• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.

    Kdo si myslí, že je výborný řidič, a že se mu nemůže nic stát většinou dopadá nejhůře.

    Stop parkovacím zónám v okrajových částech Prahy




    "Provozovatel vozidla zajistí , aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."

    rozbalit záhlaví
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    SAMOUT: Fakt. V tomhle článku máš započítané i tzv. samonehody, kdy se cyklista někde rozmázne sám o sobě (a není jich úplně málo) a o těch jsem nemluvil - protože tam je celkem logické, že za to můžou cyklisti :) Ale z dopravního hlediska je to zároveň dost nepodstatné. A taky je to statistika republiková, já mluvil o Praze.

    Lépe třeba tady (i když úplně spolehlivá čísla reálně neexistují).
    Nehody cyklistů v roce 2019 – stoupá míra zavinění - Prahou na kole
    https://prahounakole.cz/2020/04/nehody-cyklistu-v-roce-2019-stoupa-mira-zavineni/

    U nehod cyklista vs. někdo jiný byla loni vůbec poprvé míra cyklistických zavinění na 52%, dvanáct let předtím vždycky pod 50% a to jsou v těch padesáti ještě navíc započítané i střety cyklisté vs. chodci a taky novinka - ožralí turisté na koloběžkách, které se počítají také jako kola, takže čistě v Praze auta vs. cyklisti vychází cyklisté o něco lépe. Ne úplně superdramaticky, ale taky to není úplně tak, že by byli šmahem postrachem všech řidičů.

    Plus tedy ten drobný detail, že je tam hrubý nepoměr v tom jak často skončí po nehodě zraněný cyklista a jak často řidič.

    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SAMOUT: Fakt. Co uvádíš, jsou data za ČR - což se nevylučuje s tím, že za Prahu je to jinak (podle krajů by to asi bylo zajímavé).
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    CAIDEL: Fakt?

    Cyklisté zaviní většinu svých nehod, často pod vlivem alkoholu a bez přilby - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...da-pod-vlivem-alkoholu-bezpecnost-dopravni-nehoda.A200507_094039_na-kolo_hig
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    Se taky pricpu, protože jsem poslední týden koukal na nějaký kanály na youtube se záznamy z českých silnic.Klasiky, ale většina řidičů na záznamech hned dostávalo osipky a hlásky typu " cyklozmrdi" nebyly nejhorší když se objevil někdo na kole. Uplne jsem to nepochopil, oni jako na kole nejezdí nikdy?! Nebo asi tolik nemám ještě najezdeno, kdo vi
    RALI
    RALI --- ---
    HIMLHERGOT: myslim ze de spis o ucastniky provozu a to jsou i chodci, nekteri stejne bezohledni a nepozorni atd. jako cykliste, ridici aut, motorek...
    Zdravej rozum a ohleduplnost je neco jako "at jsou vsechny bytosti stastne", proste u lidstva absolutni nesmysl. Krom toho radsi potkam cloveka bez ridicaku kterej umi ridit, mysli a je ohleduplnej, nez treba svoji mamu, ktera sice papiry ma, ale ridit rozhodne neumi. (vi to o sobe a nejezdi)

    celej zivot jezdim na kole po silnicich, uz jako prcek na koupaliste za doprovodu babicky. provoz sice zhoustnul, ale tech 90 se tam litalo vzdy. Pochopitelne se snazim drzet mimo silnice, ale nekde to proste nejde nebo je to o mnoho pohodlnejsi a kratsi nez to objizdet mimo. A uz jsme zase u rozumu a ohleduplnosti. Pokud by to tak fungovalo, neni problem jet po silnici, jenze nefunguje, ridicak to nespasi a proto se ze silnic radsi klidim...

    CAIDEL: tak zrovna od 15 mit ridicak muzes, trebas na malou motorku a jakozeminiauta.:)
    FAITH
    FAITH --- ---
    Len taky povzdych, osobne by som bola rada, keby vsetci ucastnici cestnej premavky poznali predpisy. Minimalne na urovni, ktoru su schopni pobrat (male deti atd.)

    Minule mi pan nedal prednost na parkovisku, pretoze tam sa evidentne asi prednost vozidlu prichadzajucemu sprava nedava a este na mna gestikuloval. No tak som ho nechala prejst a zagestikulovala som si tiez (lutujem, ze som nezastavila a nesla som sa ho spytat, ze kde videl problem). Nastvalo ma to neskutocne.
    Auto za nim mi uz prednost podla spravnosti dalo.


    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    Doporučuju všem řidičům, sem tam jezdit na kole.
    A všem cyklistům, sem tam jezdit autem.
    Tohle generalizování,nejen že pokulhává. Ale jak by se dalo slušně říct. Stojí za vyliž prdel.

    Já drtivou většinou potkávám uplně normální cyklisty co jezdí spořádaně. A při pojíždění k semaforu když mě berou zprava my žíly netrhá. Je to jen jejich věc jestli to dají nebo se nevejdou. Ale naschvál někoho přiskřípnout či ho blokovat, nedej bože na někoho hulákat by mě vůbec nenapadlo.
    Holt jednou za čas potkám bandu buzíků v barevnejch úplejch závodních hadrech co si nárokujou silnici. Ale to je prostě to malé procento dementů. Bohužel kreténi lépe uvíznou v paměti než ta hromada normálních lidí které vůbec řidič nezaznamená jelikož kolem nich bez zážitku projel.

    To samé na kole, drtivá většina řidičů je ohleduplná a umí se i vyhnout se slušnou rezervou...
    A pak je tu pár kokotů co vás předjíždí i když něco jede naproti, v zatáčce nebo i na prázdné silnici ale skoro se o vás otřou.. A bohužel jen ty zas uváznou v zážitkové paměti.

    HIMLHERGOT
    HIMLHERGOT --- ---
    CAIDEL: ne.
    ja bych opravdu rad nikoho mimo silnice nevidel.neprojektuj si.na me si moc cernobilej na diskuzi.sry.tak preji dalsi naprosto zjevne nazory.to je totiz zakladni projev latentniho fasizmu:)))
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    No, já to beru tak, že je naprosto zjevné, proč mají řidiči motorových vozidel řidičáky a cyklisté ne. Tobě to ale zjevně jasné není a naznačuješ, že bys skupinu bez osvědčení rád viděl mimo silnice. Já nesouhlasím. No a to je asi tak všechno.
    HIMLHERGOT
    HIMLHERGOT --- ---
    CAIDEL: a kde sem co povoloval? porad nechapu tvoji argumentaci se zakazama a povolenima;)
    HIMLHERGOT
    HIMLHERGOT --- ---
    :)) tak me uplne ne,ale tys zacal resit babicky na vesnici;))
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    HIMLHERGOT: A ten táta řidičák měl? Že mu to pomohlo...

    Tklivé storky o zničených životech si nicméně můžeš nechat. Pokud tě to tak stresuje, možná bude lepší za volant vůbec nesedat.
    HIMLHERGOT
    HIMLHERGOT --- ---
    CAIDEL: ok.ridicak na kolo?
    nepletes si to nahodou s ridicakem pro motorova vozidla?
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    HIMLHERGOT: Heh. No jistě. Ty bys "povoloval" (na silnici na kole jen s řidičákem). Praktickým dopadem ale je, že jsi právě určitým segmentům obyvatelstva (kteří na silnici na kole teď můžou) jízdu po silnici zakázal, protože si řidičák udělat nemohou (mladí, staří, lidé co o něj přišli, lidé co nemají schopnosti si ho vůbec udělat - i tací jsou, ale kolo narozdíl od auta zvládají).
    HIMLHERGOT
    HIMLHERGOT --- ---
    CAIDEL: ja bych neco zakazoval?
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    HIMLHERGOT: Protože jedna skupina sedí v tunový kovový škatuli, kterou se dá zabíjet a druhá ne?

    Jinak bys tedy zakázal vjezd na silnice všem teenagerům (mezi 15-18 řidičák jaksi ještě nemáš), stejně jako všem babičkám co si na vesnici jedou na kole nakoupit? Dobrý no. S tím asi souhlasit nemůžu, zvlášť když není úplně důvod.

    Pořád totiž platí, že cyklisti se sice můžou chovat chaoticky a nedodržovat předpisy, ale ohrožují tím tak maximálně sebe. (Naproti zjevně rozšířené pověře viz. GLOBETROTTER tu totiž nemáme kriminály plné řidičům kterým dobrovolně naskákali lumíci na kolech pod auta). Zato tu máme dost mrtvých cyklistů, protože někdo jel jak neměl, nebo nedával bacha.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    GLOBETROTTER: 1) Statistiky PČR. 2) Ale prd.
    HIMLHERGOT
    HIMLHERGOT --- ---
    RALI:
    ridicak je od slova ridit. proto mi argumentace s ridicake pro chodce prijde zmatecna a spise na efekt;) a i obecne argumentace chodci nedava smysl a je spise zavadejici, stejne tak bych moh argumentova tema samejma blbeckama co pises,pokud budou mit kolo nebo nakupni kosik.to je o necem jinem.

    pokud je zdravej rozum a ohleduplnost to,co to potrebuje, proc maj ridicaky automobiliste? take by stacila? je ridic kola tedy naka bytost,ktere je vice ohleduplna a rozumna nez ridic auta?

    jinak fascinujici s tema detma.pokud je rodic takovej kreten, ze veme male dite nekam,kde litaj ridici 90kmh s autama, jeho vec.

    jinak sam jezdim jak autem tak na kole.
    povazuji oboje za dopravni prostredek.
    na kole se snazim jezdit co nejvice mimo silnice, pokud se jedu projet "jen tak", pokud jedu do prace nebo na nakup,jedu po bezne silnici.zasadne nejezdim po chodnicich.samozrejme nic neni cernobile a muj post byl spis dloubnuti,protoze mi porad nedochazi,proc se jedna skupina muze beztrestne placat na tech samejch silnicich co jina musi mit osvedceni (a pls neargumemtujte nekdo,ze je to ridicak pro motorova vozidla:)))
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: (a oukej, "hrnu to po čáře mezi pruhy 120" s autem ani s kolem taky neuděláš, uznávám)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    GLOBETROTTER: No. Tak jsem dneska ráno jel do práce, autem, po Praze, a potkal jsem to všechno. Červená není, přechod pro chodce není, chodník není (nevejdu se do odbočovacího pruhu? Chodník!), pruhy nejsou. Jen tu protisměrku jsem dnesk nepotkal, a skákání se s autem taky dělá blbě. (S tou nesmrtelností mě teda dojal fabiatik, který se mi nacpal z prostředního pruhu na JS před čumák tak 50, zatímco já jsem jel 80.

    Asi se cyklisti zamaskovali a sedli s kolem za volant, jiné vysvětlení prostě neexistuje ;)

    Skryté titulky: ta poslední věta byl sarkasmus. Mně se to zdá na hojnost dost podobný, jenom řidič je Náš, je to stejnej klan, tak pro to je vždycky pochopení, měl pro to důvod a třeba má těžkej den, zatímco cyklista je Jinej, takže to dělá vždycky naschvál.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    CAIDEL: 1) zdroj? 2) Jedeš autem. Najednou narazíš do cyklisty. Čí je to vina? Tvoje. Ale kdybys měl kameru, tak dokážeš, že Ti tam skočil z chodníku. Bez kamery to jde za Tebou.
    RALI
    RALI --- ---
    GLOBETROTTER: mam pocit, ze chodci si delaji uplne stejne co chteji jako cyklisti, velkej rozdil v tom nevidim. Je fakt ze srazka chodce s chodcem bude asi o dost prijemnejsi nez chodec vs kolo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam