• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.

    Kdo si myslí, že je výborný řidič, a že se mu nemůže nic stát většinou dopadá nejhůře.

    Stop parkovacím zónám v okrajových částech Prahy




    "Provozovatel vozidla zajistí , aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."

    rozbalit záhlaví
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    ANDR3E:
    STRACENA: Já myslel, že už jsem to uzavřel zde THE_MIRACLE: . Můžeme to už tedy nechat?

    Na kole jezdím rekreačně ovšem upřímně, určitě bych se necpal zprava před auto, které stojí u kraje silnice proto, že tři auta před ním někdo odbočuje vlevo a je velmi pravděpodobné, že se každou vteřinou rozjede. Nejde o právo, možnost nebo cokoliv. Jde o moje bezpečí jakožto cyklisty, který je zranitelný a jako řidič si dovedu představit, jak snadno jde takový objekt přehlédnout. Další věcí je, že když se před takové auto nacpu, znamená to, že mě bude během chvíle předjíždět znova, což je opruz pro řidiče a další riziko pro kolistu. Takže je to i o nějaké elementární slušnosti a ohleduplnosti. Já bych ho taky nepředjížděl, kdybych viděl, že před ním stojí auta.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Ještě se vrátím k tomu mému případu, ono to nebylo přímo v křižovatce. Ta byla dál o ty tři auta. Ale beru to, asi jsem vyletěl zbytečně, bylo to možná přehnané. Jde mi jen o to, že ten kolista vůbec nepřemýšlí, že ho zprava nebudu čekat a v momentě, kdy se rozjedu se můžu vyhnout třeba díře blíž k okraji a uklidím ho do příkopu. Pak mu bude celkem k prdu, že měl vlastně právo... Ale už to neřešme, vyletěl jsem zbytečně, uznávám.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    to je kvalitní názor!

    SPM
    SPM --- ---
    Mně upřímně na tý silnici serou úplně všichni a je jedno, v čem zrovna sedím :-) Já bych to zakázal všechno :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    DURDIN: Oni spíš věří, že pro ně pravidla prostě neplatí. "Takový ty železný věci s obrázkama a všechny ty přednosti to je přece pro řidiče a co já bych tohleto???"
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    No třeba dneska jsem potkal slečnu co jela na kole v protisměru. Sice tam "cylostezka" končí dost blbě a pokud chce někdo jet dál, musí počkat až projedou auta a přejet silnici v místě kde není udělaný přechod ani nic, ale na druhou stranu jet v protisměru?
    Někdy mám pocit, že někteří cyklisti věří, že pokud zastaví, už se to kolo nikdy nerozjede, takže radši jedou v (protisměru | na červenou | okolo spuštěné závory | přes cyklisto sesedni z kola )...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Hehe mě za volantem nejvíc serou ostatní auta, ale jakmile vylezu z auta tak zásadně cyklisti (teda nepočítám koloběžkáře ale to je naprosto jinej level - jinej vesmír).

    Problém je asi v tom, že pro drtivou většinu lidí má auto "auru zodpovědnosti", značná část cyklistu si ymslí že není učastníkem silničního provozu a jsou obalený nějakou bublinou.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    CAIDEL: Sorry, ale zduraznovat fakt, ze pokud se srazi nekdo, kdo je obalenej tunou plechu s nekym, kdo je obelenej svym oblecenim, tak to obleceni chrani min, je takovej captain obvious, no... To nema se zavinenim vubec nic spolecnyho.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    SAMOUT: Hele, to umím taky: Cyklisté jsou viníky nehod při kterých jsou jedinými účastníky. NO SHIT, SHERLOCK!
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    CAIDEL: Pri nehode auto vs cyklista je vic zranenych mezi cyklisty. NO SHIT, SHERLOCK!
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SAMOUT: Aha. Pokud jsou i policejní statistiky zmanipulované, pak není o čem - Jááá To Přece Vím Nejlíp, platí jen ta data, která se mi hodí. To se pak těžko diskutuje. *shrug.gif*
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    PISKVOR: To jsou mozna jen obeti ridicu bez kamer... Ja patrim do vsech 4 kategorii (chodec, cyklista, skutrar, ridic auta). Coz ma tu vyhodu, ze se na silnici chovam konzistentne stejne, at jedu v / na cemkoliv, bo uz to ani jinak po 23 letech s ridicakem neumim. Ale co predvadej obcas kamikaze cyklisti, nad tim zustava rozum stat. Je teda pravda, ze po silnici na kole jezdim minimalne, radsi v lese, ale pokud si mam v Praze vybrat mezi cyklostezkou a silnici, tak vyrazne radsi auta (typicky cestou z Tocny smerem do centra, vyhradne po Komoransky, nez po soubezny A2 plny magoru). Proste jedu co nejvic u kraje, kdy jde uhnout uhnu, a jakmile je za mnou strudl vic jak dvou aut, tak uhnu, zastavim, a necham je prejet. Protoze sam vim, jak me cyklisti v aute serou :-).
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    PNXNTDD: Když jedu v autě, serou mě spíš auta, když na kole, tak spíš cyklisti :)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    SAMOUT: Fakt. V tomhle článku máš započítané i tzv. samonehody, kdy se cyklista někde rozmázne sám o sobě (a není jich úplně málo) a o těch jsem nemluvil - protože tam je celkem logické, že za to můžou cyklisti :) Ale z dopravního hlediska je to zároveň dost nepodstatné. A taky je to statistika republiková, já mluvil o Praze.

    Lépe třeba tady (i když úplně spolehlivá čísla reálně neexistují).
    Nehody cyklistů v roce 2019 – stoupá míra zavinění - Prahou na kole
    https://prahounakole.cz/2020/04/nehody-cyklistu-v-roce-2019-stoupa-mira-zavineni/

    U nehod cyklista vs. někdo jiný byla loni vůbec poprvé míra cyklistických zavinění na 52%, dvanáct let předtím vždycky pod 50% a to jsou v těch padesáti ještě navíc započítané i střety cyklisté vs. chodci a taky novinka - ožralí turisté na koloběžkách, které se počítají také jako kola, takže čistě v Praze auta vs. cyklisti vychází cyklisté o něco lépe. Ne úplně superdramaticky, ale taky to není úplně tak, že by byli šmahem postrachem všech řidičů.

    Plus tedy ten drobný detail, že je tam hrubý nepoměr v tom jak často skončí po nehodě zraněný cyklista a jak často řidič.

    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SAMOUT: Fakt. Co uvádíš, jsou data za ČR - což se nevylučuje s tím, že za Prahu je to jinak (podle krajů by to asi bylo zajímavé).
    PNXNTDD
    PNXNTDD --- ---
    Když jedu na kole, serou mě auta. Když jedu v autě, serou mě cyklisti...
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    CAIDEL: Fakt?

    Cyklisté zaviní většinu svých nehod, často pod vlivem alkoholu a bez přilby - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...da-pod-vlivem-alkoholu-bezpecnost-dopravni-nehoda.A200507_094039_na-kolo_hig
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    Se taky pricpu, protože jsem poslední týden koukal na nějaký kanály na youtube se záznamy z českých silnic.Klasiky, ale většina řidičů na záznamech hned dostávalo osipky a hlásky typu " cyklozmrdi" nebyly nejhorší když se objevil někdo na kole. Uplne jsem to nepochopil, oni jako na kole nejezdí nikdy?! Nebo asi tolik nemám ještě najezdeno, kdo vi
    RALI
    RALI --- ---
    HIMLHERGOT: myslim ze de spis o ucastniky provozu a to jsou i chodci, nekteri stejne bezohledni a nepozorni atd. jako cykliste, ridici aut, motorek...
    Zdravej rozum a ohleduplnost je neco jako "at jsou vsechny bytosti stastne", proste u lidstva absolutni nesmysl. Krom toho radsi potkam cloveka bez ridicaku kterej umi ridit, mysli a je ohleduplnej, nez treba svoji mamu, ktera sice papiry ma, ale ridit rozhodne neumi. (vi to o sobe a nejezdi)

    celej zivot jezdim na kole po silnicich, uz jako prcek na koupaliste za doprovodu babicky. provoz sice zhoustnul, ale tech 90 se tam litalo vzdy. Pochopitelne se snazim drzet mimo silnice, ale nekde to proste nejde nebo je to o mnoho pohodlnejsi a kratsi nez to objizdet mimo. A uz jsme zase u rozumu a ohleduplnosti. Pokud by to tak fungovalo, neni problem jet po silnici, jenze nefunguje, ridicak to nespasi a proto se ze silnic radsi klidim...

    CAIDEL: tak zrovna od 15 mit ridicak muzes, trebas na malou motorku a jakozeminiauta.:)
    FAITH
    FAITH --- ---
    Len taky povzdych, osobne by som bola rada, keby vsetci ucastnici cestnej premavky poznali predpisy. Minimalne na urovni, ktoru su schopni pobrat (male deti atd.)

    Minule mi pan nedal prednost na parkovisku, pretoze tam sa evidentne asi prednost vozidlu prichadzajucemu sprava nedava a este na mna gestikuloval. No tak som ho nechala prejst a zagestikulovala som si tiez (lutujem, ze som nezastavila a nesla som sa ho spytat, ze kde videl problem). Nastvalo ma to neskutocne.
    Auto za nim mi uz prednost podla spravnosti dalo.


    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    Doporučuju všem řidičům, sem tam jezdit na kole.
    A všem cyklistům, sem tam jezdit autem.
    Tohle generalizování,nejen že pokulhává. Ale jak by se dalo slušně říct. Stojí za vyliž prdel.

    Já drtivou většinou potkávám uplně normální cyklisty co jezdí spořádaně. A při pojíždění k semaforu když mě berou zprava my žíly netrhá. Je to jen jejich věc jestli to dají nebo se nevejdou. Ale naschvál někoho přiskřípnout či ho blokovat, nedej bože na někoho hulákat by mě vůbec nenapadlo.
    Holt jednou za čas potkám bandu buzíků v barevnejch úplejch závodních hadrech co si nárokujou silnici. Ale to je prostě to malé procento dementů. Bohužel kreténi lépe uvíznou v paměti než ta hromada normálních lidí které vůbec řidič nezaznamená jelikož kolem nich bez zážitku projel.

    To samé na kole, drtivá většina řidičů je ohleduplná a umí se i vyhnout se slušnou rezervou...
    A pak je tu pár kokotů co vás předjíždí i když něco jede naproti, v zatáčce nebo i na prázdné silnici ale skoro se o vás otřou.. A bohužel jen ty zas uváznou v zážitkové paměti.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam