• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    Tak nějak bych se začal smiřovat s tím, že zlatá doba konceptu "auto je svoboda" a můžu si s ním jezdit kdykoli kamkoli v rámci osobní mobility a stát mě v tom bude infrastrukturně a finančně maximálně podporovat už tak nějak končí. Postupně se začíná zjišťovat, že má tenhle přístup docela dost negativních externalit a velmi bych se divil, kdyby za 20-30 let bylo běžné vlastnit tolik osobních vozidel a neustále se s nimi někam přemisťovat.

Jasně, že v ČR si vždycky všechno rádi matláme po svém, ale stačí se dívat za hranice na vývoj (momentálně hlavně co se velkých měst týče).

Což s tématem klubu moc nesouvisí, ale když už tu debatu vedete...
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA:
    - point je v tom, že těch lidí v okolí bylo násobně míň, když nemohli přijet ti cizí. Tedy že reálně to okolí okupuje násobně víc lidí, než kolik tu bydlí. Takže já za kilo u rodiny vysolim kilo za parkovný, ale měšťáci tu obhází celej les autama zadarmo a to problém není :-)
    - opatření kdy nešlo přejet hranici okresu. Bydlím akorát u hranice, dostat se do krámu s potravinama, aniž bych přes ni přejel, prakticky nešlo. Výjimku jsme nedostali. A narozdíl od měšťáků, co strádali tím, že nemohli do lesa, o nás ani nepsali :-)
    - dotuje čím? Když hodina parkovnýho stojí 30-80Kč, tak jestli to ještě dotují, tak je asi něco blbě. O dotacích se lze bavit tak možná u těch P+R, kterých je stejně ale žalostně málo (zastupitelstvo se vždycky vesele vyfotí u parkinghausu s tím jak udělali 900 nových míst... že je to na stejném místě, kde jich předtím bylo 250, takže ta bilence je nižší neřeknou... a že to staví za peníze, které lze taky velice těžko ospravedlnit...)
    - popelnice na rekreační objekt je typicky levnější, než u obyvatel, kde se to platí na hlavu. Navíc když to nevyhodí ve své obci, ale zrovna někde po cestě kde ty konťáky jsou u hlavní (můj případ), tak neplatí vůbec nic. Odpad generuju v práci, házím do kontejneru v práci, za odvoz můj zaměstnavatel normálně platí. Platí i za ten tříděný...

jo, budu v přírodě, ve který furt huláká nějakej měšťák, to se vyplatí :-) navíc když jsem si primárně vybral místo, kde můžu svoje auto nechat. Měl jsem ho jebnout na veřejnou ulici v Praze a řvát na magistrát že tady bydlím, tak ať se postará, ať mám kde parkovat :-)

- no a jak to řeší Praha? zónama za 80Kč na hodinu s limitem na dvě hodiny? Udělal bych to stejně :-)

ADAMIRA: konkrétní návrh asi nebyl. Každopádně zpoplatnění typu kilo za vjezd tak trochu tu cenu dojíždění zněkolikanásobí. Ano, infrastruktura by se tomu měla přizpůsobit... jenže tady se jede okruh asi nikdy nebude, ale nemůžeme čekat, takže parkování/vjezd/průjezd zakážeme/omezíme už teď. A jelikož tyhle nápady se pak hezky šíří dál...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM:
    - zpoplatnění by bylo i pro rezidenty, ale v jiné výši
    - je to řešení na dlouhý lokte, infrastruktura se tomu bude muset přizpůsobit a taky to nemá být celý najuednou, ale určitý částti centra už by mohli klidně teď, prostě pokud máš byznys v centru Prahy a hraješ tím pádem jakože na luxus, no tak za ten luxus budeš muset zaplatit,
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM:
    achjo
    "Jak říkám, mám porovnání s tím, jak to vypadalo za covidu a byl to dost velký rozdíl."
    Mám to na ploše, ta složka se jmenuje "covid_praha" kochám se tím dost často, chceš ty fotky vidět? tvůj point?
    "A taky mi úplně pukalo srdce, když se každý den v novinách psalo, jak obyvatelé Prahy potřebují výjimku na cestování za hranice okresu (tedy úplně celého města v jejich případě), aby mohli do přírody, zatímco já jsem si legálně nemohl ani koupit potraviny k žrádlu :-)"
    - nevím kde se to psalo a pochybuju že šlo pouze o obyvatele Prahy (vím že to spousty vesničanů nerado slyší ale Praha není jediné město v ČR) a už vůbec nevím jak to teda souvisí s čímkoliv o čem se tu bavíme
    - ty sis nemohl nakoupit jídlo? Prosímtě jaký opatření proti kovidu ti bránilo koupit si jídlo?
    "ok, takže Praha by neměla dotovat žádný parkování pro lidi co dojíždí, ale já bych měl přispívat na kontejnery pro chataře z Prahy. Seems logic :-) Jinak o nikom, kdo by vozil bordel do Prahy, nevím."
    - praha už dávno parkování pro lidi co dojíždí dotuje, stejně tak jako dotuje komplet infrastrukturu kterou vesničani používají
    - Ti chataři neplatí daně? Maj tu popelnici zdarma? Místní za to extra platí? Ale OK, řešení je jednoduchý, ať má každej svojí popelnici... Ale je dost pravděpodobný že to neprojde, protože potom bude každej platit přesně tolik kolik vyhodí a to místní FAKT NECHTĚJ, to je stokrát horší než plná poplenice kterou hodíš na pražáky ;)
    - ne nevozí, ale třeba víc jak 40 hodin týdně tam tráví a ten odpad generujou, stejně jako to dělaj pražáci an chatách - taky si to tam nevozí z Prahy ;)
    "Ale jak jsem psal, byl jsem zastánce toho, že auto je na cestování a když si všichni omezí to, že s ním nikam nejde mimo bydliště jet, že bude dost naprd... "
    nikdy jsem nic takovýho nepsal a nikdo nic neomezuje, akorát to prostě není zadarmo (já to taky nemám zadarmo)
    " ale když vidím tu argumentaci, že když si já chci po cestě něco koupit v krámě, tak hodím dvacku za parkování tady. Kilo za parkování u rodiny na kafe a po měsíci jsem o 15 stovek lehčí a že je to v pohodě."

to sis vzal trošku mezní příklad - to je dost kafíček, návštěv a nákupů na praze 1 měsíčně ;) ale i tak a co? za 1500 CZK měsíčně vzhledem k tomu co ušetříš za náklady za bydlení třeba a jak pak budeš v přírodě - to mi přijde docela fajn

"Ale to že se v pátek pomalu nedostanu ani domů" jo a my to máme v praze pondělí až pátek ;)

"za barákem v přírodě furt někdo ječ" jako ti chataři jo? :)))

"a okolo každý profláklejší lokality ani přes zaparkovaný auta neprojedu" - tak zakážeme pražákům vstup, jasný, nemáte tam žádnou samosprávu, starosty, nic, prostě není možný dát něma závoru, udělat parkoviště, prostě to nějak zorganizovat/omezit - nebudou sem smět pražáci :D

Heled tohle už asi fakt nemá cenu, bejt to na mě tak udělám z prahy stát a za 20 let nechám ty vesnice okolo at se připlazí a odprosí a darujou svý dcera nebo něco abychom je vzali zpět, ale to se nestane - tahle realita kdo koho potřebuje a kdo co za koho "odsírá" nám zůstane skryta :)
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA: jinak k tomu znepříjemňování, návrhy na zploplatněný vjezd pro nerezidenty do Prahy už taky párkrát padly, takže toho se podle mě taky dočkáme... Jenom si furt nejsem jistý, co se tím má jako vyřešit. MHD to množství lidí nejspíš nepobere, ta infrastruktura okolo taky ne, ...
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA:

Jak říkám, mám porovnání s tím, jak to vypadalo za covidu a byl to dost velký rozdíl. A taky mi úplně pukalo srdce, když se každý den v novinách psalo, jak obyvatelé Prahy potřebují výjimku na cestování za hranice okresu (tedy úplně celého města v jejich případě), aby mohli do přírody, zatímco já jsem si legálně nemohl ani koupit potraviny k žrádlu :-)

ok, takže Praha by neměla dotovat žádný parkování pro lidi co dojíždí, ale já bych měl přispívat na kontejnery pro chataře z Prahy. Seems logic :-) Jinak o nikom, kdo by vozil bordel do Prahy, nevím.

Ale jak jsem psal, byl jsem zastánce toho, že auto je na cestování a když si všichni omezí to, že s ním nikam nejde mimo bydliště jet, že bude dost naprd... ale když vidím tu argumentaci, že když si já chci po cestě něco koupit v krámě, tak hodím dvacku za parkování tady. Kilo za parkování u rodiny na kafe a po měsíci jsem o 15 stovek lehčí a že je to v pohodě. Ale to že se v pátek pomalu nedostanu ani domů, za barákem v přírodě furt někdo ječí a okolo každý profláklejší lokality ani přes zaparkovaný auta neprojedu je úplně v pohodě a není to žádný problém, tak až někdo přijde s tím návrhem na zavedení mýtného na průjezd každou prdelí, tak už pro to tu ruku taky klidně zvednu :-) Beztak s tímhle přístupem budeme za chvíli všichni jezdit tak akorát na kole, jestli vůbec :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM:
    - provoz v době víkendu neroste na několikanásobek, to se na mě nezlob a pokud chceš mít klid tak doporučuju poušť gobi
    - ale tady nikdo nechce znepříjemňovat život lidem co dojíždějí do prahy za prací, ale pokud už do tý prahy dojížděj a večer se pak vracej do klidu na vesnici musí počítat tím, že to má i svý nevýhody - tzn. nějaký náklady na parkování, nevím proč by to měla dotovat praha. Zároveň je prostě systém kterej starostka popisuje níže prostě neudržitelnej. Je to neekonomický, neekologický a je to systém kterej absolutně ignoruje lidi mimo město, který nemůžou nebo nechtěj cestovat každej den 120 km do práce a z práce. Ta firma, to pracovní místi který vesnice odmítne jde pak logicky dál do města. Ano, lidi se přesouvaj do měst, PRÁVĚ proto že na vesnici není práce.
    - já mám okolo baráku CHKO křivoklátsko a to o čem mluvíš nevidím - u tebe to možná vypadá jinak řešením by možná bylo.... udělat tam národní park nebo tak něco žejo? ale to ne žejo, protože to by tam pak nemohli místní a tak dále celá debata dokola
    "že ty, co jedou z chaty, ty odpadky nevezou až domů, ale vyhodí to u prvních kontejnerů dostatečně u cesty."
    - no tak to bude chtí víc kontejnerů - protože tam máte víc chatařů - bude to chtít víc kontejnerů - nebo přejít do 21. století a každej at má sovjí popelnici

Mám ti prosímtě vyfotit jak vypadaj koše v praze pár hodin předtím než je vyvezou? Nebo na tříděnej odpad? Kolik procent z toho tak dělaj lidi co dojížděj do práce do prahy, hm?
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA:
    - jak jsem psal, já třeba parkování v práci zajištěné mám. Ale limituje mě to v těch návštěvách toho, co bych chtěl vyřídit cestou... když ty zóny jsou načmáraný dnes prakticky skoro všude. Já se odstěhoval mimo, abych neměl ten problém s parkováním auta a měl klid. Klid ale nemám, protože provoz v době víkendu vzroste na několikanásobek.
    - obecně dneska stále je velice nízká nezaměstnanost a je těžké shánět lidi. Nejsem expert na to kdo by kde měl podporovat tvorbu nových míst po zaměstnance, ale řekl bych, že snažit se znepříjemnit to co nejvíc těm, co dojíždí, úplně cesta taky není. Tak nějak bych řekl, že to množství lidí tam bude pak dost chybět natolik, že to bude vadit i těm nativním obyvatelům. Eventuelně to povede k tomu, že se začnou přesouvat více do měst, čímž na té zóně budeš mít ještě víc narváno, když to najednou budou místní.
    - nevim jak je to u tebe. Já mám kousek od baráku Kersko. Auta na úzkých cestách poházený po příkopech, že se tam nedá ani projet a v lese je to jak na václaváku. Odkud ty lidé jsou bylo za covidu hezky vidět. Jak přišla uzávěra okresů, tak tam najednou bylo úplně prázdno. Co se týče odpadků u nás, já ty kontejnery nehlídal. Starostka tvrdí, že je to narvané vždycky po neděli. Asi mě to nezajímá natolik, abych u toho kontejneru čekal, ale logicky vzato mi to úplně zcesty nepřijde, že ty, co jedou z chaty, ty odpadky nevezou až domů, ale vyhodí to u prvních kontejnerů dostatečně u cesty.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM:
    - nikdo netvrdí že vesničani co parkujou před panelákama hrozně omezujou a musí se vymítit, ale musí počítat s tím, že residenti maj přednost, pokud jede do prahy na návštěvy, zas tak moc drahý to parkování není, pokud do práce tak se o to musí postarat zaměstnavatel, pokud podnikají, mají si to parkovné rozpočítat do nákladů
    - zároveň musí pochopit že udělat sterilní středočeskej kraj, kde nebudou žádný nový pracovní místa (protože kdo chce může každej den dojíždět do prahy, kdo nemůže tak je akorát línej) je neudržitelnej, Praha není nafukovací - to je otázka matematiky a toho, jak se obyvatelstvo za posledních 30 let přemístilo z vesnic do měst
    - tyhle "pražáci co dělaj ruch" jsou akorát vesnickej výkřik, já jsem jeden z těch který v těch místech tu chatu maj, pražáci - turisti jsou z 99% chataři, půlka z nich tam tu chatu měla ještě předtím, než se starosta vůbec narodil, následně se pak na důchod na ty vesnice přesouvaj nebejt jich, tak některý ty vesnice jsou vesnice duchů kde dožíva 5 a půl člověka- nevim jak si představujou ten "ruch" ale všechny cirkulárky řvou podobně
    - nevim jakej má pan starosta teda problém s odpadem, to si prostě vycucal z prstu blbost

Problémy vesnic jsou fakt někde jinde než přehršel "turistů" - a to především v tom, že maj v sobě zažraný stoletý stereotypy který už dávno neplatí, myslí si že jsou absolutně výjmečný a musí se podle toho s nima zacházet.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    ADAMIRA: Pražáci na vesnici dělají turistickej ruch. To, na co si stěžoval ten starosta níž.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ANT_39: a kdo jsou tedy ti měšťáci? jako cizinci?
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    ADAMIRA: Ruch, ne hluk. Jako turistickej.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    tak ted už jsem se ztratil, jakej hluk ve městě?
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA: Etalon sobectví, to jsi shrnul úplně přesně. Vesničani co parkujou domorodcům před panelákem je hrozně omezujou a je potřeba to vymýtit. Ale když se někomu nelíbí ten ruch, co zase ty měšťáci dělají, když se v městě nudí, tak je to kopa hoven. Asi nemám moc co dalšího k tomu dodávat :-) Podle mě přesně ten problém, že většina lidí nedohlédne dál, než na konec toho svého plotu nebo parkovacího místa na veřejné ulici v tomhle případě :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM:

Ale vždyť v pořádku, pokud maj na vesnicích problémy s parkováním, ať toto zavedou, residenti at mají přednost nemám s tím absolutně problém. Klidně ať zavedou i to mýto, jen směle do toho!!! Proč ne?

Ne, opravdu Vás na vesnici neomezují pražáci jako komplet středočeskej kraj omezuje Prahu od pondělí do pátku, bez ohledu jak moc musíš brzdit.

Já se obávám že tahle diskuze je zbytečná, pro mě je tohle etalon sobectví, tady je to napsaný naprosto přesně, tyhle představy:

Proč tlačí rezervaci u Prahy? „Už nebudou plné mrazáky,“ tvrdí Bendlův přítel - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-zelena-nikoli-modra-ods-klika-kolem-bendla-chce-narodni-park-blizko-prahy-231572#

"Starosta obce Račice Tomáš Kohout se zase ohrazuje proti tvrzení, že by místní potřebovali k rozkvětu další turisty a pracovní příležitosti. „My tu ale nemáme problémy s prací, jsme nedaleko Prahy. Všichni, kdo pracovat chtějí, práci mají. A další turisty a rekreanty už také nepotřebujeme, vždyť už teď u nás na jeden trvale obydlený dům připadají tři rekreační a máme s tím jenom problémy, třeba s odvozem odpadu,“ upozorňuje ve své kanceláři první muž malé obce Račice."

tahle věc vypouštějící ze sebe tyhle kopy hoven je starosta...
    SPM
    SPM --- ---
    ADAMIRA: mluvil jsem o pátku. Ve všední dny jezdím domů půl hodiny. V pátek kolikrát i dvě a všude je to zajebaný nehodama. A když náhodou není, tak jdu několikrát na plno na brzdy, protože dálnice je plná těch, co jedou 60 a pošlou to přímo pod to auto, co je předjíždí. Takže ne, není to zajebaný vesničanama, co jedou domů.

Ano, je to typickej přístup. Přístup "já jsem na vesnici, chci tam mít klid a nechci aby mi tam jezdili pražáci" je podle mě stejně blbej jako "bydlim na sídlišti v Letňanech, ale musim mít auto a ty se město postarej, ať mám na tý ulici volno." Teda s tim rozdílem, že té druhé skupině to město už vyhovělo. Já jenom poukazuju na to, že když všichni budou stejný sobci a všem místní samospráva vyhoví s jejich nápadama, tak můžem ty auta vyhodit všichni, protože s nima nepůjde nikam jezdit.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SPM: tady bych viděl zásadní problém a to je to, že ZNAČNÁ část lidí který ty považuješ za "pražáky který zacpou cestu protože jedou na chatu" jsou naopak vesničani co jednou ve svym kombíku (sami) z práce domů na vesnici

Běž za starostkou ať dá na začátek vesnice mýtnou bránu - jen do toho, za rok - dva si můžem přijít povídat jak to jde ;)

Sorry já se taky nechci nikoho dotknout, ale tohle je zase typickej přístup "nechci aby mi na vesnici jezdili pražáci, tam chceme mít klid a každý pondělí nasedneme celá vesnice do aut (po jednom samozřejmě) a komplet se přesunem do prahy"

tříděnej odpad je plnej porad všude, jestli si myslíš že si rveme kubík petek do auta aby jsme to vyhodili někde u Berouna tak se pleteš.
    HANZO
    HANZO --- ---
    SPM: podle tebe možná blbost, podle úřednic z P3 naprostá realita
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    GLOBETROTTER: No, ale to jsme zpátky u toho "každému dle jeho potřeb," žejo.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SPM: do tech nasich se v pohode vejde "muj" kombik i motorka me drahe (jakoze tam soucasne parkuje oboji)... :-) plus nejaky drobnosti jako druha sada kol a tak...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam