjišťuju, že už jedu na návštěvu k rodičům apod. :D
    DAVETESS
    DAVETESS --- ---
    PISKVOR: Prostě dodržuju dril. Řídim 20 let, moch bych bejt už z některejch věcí "unavenej" a vynechávat je, ale to je právě cesta do pekel. Hlavu třeba otáčim při každym přejíždění z pruhu do pruhu, i na prázdný dálnici.
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    PISKVOR: Střídám auta.. jednak vlastní, druhak se rodině starám o pár vozů, to mě udržuje ve střehu.
    SPM
    SPM --- ---
    PISKVOR: tak u výjezdu z parkoviště u mě ten parkovací senzor celkem funguje... taknějak mám už svalově naučený, že když to řve kontinuálním tónem, tak je to špatně a šlapu na brzdu. Jednou už mi to auto (a hlavně před ostudou :-) ) zachránilo, když jsem parkoval v práci u baráku, někdo mi do toho volal, handsfree nefungovalo a jak jsem drbal do telefonu a rozčiloval jsem nad handsfree, tak jsem zapomněl čumět a točit volantem. Ale naštěstí jsem to právě zašlápnul 10cm od zdi baráku :-) (Proto taky ostatně nadávám, když nějaký výrobci aut mají ten skvělý nápad, že dávají jenom parkovací kameru bez pípáků, protože to podle mě je prostě k ničemu).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam