• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    SPM
    SPM --- ---
    MAEQ: Učili tě to správně, ačkoliv zhruba 80% řidičů v autě jedna je debilů a narve to tam natvrdo, eventuelně ještě troubí jak kokoti na druhé auto 1 před sebou, které tu přednost dává. Navíc jim třeba nedochází ani taková věc, jako že když auto 2 má za sebou delší přívěs (který oni ani nemusí z toho svého místa vidět), tak se do toho pravého pruhu nevytočí, ani kdyby chtělo. Jo a platí to ČR, mám takový matný tušení, že jinde ve světě to může být jinak.
    MAEQ
    MAEQ --- ---
    DOCKINEZ: Já vím, že o tom ten post není, ale ten obrázek je odkud? Mě v autoškole učili, že auto 2 má přednost a může si vybrat, kterým pruhem bude pokračovat, takže pokud si zvolí levý a tam do něho narve auto č 1, tak jednička bude viník. Platí to furt nebo proběhla nějaká změna?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GLOBETROTTER: To je imho myšleno tak, že když auto stojí na červenou, může ho cyklista podjet (ve směru červený šipky dole) a popojet si až ke "startovní čáře".

SPM
    SPM --- ---
    TRISSIE: Když stojí, tak asi ne, ale problém vidím v tom, že stojí je dočasný stav... ona ta kolona se při zelené taky může poměrně dost rychle rozjet.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TRISSIE: Od kdy můžou cyklisti jezdit legálně na červenou?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SPM: jak přesně je nebezpečné podjetí auta na kole ve chvíli, kdy před křižovatkou stojí kolona aut na červenou? oni nikam nezahnou, dokud nebudou v křižovatce - akorát že pokud blikaj, tak je cyklista podjet nemůže (legálně), a když ne, tak může.
    SPM
    SPM --- ---
    DANYSEK: Na to jsem koukal zrovna včera v provozu. Jedničková ofce, nesvítilo ji pravý brzdový světlo a na tom středovém, kde je nejspíš segment 5 žárovek nebo něco takového, jich taky víc jak půlka nešla. Na autě nálepka se smradem a nápisem Pepe a Sam. Žárovka stojí asi 10Kč, kdyby si místo nálepky koupil nový žárovky, tak mu ještě pade zbylo a byl by vidět :-D

RANO: to sice legálně můžeš, ale nevím, jestli ten pobyt v nemocnici za to stojí :-) Já si taky snad každý den můžu legálně nechat nabourat auto, ale v zásadě mi zatím vždycky přišlo, že to za to nestojí :-)
    RANO
    RANO --- ---
    jako cyklista naopak neblikající auta kvituju, protože je můžu legálně podjet zprava, blikající podle zákona nemůžu. :))

ale to je jedno, cyklisty tu stejně nemá nikdo rád a jsem mnohem radši, když lidi blikají samozřejmě.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    VYHULENY_UFO: Dřív s tím prudili hlavně majitelé „prémiových značek“ (čti 15+ let starý báwo), teď se to žel rozmáhá i mezi normies :/
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    hele, co to je za novou modu neblikat pri odbocovani? setkavam se s tim jako chodec v centru prahy dost casto. prechazim prechod, podivam se, borec jede, neblika, ja vstoupim na prechod a najednou vidim predni kapotu...
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    MVEK: takze v odbocovaku neblikas, protoze "to je jasny", kam jedes. Ve smisenym neblikas proc? To jsem nejak nepochopil.

Btw ono to nemusi bejt az tak jasny vsem ostatnim, ehm, ucastnikum silnicniho provozu. Mas i chodce, tramvaje, muze to tam regulovat nakej fizl podle toho, odkud/kam je zrovna nejhustsi provoz, muze bejt par desitek metru naka sanitka, to vsechno z dalsich iks stran miri do ty krizovatky..a nikdo z nich si nemusi bejt nutne vedom, jak je oznacenej pruh, ve kterym ty ze svyho smeru stojis. A neblikas. No tak logicky je to urcite prubeznej, stoji tam, neblika, tak to pojede rovne, zejo? Bejvavalo..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MVEK: v tom nesouhlasim - razim zasadu, ze better safe than sorry... hrdinu jsou plny hrbitovy :-) Ja treba na svym aute rizene nemam ani "denni" sviceni tak, jak to vyhovuje norme... tedy ze to jen sviti zepredu. Ne, me to normalni sviti i v zadu. Vzdycky. Ne na zaklade rozhodnuti nejakeho automatu, nedejboze ridice - co otoci koleckem. Prijde mi jako ulet "resit" par wattu na zarovce (presneji dnes uz spis ledkach, co si vemou i min)...
    Diskuze, ze smerovy blinkr obtezuje je samo o sobe chucpe by design...
    MVEK
    MVEK --- ---
    DANYSEK: Stejně jako všichni v tom odbočovacím pruhu. Trochu to přeženu, ale přijde mi to, jako bych měl svítit, když parkuju, protože za půlminuty budu startovat a pojedu.
    Ale ne, netvrdím, že by to tak měli dělat všichni, jak jsem psal, snažím se svůj zvyk omezit, ale je prostě silný, protože i pro něj mám důvody.
    NJAL
    NJAL --- ---
    SPM: Jo, i tohle pozdni blikani je zlo. Chci vjet na hlavni z vedlejsi, a musim tam stat jak cyp, protoze manik na hlavni vyhodi blinkr az v posledni chvili pred vjezdem do ty moji vedlejsi.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    ADAMIRA: Nejlepsi jsou experti, ktery daj blinkr pri najizdeni na kruhac, ale uz ne pri opusteni.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MVEK: vsak ona to je vystraha... o zmene smeru jizdy... bacha, nepojedu rovne, priprav se na to.
    MVEK
    MVEK --- ---
    DANYSEK, SPM: Přesně proto jsem to u smíšených pruhů přestal dělat, když už jsem neměl důvod. Na druhou stranu těch jiných neblikajících jsem si snad nikdy nevšiml.

Já vnímám žluté blikající světlo jako výstrahu. Zatímco řada aut stojících v odbočovacím pruhu pak zbytečně upoutává pozornost. Podobně jako varovné, pokud se sice dojíždí kolona, ale pozvolna za dobrých podmínek.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Úplně nejlepší je když někdo šetří blinkry na kruháku, takový lidi by se měli sterilizovat.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SPM: vis co dnes stoji novy zarovky....? :D (jo, taky bych za to nepouzivani blinkru/blikani na posledni chvili strilel...)
    SPM
    SPM --- ---
    Za neblikání na světlech bych kopal do rozkroku s rozběhem. To takhle přijedete na víceproudé silnici k semaforu s úmyslem jet rovně a vyberete si pruh, kde to auto nebliká, aby se na zelenou dalo jet a nečekalo se až odbočí (vpravo to auto typicky zablokuje čekáním na přechod pro chodce, vlevo zase předností protijedoucím). A jen co blikne zelená, tydýt slavnostně vyhodí blinkr a já stojím, zatímco ten druhý pruh, ve kterém jsem mohl stát, jede.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam