• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    CAIDEL: Njn, občas někdo umřel, ale SVOBODAAAA PYČOOOOO!!!!
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Co dokáže starodávné Daewoo a 1 promile v krvi Poláka
    Řidič zneužil záchranářskou uličku, následovala honička - iDNES.tv
    https://tv.idnes.cz/krimi/jihlavsti-policiste-nebezpecneho-ridice-na-dalnici-d1-u-brna.V221122_125250_idnestv_jda
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WANAH: predstava, ze volici provozuji micromanagement a zkoumaji ceny jednotlivych zakazek je tuze naivni :-)
    Jediny duvod, proc se to soutezi na cenu je jednoduchost z pohledu zadavatele. Nahazis nabidky do Excelu, seradis podle ceny a tadaaa - mas viteze a muzes jit klabosit na kafe :) Jakykoliv dalsi kriteria cely vyber jenom komplikuji, je s tim prace navic, musis vymyslet prezkoumatelny kriteria... a to se linemu urednikovi proste nechce.
    BASIK
    BASIK --- ---
    WANAH: Reakce byla hlavne na tohle - "...což je v současnosti jediné kritérium pro veřejné zakázky". Zni to, jako by zadavatele nemeli jinou moznost, nez soutezit na cenu, coz ale neni pravda. Kdyz se podivam hned na nejnovejsi zakazku RSD na stavbu casti D3, 90 % hodnoceni je sice cena, ale 10 % uz dela termin dokonceni nejaky dulezity dilci casti. Takhle je to za me cajk.

    Ad politicky obhajovani ceny - tady nazor volice dost precenujes :) na stavbu se udela projektovka, podle vybrany cenovy soustavy ae urci, kolik by to melo stat, a na to bud je, nebo neni. A pak se soutezi v tomhle cenovym ramci. Pro volice tady uplne misto neni.
    TAX
    TAX --- ---
    FRIZER: na Zelandu se mi dostala do rukou brozurka, ve ktere se mj. stavebni firma chlubila, ze roadworks i pres noc zkrati dobu opravy, tim padem zkrati oser zpusobeny ridicum a taky chrani zdravi delniku, pze je v noci mensi riziko, ze je nekdo sejme. na oser zpusobeny ridicum se u nas nehledi, RSD jej vyresi dementnima cedulema se smajlikem.
    SAMOUT: v blizkosti barandaku je nejaka smichovska obytna zona? to uz je mnohem bliz branik kdyz tak. ok, v noci nelze pracovat na strzi na novych nadzemnich castech metra, protoze tam jsou cinzaky v tesne blizkosti. ale barandak?
    WANAH
    WANAH --- ---
    BASIK: Není, ale vlastně je. :)

    Jde samozřejmě o to zadání, které nejdříve musíš politicky prosadit a získat na něj peníze z rozpočtu.
    To, že něco bude dražší, ale rychleji není při práci s veřejnými rozpočty žádoucí. Protože většinu voličů bude nakonec stejně víc zajímat množství vůči ceně.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Hluk je hlavni argument. Rikal zo i Scheinherr v nejakym rozhovoru stran Barrandaku, ze by tam 24/7 neproslo kvuli lidem na Smichove.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    WANAH: pokud se dá do požadavků že se to bude dělat v noci, tak to zvýší cenu všem soutěžícím. Tohle není argument.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    BOREC: Tak až se Ti v noci udělá blbě a zavoláš si sanitku a plechová huba Ti řekne, že sanitky jezdí od 6 a nemocnice je do 6 taky zavřená, tak si vzpomen, že se v noci nechce nikomu dělat. Stejně tak v dopravě, zrušit večerní a noční vlaky, busy a letadla. Prostě je potřeba makat v noci, tak se má makat v noci.
    BASIK
    BASIK --- ---
    FRIZER: Neni, tohle se tady z nejakyho duvodu nesmyslne furt traduje. Kriteria muzou bejt v podstate jakykoliv, pokud je k tomu duvod. U stavebnich praci - zvlast teda u silnic - ale dava smysl to resit jen podle ceny. Podkladem nabidky je soupis praci v naprostym detailu a predem dany smluvni podminky, takze vsichni davaj nabidku na zcela stejnej predmet. A termin je pro vsechny taky stejnej. Tak zbejva fakt jen soutezit na cenu. Soutezit primarne treba na termin je fakt problematicky, protoze stavebni prace se proste realne zpozdujou velmi casto, coz by pak mohlo zpetne vyvolavat otazky o hodnoceni v ramci zakazky.
    SITH
    SITH --- ---
    Práci 24/7, což jsou tři směny, nikdo v ČR nezaplatí, resp zaplatí ale je to politicky neobhajitelný.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    WANAH: Zkrátí ale dobu dodání díla. Pokud tendruju firmu na přestavbu já, tak mám jasně daný termín dodání a rozpočet, občas další věci...do toho se musim vejít, a je na zvážení firem, jestli do toho chtějí jít a jestli to stihnou. Pokud je na veřejné zakázky brána v potaz jen konečná cena, tak je to dost tristní...
    WANAH
    WANAH --- ---
    FRIZER: Příplatky za noc navýší konečnou cenu, což je v současnosti jediné kritérium pro veřejné zakázky.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    FRIZER: Hlavne se do tojk sere klasuckej nimbysmus, praci 24/7 ti zakaze hygienik na popud nejakyho lokalniho kriklouna.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DANYSEK: no ze to nekde muze fungovat a v praze nemuze bych se nijak nedivil. na poruchy kamer muzou navazovat pohotovostni vyjezdy za pohotovostni cennik sluzeb, zeano
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    BOREC: Asi jo, na druhou stranu, priplatky za noc, rychleji odvedena prace, az na technologicke pauzy a min nasranejch ridicu...vidim jen vyhody...aspon vyzkouset by to mohli. A jo, nocni znam, taky na ne obcas chodim...
    BOREC
    BOREC --- ---
    FRIZER: odpověď je jednoduchá, nikdo nechce dělat v noci
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PALEONTOLOG: jenze o tom to je... vymysli se mnohdy az ptakoviny, ale pak se vsichni divi, ze lidi jim na to proste serou, kde muzou. Ostatne, ty dadaisticky povely budou mit taky "podklad" v nejakym tom predpisu, zeano... :)
    Mimoto, pokud jsou kamery teda "tak kriticky pro provoz" - tak je s podivem, ze to neni tak, ze tam jsou dva nezavisly okruhy/systemu, tak aby teda s vypadkem to neparalyzovalo pul Prahy. To je zas takovy "jupi, mame normu - ale nejak to ojebem, vsak lidi si kdyztak pockaj".
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    BATEAU: Asi pravda, na druhou stranu nechapu, proc se u nas nedela v noci....urcite to ma duvod...v nejvetsim prdelakove v Connecticutu jedes v noci osamocenou dalnici a v pravym pruhu je kilometr brutalne nasvicen a vsechno jede. To jsem nikdy u nas nevidel.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SITH: praha by se skutečně zastavila, pokud by někdo zkusil tu signalizaci dodržet
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam