• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA: ty zóny okolo vlakového nádraží na maloměstech je přesně to "začnou to řešit jinak." Co se týče těch pár korun, do těch Holešovic jsem přestal jezdit proto, že to parkovný teď stálo víc, než vstup tam, kam jsem jezdil. Ta ulice po roztažení doby platnosti zón je od té doby úplně prázdná...

ADAMIRA: jenže platíš za 60 na hodinu. Půjčit si auto od mámy na dva týdny, když je tvoje rozbitý, se tak lehce dost prodraží...

PISKVOR: Tak já třeba auto na sídlišti nechávat nechtěl, co bych tam taky dělal že jo...

Celkově ne že bych se chtěl někoho dotknout, ale řekl bych, že tohle je zase ukázka: "bydlím ve městě, nemám žádné vlastní místo na parkování, ale koupím si auto a ty se město postarej, ať mám kde parkovat." Mě třeba nebetyčně sere, že mám problém se v pátek vůbec dostat domů (parkuju v areálu firmy na soukromém pozemku, takže nikomu místo nezabírám), protože všichni ti, co mají to auto celý rok zaparkované na modré zóně před panelákem, aby s ním o víkendu když je hezky vyrazili někam ven, se rozhodnou zablokovat nehodama všechny hlavní tahy. Že ačkoliv bydlím na venkově s pár obyvatelama, tak tříděnej odpad vozím do práce, protože kontejnery jsou věčně narvaný bordelem z aut, co projíždějí cestou z chaty. A že jsem rád, když na tu hlavní při tom štrůdlu vůbec vyjedu. Ale taky nechodím za starostkou, ať dá před ceduli obce mýtnou bránu a ať tam každý nemístní platí dvě kila za vjezd. Protože prostě kdyby se takhle choval každej, tak se nikam dojet nedá... A zóny, které měli chránit vytížené centrum města, ten smysl jaksi ztrácejí, když se pak malují všude na předměstí, aby lidi z paneláku, co si koupí auto, ikdyž ho nemají kde parkovat, tam měli o 3 místa víc (a hlavně aby město vybralo daleko víc peněz za karty).
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SPM: Jinými slovy "proč to nemůžu nechat někde na sídlišti zadarmo, jak jako, že i tam mají místní svoje auta"? No to je škandál.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    TUILE: já ve Vršovicích taky bydlel před zónama i po a rozhodně s tebou nesouhlasim, netvrdím že jsem pak parkoval vždycky před barákem ale ty situace jsou naprosto nesrovnatelný

- od mámy si auto můžeš pujčit a pak zaplatit parkovný

- jestli ti nějakej řemeslník odmítne job protože zony... tak ti kecá a nenašel jinou výmluvu, prostě vyloží a auto si hodí někam na fialovou, stojí snad 40 na hodinu - tak to halt zaplatíš (na oplátku bydlíš v krásný části týhle planety)
    TUILE
    TUILE --- ---
    ADAMIRA: ja bydlim ve vrsovicich. na ulicich sou ca tri parkovaci mista na jeden cinzak, kterej ma 10+ jednotek.
    nezaparkuju uplne stejne jako pred zonama, jen ted za to musim platit, hur se mi shanej remeslnici a nemuzu si pucit auto od mamy.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM: nj. ale kdyby nebyly zony tak já jako resident nemám absolutně šanci parkovat u svýho baráku - já tohle před zónama zažil, fakt super zaparkovat a pak se vracet 2 zastávky tramvají domů a ano, tímhle systémem "uděláme zony všude" se dostaneme až do míst, kde už se to lidem nevyplatí nechávat, tzn. budou to muset řešit jinak

A z bodu A do bodu B jezdit můžu, ale halt zapltim pár korun za parkování, inu chci mít auto ve městě, za to se halt platí
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA: Já nevim, já jsem pořád zastánce té myšlenky, že auto je na cestování z bodu A do bodu B, takže když ty zóny zavedou všichni, tak je to auto vlastně k hovnu... A pokaždý, když někde namaluješ zónu, tak se ti ta hromada aut nažene za čáru, takže zase začnou řvát jinde...

Jinak zóny jsou i jinde a to řešení u těch menších měst mi často přijde kolikrát i blbější (v Praze to alespoň zaplatim hned z mobilu, takže když už tam někam potřebuju... byť třeba zvednutí provozní doby zóny na 24/7 u ulice, ve které není jediný barák a zeje teď úplnou prázdnotou, mi přijde trochu jako hajzlovina a přestal jsem díky tomu navštěvovat tamní provozovnu). Příklad v mym okolí: Český Brod, město s nižšíma tisícema obyvatel a má dvě regulované zóny. První je v centru, druhá je okolo vlakového nádraží. Do obou rezidenti dostanou parkovací kartu na rok za nějaké menší peníze. Pro ostatní je v centru asi hodina parkování zdarma, pak je tam parkovací automat a u té druhé zóny smůla. Je na ní P+R parkoviště (jehož kapacita začíná být diskutabilní) za 10Kč za 12 hodin a kilo za dalších 24h. Jako... neni to lehký, asi chápu proč to udělali a třeba mě upřímně je to celkem u zadku - na nákup v centru mi ta hoďka stačí a vlakem holt nepojedu ikdybych to auto nepotřeboval, protože už teď ta jízdenka stojí +- to co cesta autem a s přihozením na cestu na vlak, zaplacení P+R, ... je ta cesta MHD dražší a trvá 2x tak dlouho. Nicméně bych asi ani trochu nechtěl být rezidentem v té zóně 2, protože pak má přesně člověk ty problémy, že návštěva u něj nezaparkuje, řemeslník u něj nezaparkuje, náhradní auto ze servisu si tam nezaparkuju, ...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM: přiznám se že jsem netušil že jsou ty zony (timhle způsobem) i mimo Prahu

Tak ony ty zony budou muset bejt i v těch prdelích, jinak to místní odnesou. Příklad matka bydlí na jižáku, ze kterýho si dělaj ted firmy parkoviště, tam to prostě jinak nepůjde, s tím parkováním je to tam špatný a to ona má ještě před barákem obrovský parkoviště a stejně hodně často nezaparkuješ
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA: spíš části Prahy jako Letňany a podobný prdele daleko od centra, kam se má regulovat ten vjezd aut... Nicméně ano, parkovací zóny v každé řiti s více než 100 obyvateli jsou také vtipné.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM: "A ano, s tím jak se zóny rozšířily do každé prdele, které by neměly mít ani statut města," tím myslíš mimo prahu?
    SPM
    SPM --- ---
    PISKVOR: No, rozdíl mezi modrou a fialovou je (pro někoho) zásadní a poměrně vtipnej :-)

Respektive jestli si vybavuju tu historii, tak dřív před aplikací byly modrý, oranžový a zelený. Oranžový a zelený se platily parkovacim automatem a byly limitovaný tušim na max. stání 2 (oranžový) a 6 (zelený) hodin. Na modrých kromě rezidentů šlo parkovat jenom se stíracím losem na 2 hodiny, který šlo snad jenom koupit fyzicky někde na magistrátu. A pokud si pamatuju dobře, tak rezidenti nemohli parkovat na těch oranžových a zelených.

Pak přišlo placení aplikací, na modrých to šlo normálně platit, byť ten limit na 2 hodiny je tam tuším snad pořád. A oranžové a zelené zóny skoro všude vymizely a nahradily je hybridní fialové, kde rezidenti mohou parkovat. Nicméně teď to slovíčkaření: na modrých zónách smí parkovat rezidenti a abonenti. Na fialových jen rezidenti. Abonenti jsou firemní auta :-) A ano, s tím jak se zóny rozšířily do každé prdele, které by neměly mít ani statut města, tak jsou lokality, kde jsou v širokém okolí jenom ty fialové zóny :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SPM: Netuším. Upřímně řečeno, doteď jsem nevěděl, že je v tom rozdíl mezi fialovou a modrou zónou.

(a je to samospráva, obce nejsou podřízené vnitru)
    TUILE
    TUILE --- ---
    SPM: tak jasny, kdyz potrebujes nekde jenom nabrat spolucestujici, slozit/nalozit veci, vyridit hovor, nastavit mapy…
    kdyz nemaj dve fotky, at mi vlezou na hrb.
    SPM
    SPM --- ---
    Mimochodem by mě teda zajímalo podle kterého konstruktu se na modré zóně na 3 minuty zastavit smí a na fialové nikoliv. V tom zákoně, na které se v tom odkazu odkazují, se píše toto:

(Řidič nesmí zastavit a stát...): ...
    na vyhrazeném parkovišti, nejde-li o vozidlo, pro které je parkoviště vyhrazeno; to neplatí, jde-li o zastavení a stání, které nepřekročí dobu tří minut a které neohrozí ani neomezí ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích, popřípadě neomezí řidiče vozidel, pro něž je parkoviště vyhrazeno,

Moc z toho teda nechápu, proč by modrá zóna měla být vyhrazené parkoviště a fialová nikoliv; konec konců zaplatit si krátkodobé stání bez trvalého bydliště v daném místě lze na obou.
    SPM
    SPM --- ---
    PISKVOR: Jako jo, ale pořád bych čekal, že udělají ten druhý průjezd, aby nemuseli (při skvělých systémech ve státní správě předpokládám že ručně) dohledávat auta, které si to parkovné nejspíše i zaplatili, eventuelně se pak dohadovat s těma, co budou tvrdit, že se tam otáčeli a tak podobně :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SPM: No, ale když to zaplatíš, tak je vidět, jaká SPZ, kde a v kolik, tj. i kdyby tě cvakli "trvalo mu 4 minuty naklikat SPZ", tak z toho nic nebude. (nemluvě o tom, že minimálně pražský parkovací pokuty se ~nevybírají)
    SPM
    SPM --- ---
    HANZO: podle mě blbost, však minimálně i na fialovejch si to parkování můžeš zaplatit. A jelikož dopředu nevíš kde seženeš místo na parkování, tak platíš až po zaparkování. Takže úplně stejně by ti posílali pokutu ve chvíli, kdy to auto projede v momentě kdy zastavíš, ale než zaplatíš parkovný (a že u těch, co to zkouší platit přes ty jejich automaty, to za 3 minuty ani nejde stihnout :-) ).
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    GLOBETROTTER: pokud se to fakt rozjelo tak je v tom odstavnym pruhu pan v BMW za totalniho kokota, tak at si tam jede. Ja si predstavil spis popojizdeni, a pak bych ponechal ulicku.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    ZVIRATKO: Ale Sith se imo neptá, zda má porušit tu uličku ještě v době, kdy to stojí, ale zda ho má vyprudit v době, kdy už se to rozjelo a ještě chvíli tu uličku vytvářet.
    SITH: co mi není jasné, to za Tebou už nikdo nejel nebo všichni za Tebou uhli do uličky a pustili ho.
    STRACENA
    STRACENA --- ---
    ADAMIRA: Pro každýho to může znamenat něco jinýho 🤔
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SITH: asi bych mu tam zamerne nevjel, ale taky bych mu neuhnul. Ma jet tou ulickou (a predtim zavolat IZS).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam