• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.

    Kdo si myslí, že je výborný řidič, a že se mu nemůže nic stát většinou dopadá nejhůře.

    Stop parkovacím zónám v okrajových částech Prahy




    "Provozovatel vozidla zajistí , aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."

    rozbalit záhlaví
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    RALI: Jestli obytna zona skoncila pred krizovatkou a je tam pak znaceni, tak mas samozrejme pravdu. Nepochopil jsem, jestli je ta fotka z toho konkretniho mista nebo ne (protoze se lisi od toho nakresu).

    LAZARIUS: Je to opravdu tak; obytna zona je sice ucelova komunikace ale v tomto ohledu se chova jako kdyby nebyla vubec pozemni komunikace:
    361/2000 Sb.
    § 23 Vjíždění na pozemní komunikaci
    (1) Při vjíždění z místa ležícího mimo pozemní komunikaci na pozemní komunikaci musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech jedoucím po pozemní komunikaci nebo organizovanému útvaru chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty jdoucím po pozemní komunikaci. To platí i při vjíždění z účelové pozemní komunikace nebo ze stezky pro cyklisty nebo z obytné nebo pěší zóny na jinou pozemní komunikaci.
    LAZARIUS
    LAZARIUS --- ---
    GUMBA: tady to bude myslím složitější, protože nikde v zákoně není řečeno, že je obytná zóna mimo komunikaci. V ostatní legislativě a normách se o ní píše jako o místní komunikaci. Výjezd z obytné zóny pak může mít podobu křižovatky s jinou komunikací, takže tam může být stanovena značkami místní úprava provozu, která bude nadřazena obecné (kdy by platilo, to co je v zákoně).
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    GUMBA: On se jako má rozhlídnout, ale pořád platí "řidič nesmí ohrozit cyklistu přejíždějícího pozemní komunikaci na přejezdu pro cyklisty" - aspoň takhle nám to vysvětlovali na školení řidičů..
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    JOPS: Pokud tvuj manzel vyjizdel z obytne zony a cyklista jel po pozemni komunikaci (je uplne jedno, jestli po vedlejsi - to by daval prednost vozidlum na hlavni, ne manzelovi), tak mu mel dat manzel prednost. Obavam se, ze cyklista se vztekal opravnene ;)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    LOPIK: Omyl, na prejezdu pro cyklisty cyklista nema prednost. Ani mu vozidla nemusi umoznit bezpecne prejet.
    DAVETESS
    DAVETESS --- ---
    Já pořád nechápu, na čem ten cyklista zakládal svůj výklad. Jestli přijížděl z vedlejší, tak je to bez debaty. Ta značka "konec obytné zóny" je teda kde? Nebyl by prosím plánek s nákresem situace a značek?
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    JOPS: Obytna zona neni (co se tyka predpisu) soucasti pozemni komunikace. Kdyz z ni vyjizdis, tak davas prednost vsemu (jako kdybys vyjizdel z garaze treba).
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Kdyby vyjížděl opravdu z obytný zóny, tak má cyklista přednost, ale to by tam nemohla být ta značka na fotce..
    Druhá věc je jak je tam ta cyklostezka - jestli je tam nějakej označenej přejezd přes silnici, tak má cyklista taky přednost.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    JOPS: Máme tam max 30 km.
    Muž je na tohle poměrně splachovací, ale tentokrát musela zasáhnout naše malá dcerka, protože ten cyklista byl tak uštěkaný, že prý málem vylítl z auta.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    VYWERN: Jojo, podobně jako řidiči a chodci... Holt lidi no.
    JOPS
    JOPS --- ---
    ILLUZE:
    MACSKA:

    chtel jsem se zeptat, co ma tahle znacka spolecneho s obytnou zonou ? Jedine cim je obytna zona specificka, tak ze maximalka tam je 20km/h ne ? A znacky plati normalne ne ? :) Priznam se, ze jste me tak trochu rozhodili :) Pokud jel cyklista po vedlejsi, tak mel od manzela jeste dostat pres drzku za debilni kecy (a to na kole taky jezdim) :)
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    ILLUZE: oni obecne jsou cyklisti na silnicich desne fajn slusni lidi, klidni a ohleduplni k ostatnim :)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    SAMOUT: hele, tam je to specifické - fakt jsme jakoby v klidové zóně, ale nepočítám, kolikrát odtamtud vylítl namachrovaný cyklista přímo k našemu domu a málem sejmul kočár nebo dítě na koloběžce - a to tam už máme retardér...
    hoši jak přes kopírák - vymakaná kola, obleček za yx tisíc a pokaždé stejná reakce - ječí na matku nebo dítě, co se mu kua pletou pod kola

    v obytné zóně... u svých domů...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MACSKA: Děkuji. Jasný.
    Nás zmátl ten štěkot na obytnou zónu.

    P.S.
    Díky, žes to vypreparovala :)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    MACSKA: Takova drzost, chtit po cykloslechte, aby nejen vnimala, ale dokonce i respektovala dopravni znacky...
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    ILLUZE:

    Já myslím, že je to jasný. Tohle vidí tvůj muž, cyklista je na vedlejší. Taky mě to tam jako cyklistu překvapilo. Člověk má pocit, že hlavní vede rovně a najednou dej přednost k jízdě.
    DARK_SAVANT
    DARK_SAVANT --- ---
    ILLUZE: obrazek?

    Z prvniho popisu jsem pochopil tohle..

    pokud tam neni zadny konec obytne zony, tak se budete ridit normalne znackama co tam jsou, popripadne prednosti z prava.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    DARK_SAVANT: Tak znovu - celá ta oblast je obytná zóna, cyklista do ní vjížděl z vedlejší silnice. Na křižovatce má značku při vjezdu Dej přednost v jízdě. Muž jel po hlavní silnici.
    DARK_SAVANT
    DARK_SAVANT --- ---
    ILLUZE: to je uplne jedno, dej prednost v jizde se v tomhle pripade bude davat jen ostatnim, ktery nejsou v obytny zone (predpokladam, ze tam teda ta krizovatka je, ale krizi se toho vic nez jen jedna ulice a konec obytne zony).

    Dokonce i ten vyraz "manzel byl na hlavni a vyjizdel z obytny zony" nedava vubec smysl. Manzel byl v poli a vjizdel do krizovatky, kde je urcena prednost, ale tim, ze "neni na silnici", musi stejne davat prednost vsem.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    DARK_SAVANT: Když tam máš z jeho strany postavenou značku Dej přednost v jízdě?
    Celá ta čtvrť je obytná zóna, po té silnici se jede třicítkou.

    Foto bohužel dát nemohu, máme to přímo u domu, což nechci na net dávat.
    DARK_SAVANT
    DARK_SAVANT --- ---
    ILLUZE: obrazek (aspon fotka z map) by se asi hodila, ale muze mit pravdu - pri vyjezdu z obytne zony se dava prednost vsem, je to podobny jako kdyz vjizdis na silnici z pole nebo kdyz vyjizdis z parkovaciho mista - proste to neni krizovatka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam