• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    KOLOC
    KOLOC --- ---
    Já sem sjetej!
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ADAMIRA: a ty zfetovanej 😛
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Takže ses vozralej
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ADAMIRA: a ty co beres za drogy, ze mas problem s tim, ze lidi jezdi do mesta? :-) Tak uz to na svete chodi... od pradavna.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    DANYSEK: Sorry, bez nadsázky, ses vozralej?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ADAMIRA: zeptam se protiotazkou, odhlasovali by Prazaci dobrovolne to, ze jim na hlavu do mesta pritece o 20 tisic min? :-) (to je cca rozdil mezi castkou, co inkasuje Praha vs Brno) Vymenou za to, ze jim tam teda nebude nikdo jezdit? Asi ne :D
    Asi neodstehujes vsechny ty instituce, co tu sidli a se kteryma obcan z te tve "vesnice" tu a tam interagovat proste musi :-)
    Prazaci samozrejme stoji s natazenou rukou a chteji z eraru jeste vic... viz treba tanecky kolem MO, ktery by Praha mela nejradsi zaplaceny od statu - i kdyz je to formalne jen mistni komunikace, ze? :-)
    A vubec si jeji predstavitele ospravedlnuji to, ze kdyz je Praha hlavni mesto a jezdi do ni lidi, tak musi dostavat prece vic penez. Tak nevim, co tu fnukas... smir se s tim, ze do hlavniho mesta republiky lidi proste jezdi a jezdit potrebuji. A samozrejme zcela ignorujes to, ze ti prazaci zrovnatak poradaji vikendovy exodus za tou zeleni... to maj jako lidi okolo trpet to, ze si lidi z Prahy chtej vyvetrat hlavu a vyrazi na sve chaticky? Ja bych rekl, ze ses svym smyslenim tak trosku sobec - nam do Prahy at nikdo nejezdi, ale my si budem jezdit kam chcem! :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM: Tak to bude možná tím, ze rekreační objekt nevyprodukuje tolik odpadu, nicméně muže zejo, jak píšu, doporucuju systém kupónu, kazdej platí PŘESNĚ to co vyprodukuje, nikdo nemůže říct ani Ň… ALE až te bude stát odpad dvojnásob a bude jakejkoliv problem tak uz nebuďte moc bouchnout do toho obrovského červeného tlačítka “MŮŽOU ZA TO PRAŽÁCI” a museli byste řešit bez výmluv konkrétní problem a to nechcete ;)

Zbytek se uz tocime v kruhu
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    DANYSEK: WTF? A či je to chyba? Myslíš ze to tak chtej prazaci, jakoze se cítí lip když ve Zbirohu není špitál? Četl jsi ten rozhovor co jsem sem poslal? Jakmile bude chtit někdo něco postavit/ vytvořit pracovní místa, tak místní vystřelí jak kasparci na provázku a začnou “my tady vůbec nic nechceme, my to ty chceme totálně sterilní a zelený, kdo není linej dojede si do Prahy za vším (kdo nemá auto nebo proste z nějakýho důvodu nemůže řídit tak je linej a at chcipne) - je to par postu zpět, poslal bych ti to ale sem na mobilu
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ADAMIRA: Fyzika + NIMBY: Když se já odstěhuju na vesnici za klidem tak je to samozřejmě správně, ale jakmile to samé udělá někdo hned po mně, tak je to zatracenej lufťák a mělo by se to zatrhnout, protože my vesničani chceme svůj klid!.
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA: v okrese Nymburk obchod je, problém je, že v určitejch částech se do toho obchodu nejde moc dostat, aniž bys někde čáru okresu překročil Autem nějakou hodně velkou oklikou přes blbý cesty možná (40km do krámu), veřejnou dopravou úplně bez šance.

Infrastrukturu - tak stejně jako všichni ostatní používají ostatní infrastrukturu, co jedou skrz. Konec konců taky se na to platí spotřební daně z PHM a podobně.

Koukal jsem se do naší vyhlášky. Rekreační objekt platí sazbu stejnou jako jedna osoba. Tedy já jenom za naši domácnost platím 2x tolik, lidi s fakanama ještě víc.

No, mě ta spediční auta vozí auta do lesa za barákem :-) Každopádně je to veřejnej prostor, není tvůj soukromej... jak jsem psal, já si vybral místo k žití tak, abych to auto měl kde parkovat.

Souvisí to s tím tak, že Praha je prostě trochu větší vesnice, přejet ji autem je i ve špičce rychlejší než jakoukoliv formou MHD a těch lidí tam prostě není až tolik. Kdyby každá vesnice téhle velikosti zakazovala průjezd a vjezd, tak se tím autem opravdu nikam dojet nedá. Proti tomu v těch velkých městech chápu poněkud více, proč by tolik aut nemělo jezdit dovnitř (a taky se ty velká města dají obvykle objet :-) ). Že tě serou zlaté hummery chápu, ty ať se klidně řeší.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ADAMIRA: tak ono jaksi nezapominej, ze ti z okoli te Prahy musi mimo jine proto, ze tu ma sidlo Stredocesky kraj (plus treba skoly, spitaly)... aneb samozrejme spousta veci se proste koncentruje do Prahy.
    Ono takove to "chceme byt hlavni mesto, ale nechceme aby sem jezdili lidi zvenci" je podobne jako s tou cimrmanovskou hospodou, ze?
    Zas na druhou stranu i v prepoctu na obyvatele ma Praha v rozpoctovem urceni dani nejvic penez na obyvatele... takze ty negativa outsourcovany do Prahy mas vykompenzovany i financne.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM: "- point je v tom, že těch lidí v okolí bylo násobně míň, když nemohli přijet ti cizí. Tedy že reálně to okolí okupuje násobně víc lidí, než kolik tu bydlí. Takže já za kilo u rodiny vysolim kilo za parkovný, ale měšťáci tu obhází celej les autama zadarmo a to problém není :-)"

znova se ptám, vy tam nemáte starostu? vy tam nemáte samosprávu? Pokud jsou pro Vás parkující chataři problém (neznám jedinýho chataře kterej by parkoval mimo svůj pozemek - ale ok, asi takový jsou) zaveďte parkovný - se slevou pro residenty (jenom bacha, značná část chatařů už tam třeba dávno má trvalý bydliště ;) ) a je to. Jinak já v Praze to parkovný platim taky (malý, to souhlasim) a jen tak mimochodem mám zdarma asi dvacetinu prahy, takže jakmile vyjedu mimo prahu 2 (za rodinou, do obchodu etc.) tak platím naprosto stejný peníze jako ty.
    Vadí Vám auta v lese? Zakažte/omezte tam vjezd. A znova, já mám u svýho bydliště asi tak bžilionkrát větší turistickej cirkus než ty u baráku, celoročně - nonstop

"- opatření kdy nešlo přejet hranici okresu. Bydlím akorát u hranice, dostat se do krámu s potravinama, aniž bych přes ni přejel, prakticky nešlo. Výjimku jsme nedostali. A narozdíl od měšťáků, co strádali tím, že nemohli do lesa, o nás ani nepsali :-)"

Jako vážně ti mám věřit že v okrese Nymburk není obchod? rly? :D

"- dotuje čím? Když hodina parkovnýho stojí 30-80Kč, tak jestli to ještě dotují, tak je asi něco blbě. O dotacích se lze bavit tak možná u těch P+R, kterých je stejně ale žalostně málo (zastupitelstvo se vždycky vesele vyfotí u parkinghausu s tím jak udělali 900 nových míst... že je to na stejném místě, kde jich předtím bylo 250, takže ta bilence je nižší neřeknou... a že to staví za peníze, které lze taky velice těžko ospravedlnit...)"

ty v Praze využíváš jenom parkoviště? píšu "infrastrukturu"

"- popelnice na rekreační objekt je typicky levnější, než u obyvatel, kde se to platí na hlavu. Navíc když to nevyhodí ve své obci, ale zrovna někde po cestě kde ty konťáky jsou u hlavní (můj případ), tak neplatí vůbec nic. Odpad generuju v práci, házím do kontejneru v práci, za odvoz můj zaměstnavatel normálně platí. Platí i za ten tříděný..."

za odvoz popelnice platí všichni stejně, dokonce u nás je to na kupony, chceš vyvézt, dáš popelnici před barák a pověsíš na ní kupon - kupon stojí pro všechny stejně - nikdo pak nemůže říct ani Ň! (ale to u Vás neprojde, protože v tu chvíli byste začli platit mnohem víc za odpoad a kouzelný tlačítko "pražáci nám sem vozej bordej" by zmizelo ;)

"jo, budu v přírodě, ve který furt huláká nějakej měšťák, to se vyplatí :-) navíc když jsem si primárně vybral místo, kde můžu svoje auto nechat. Měl jsem ho jebnout na veřejnou ulici v Praze a řvát na magistrát že tady bydlím, tak ať se postará, ať mám kde parkovat :-)"
    - to musí bejt peklo v tom Kersku, v okolí jsem strávíl nějaký to léto a fakt jsem nikdy na tohle nenarazil, na nic co by bylo víc než normální provoz, ale nic extra - chceš vědět co je hulákání a bordel? Přijd ke mě ve 3 ráno před barák, povímě si :D (ano pokud bydlíš někde kde se to lidem líbí, lidi tam budou jezdit)
    - já neřvu na magistrát at mi dá parkovací místo ale ok, tak si představ situaci, kdy nemáte ve vesnici vlastní pozemky, ale všichni musíte parkovat na ulici před baríkem a každej dem tam nějaká spediční firma naveze 200 aut a všechna místa zablokuje - předpokládám že by ti to nevadilo, že?

SPM: ale tak nemusí se jednat o komplet prahu, můžou to být nějaký části v užším centru a centru za který budu platit i já

SPM: jak s tímhle souvisí velikost města? Pokud dejme tomu nechci aby jezdili hummery z bordelů po zlatý uličce musím počkat až bude mít praha nějakou určitou velikost

všechny ty náklady který ty v praze s parkováním máš maj pražáci taky a mnohem vyšší protože jsou tam častěji (kolik lidí si myslíš že jezdí autem v rámci svý městský části?)

CAIDEL: je to prostě obyčejná fyzyka, prostoru ubývá a aut přibývá a není to jenom otázka aut jako takových, jak jsem psal, ta představa že lidi na vesnicích budou žít ve sterilních kumunách kde se bude jenom bydlet a chodit do lesa a všechno ostatní negativum se outsourcuje do Prahy, protože pražáci nejsou tak....ezo nebo co a ten bordel zvládnou
    SPM
    SPM --- ---
    CAIDEL: No, ta velikost měst je taky trochu podstatná... Je to taky takové úsměvné, když politici vždycky někde přidají zákaz/omezení/etc v Praze s tím, že v Londýně nebo Paříži je to tak běžné... ale trochu se opomíjí to, že Praha je proti Londýnu nebo Paříži malá vesnice :-)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    Tak nějak bych se začal smiřovat s tím, že zlatá doba konceptu "auto je svoboda" a můžu si s ním jezdit kdykoli kamkoli v rámci osobní mobility a stát mě v tom bude infrastrukturně a finančně maximálně podporovat už tak nějak končí. Postupně se začíná zjišťovat, že má tenhle přístup docela dost negativních externalit a velmi bych se divil, kdyby za 20-30 let bylo běžné vlastnit tolik osobních vozidel a neustále se s nimi někam přemisťovat.

Jasně, že v ČR si vždycky všechno rádi matláme po svém, ale stačí se dívat za hranice na vývoj (momentálně hlavně co se velkých měst týče).

Což s tématem klubu moc nesouvisí, ale když už tu debatu vedete...
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA:
    - point je v tom, že těch lidí v okolí bylo násobně míň, když nemohli přijet ti cizí. Tedy že reálně to okolí okupuje násobně víc lidí, než kolik tu bydlí. Takže já za kilo u rodiny vysolim kilo za parkovný, ale měšťáci tu obhází celej les autama zadarmo a to problém není :-)
    - opatření kdy nešlo přejet hranici okresu. Bydlím akorát u hranice, dostat se do krámu s potravinama, aniž bych přes ni přejel, prakticky nešlo. Výjimku jsme nedostali. A narozdíl od měšťáků, co strádali tím, že nemohli do lesa, o nás ani nepsali :-)
    - dotuje čím? Když hodina parkovnýho stojí 30-80Kč, tak jestli to ještě dotují, tak je asi něco blbě. O dotacích se lze bavit tak možná u těch P+R, kterých je stejně ale žalostně málo (zastupitelstvo se vždycky vesele vyfotí u parkinghausu s tím jak udělali 900 nových míst... že je to na stejném místě, kde jich předtím bylo 250, takže ta bilence je nižší neřeknou... a že to staví za peníze, které lze taky velice těžko ospravedlnit...)
    - popelnice na rekreační objekt je typicky levnější, než u obyvatel, kde se to platí na hlavu. Navíc když to nevyhodí ve své obci, ale zrovna někde po cestě kde ty konťáky jsou u hlavní (můj případ), tak neplatí vůbec nic. Odpad generuju v práci, házím do kontejneru v práci, za odvoz můj zaměstnavatel normálně platí. Platí i za ten tříděný...

jo, budu v přírodě, ve který furt huláká nějakej měšťák, to se vyplatí :-) navíc když jsem si primárně vybral místo, kde můžu svoje auto nechat. Měl jsem ho jebnout na veřejnou ulici v Praze a řvát na magistrát že tady bydlím, tak ať se postará, ať mám kde parkovat :-)

- no a jak to řeší Praha? zónama za 80Kč na hodinu s limitem na dvě hodiny? Udělal bych to stejně :-)

ADAMIRA: konkrétní návrh asi nebyl. Každopádně zpoplatnění typu kilo za vjezd tak trochu tu cenu dojíždění zněkolikanásobí. Ano, infrastruktura by se tomu měla přizpůsobit... jenže tady se jede okruh asi nikdy nebude, ale nemůžeme čekat, takže parkování/vjezd/průjezd zakážeme/omezíme už teď. A jelikož tyhle nápady se pak hezky šíří dál...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM:
    - zpoplatnění by bylo i pro rezidenty, ale v jiné výši
    - je to řešení na dlouhý lokte, infrastruktura se tomu bude muset přizpůsobit a taky to nemá být celý najuednou, ale určitý částti centra už by mohli klidně teď, prostě pokud máš byznys v centru Prahy a hraješ tím pádem jakože na luxus, no tak za ten luxus budeš muset zaplatit,
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM:
    achjo
    "Jak říkám, mám porovnání s tím, jak to vypadalo za covidu a byl to dost velký rozdíl."
    Mám to na ploše, ta složka se jmenuje "covid_praha" kochám se tím dost často, chceš ty fotky vidět? tvůj point?
    "A taky mi úplně pukalo srdce, když se každý den v novinách psalo, jak obyvatelé Prahy potřebují výjimku na cestování za hranice okresu (tedy úplně celého města v jejich případě), aby mohli do přírody, zatímco já jsem si legálně nemohl ani koupit potraviny k žrádlu :-)"
    - nevím kde se to psalo a pochybuju že šlo pouze o obyvatele Prahy (vím že to spousty vesničanů nerado slyší ale Praha není jediné město v ČR) a už vůbec nevím jak to teda souvisí s čímkoliv o čem se tu bavíme
    - ty sis nemohl nakoupit jídlo? Prosímtě jaký opatření proti kovidu ti bránilo koupit si jídlo?
    "ok, takže Praha by neměla dotovat žádný parkování pro lidi co dojíždí, ale já bych měl přispívat na kontejnery pro chataře z Prahy. Seems logic :-) Jinak o nikom, kdo by vozil bordel do Prahy, nevím."
    - praha už dávno parkování pro lidi co dojíždí dotuje, stejně tak jako dotuje komplet infrastrukturu kterou vesničani používají
    - Ti chataři neplatí daně? Maj tu popelnici zdarma? Místní za to extra platí? Ale OK, řešení je jednoduchý, ať má každej svojí popelnici... Ale je dost pravděpodobný že to neprojde, protože potom bude každej platit přesně tolik kolik vyhodí a to místní FAKT NECHTĚJ, to je stokrát horší než plná poplenice kterou hodíš na pražáky ;)
    - ne nevozí, ale třeba víc jak 40 hodin týdně tam tráví a ten odpad generujou, stejně jako to dělaj pražáci an chatách - taky si to tam nevozí z Prahy ;)
    "Ale jak jsem psal, byl jsem zastánce toho, že auto je na cestování a když si všichni omezí to, že s ním nikam nejde mimo bydliště jet, že bude dost naprd... "
    nikdy jsem nic takovýho nepsal a nikdo nic neomezuje, akorát to prostě není zadarmo (já to taky nemám zadarmo)
    " ale když vidím tu argumentaci, že když si já chci po cestě něco koupit v krámě, tak hodím dvacku za parkování tady. Kilo za parkování u rodiny na kafe a po měsíci jsem o 15 stovek lehčí a že je to v pohodě."

to sis vzal trošku mezní příklad - to je dost kafíček, návštěv a nákupů na praze 1 měsíčně ;) ale i tak a co? za 1500 CZK měsíčně vzhledem k tomu co ušetříš za náklady za bydlení třeba a jak pak budeš v přírodě - to mi přijde docela fajn

"Ale to že se v pátek pomalu nedostanu ani domů" jo a my to máme v praze pondělí až pátek ;)

"za barákem v přírodě furt někdo ječ" jako ti chataři jo? :)))

"a okolo každý profláklejší lokality ani přes zaparkovaný auta neprojedu" - tak zakážeme pražákům vstup, jasný, nemáte tam žádnou samosprávu, starosty, nic, prostě není možný dát něma závoru, udělat parkoviště, prostě to nějak zorganizovat/omezit - nebudou sem smět pražáci :D

Heled tohle už asi fakt nemá cenu, bejt to na mě tak udělám z prahy stát a za 20 let nechám ty vesnice okolo at se připlazí a odprosí a darujou svý dcera nebo něco abychom je vzali zpět, ale to se nestane - tahle realita kdo koho potřebuje a kdo co za koho "odsírá" nám zůstane skryta :)
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA: jinak k tomu znepříjemňování, návrhy na zploplatněný vjezd pro nerezidenty do Prahy už taky párkrát padly, takže toho se podle mě taky dočkáme... Jenom si furt nejsem jistý, co se tím má jako vyřešit. MHD to množství lidí nejspíš nepobere, ta infrastruktura okolo taky ne, ...
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA:

Jak říkám, mám porovnání s tím, jak to vypadalo za covidu a byl to dost velký rozdíl. A taky mi úplně pukalo srdce, když se každý den v novinách psalo, jak obyvatelé Prahy potřebují výjimku na cestování za hranice okresu (tedy úplně celého města v jejich případě), aby mohli do přírody, zatímco já jsem si legálně nemohl ani koupit potraviny k žrádlu :-)

ok, takže Praha by neměla dotovat žádný parkování pro lidi co dojíždí, ale já bych měl přispívat na kontejnery pro chataře z Prahy. Seems logic :-) Jinak o nikom, kdo by vozil bordel do Prahy, nevím.

Ale jak jsem psal, byl jsem zastánce toho, že auto je na cestování a když si všichni omezí to, že s ním nikam nejde mimo bydliště jet, že bude dost naprd... ale když vidím tu argumentaci, že když si já chci po cestě něco koupit v krámě, tak hodím dvacku za parkování tady. Kilo za parkování u rodiny na kafe a po měsíci jsem o 15 stovek lehčí a že je to v pohodě. Ale to že se v pátek pomalu nedostanu ani domů, za barákem v přírodě furt někdo ječí a okolo každý profláklejší lokality ani přes zaparkovaný auta neprojedu je úplně v pohodě a není to žádný problém, tak až někdo přijde s tím návrhem na zavedení mýtného na průjezd každou prdelí, tak už pro to tu ruku taky klidně zvednu :-) Beztak s tímhle přístupem budeme za chvíli všichni jezdit tak akorát na kole, jestli vůbec :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM:
    - provoz v době víkendu neroste na několikanásobek, to se na mě nezlob a pokud chceš mít klid tak doporučuju poušť gobi
    - ale tady nikdo nechce znepříjemňovat život lidem co dojíždějí do prahy za prací, ale pokud už do tý prahy dojížděj a večer se pak vracej do klidu na vesnici musí počítat tím, že to má i svý nevýhody - tzn. nějaký náklady na parkování, nevím proč by to měla dotovat praha. Zároveň je prostě systém kterej starostka popisuje níže prostě neudržitelnej. Je to neekonomický, neekologický a je to systém kterej absolutně ignoruje lidi mimo město, který nemůžou nebo nechtěj cestovat každej den 120 km do práce a z práce. Ta firma, to pracovní místi který vesnice odmítne jde pak logicky dál do města. Ano, lidi se přesouvaj do měst, PRÁVĚ proto že na vesnici není práce.
    - já mám okolo baráku CHKO křivoklátsko a to o čem mluvíš nevidím - u tebe to možná vypadá jinak řešením by možná bylo.... udělat tam národní park nebo tak něco žejo? ale to ne žejo, protože to by tam pak nemohli místní a tak dále celá debata dokola
    "že ty, co jedou z chaty, ty odpadky nevezou až domů, ale vyhodí to u prvních kontejnerů dostatečně u cesty."
    - no tak to bude chtí víc kontejnerů - protože tam máte víc chatařů - bude to chtít víc kontejnerů - nebo přejít do 21. století a každej at má sovjí popelnici

Mám ti prosímtě vyfotit jak vypadaj koše v praze pár hodin předtím než je vyvezou? Nebo na tříděnej odpad? Kolik procent z toho tak dělaj lidi co dojížděj do práce do prahy, hm?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam