• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    MVEK
    MVEK --- ---
    DANYSEK: Ale fakt máš nějaký příklad, kdy by svícení vzadu mohlo snížit pravděpodobnost kolize? Mě fakt za normální viditelnosti nic nenapadá. Naopak bych chtěl vidět data, jestli reakce na brzdná světla není o měřitelné zlomky sekundy delší, tedy to může mít i negativní dopad.
    Pomíjím to, že jsem občas už myslel, že někdo brzdí a nebrzdil, protože měl divná zadní světla.
    MVEK
    MVEK --- ---
    GUMBA: Já teda taky potkal jen ten opak, kdy v smíšeném (nebo většinu času smíšeném) pruhu stojí samí rovně jedoucí (ačkoliv je tu ještě jeden přímý vedle) a blokují ty, co chtějí jet na šipku vpravo. Dost často.

Například (jen Praha):
    Švehlova u bývalého nádraží Hostivař, tam je vpravo odbočení do Petrovic/Měcholup
    Průmyslová x Černokostelecká z obou stran Průmyslové

Na těch jsem si právě uvědomil sám, že když odbočuji a budu blikat, spíš tam třeba někdo nenajede, kdo jede rovně, aby to nechal volné dalším. A cítím se provinile, když mě tam situace při cestě rovně naopak natlačí. Opačný případ nevím, že by se mi stal, proto mě dlouho nenapadlo, že bych tím od "učitelů" naučeným neblikáním mohl někomu zhoršit situaci.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HAR4NT: debata je sle o blinkru pri stani pred krizovatkou, ne pote, co se rozjedes - to uz neblika jenom fakt kokot.

Ale je jich požehnanéw, schvalne jsem ted pro ceste do Prahy koukala a vypada to,ze blikat na dalnici pri přerazování z pruhu do pruhu asi vyslo z mody.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    TRISSIE: no a kdyz si nejsi jista, tak teda pockas. Cili taky se dostavas do situaci, kdy musis pockat, nez nekdo odboci, nebo ne?

Na zelenou jako chodec se taky rozhlizim, muze tam prolitnout naprosto cokoliv. Treba urvany kolo, nekoho stihajici fizlove, spatne zabrzdeny "neco", co se samo rozjede, takovejten osamelej ker z divokyho zapadu, nebo nekdo z prdele pusti do lidi plnou popelnici..
    Ale nak nerozumim analogii se situaci, kdy nekdo vedome neda blinkr a pak to tam strihne.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    TRISSIE: Tyhle situace jsou opruz, souhlas, ale prostě prakticky vůbec je nepotkávám, resp. pokud ano, je tam vyhrazený odbočovací pruh. Teď si vzpomenu akorát na Běhohorskou/Patočkovu, kde tomu na odbočení vpravo (jak vede tramvaj) není. Tam ale jedu rovně, a cpu se tedy do levého, protože pak stejně jedu do Blanky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    (a na druhou stranu - stejně tak i s vlastní zelenou jako řidič sleduju, jestli chodci kolem přechodu náhodou nehodlají skočit do silnice, neb krom technických závad jsou i lidé prostě blbí a ani takové není dobrý nápad přejet)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HAR4NT: když já jim holt věřím až ve chvíli, kdy:
    1) jsem si jistá, že budu pryč dřív, než oni tam dojedou
    2) jasně vidím, co dělaj.

ani na zelenou nespoléhám bezvýhradně, od té doby, co jsem jednou takhle přecházela na zelenou a vzbudila se o týden později na JIPce :-(
    (policie to uzavřela s tím, že čerstvě nahozená křižovatka asi měla poruchu a nahodila se do zelené komplet, správně by to mělo jít do červené, ale občas se nepovede)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    TRISSIE: no vidis to. A me to treba jedno neni a kdyz neni vyznacenej prechod, tak bych klidne prechazel rovnobezne s tim autem, o kterym si myslim, ze pojede rovne, protoze neblika. I jako chodec koukam na blinkry a naopak se je jako ridic specialne pro chodce snazim davat co nejdriv.

A jako "musim"...musim, protoze jsou to idioti.
    Ale na druhou stranu oni ze zakona "musi" davat znameni o zmene smeru jizdy a to s dostatecnym predstihem. A stejne na to kaslou, protoze tohle a vono a beztak uz v tom pruhu nekdo blika, tak je to vsecko naprosto jasny a citelny a bezva
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GUMBA: nemyslím levou, ta je jasná, tam se to samozřejmě hodí velmi, vědět, jestli ten před tebou bude odbočovat doleva. ale daleko častěji fakt potkám to, že svítí doplňková odbočovací zelená doprava (přes červenou v přímém směru), a nejede nikdo, protože ten první/druhej jeden rovně a tedy má červenou.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    TRISSIE: Několikrát týdně na křižovatkách v Kobylisích, na Střížkově a v Hloubětíně. Prakticky tedy stále, ve srovnání s tím křižovatky, kde by byl smíšený pruh ale oddělená zelená pro ty dva směry, prakticky nepotkávám. Vlastně takhle z hlavy si v Praze vybavím jedinou křižovatku, kdy jsem se kdy zasekl způsobem, který popisuješ, a to odbočení ze Spojovací do ul, K Žižkovu (odspodu, od Palmovky). Prostřední pruh je smíšený a zelená se pro odbočení vlevo objeví o pár sekund později (až projedou protijedoucí odbočující vpravo). Nicméně je tam ale navíc i jeden samostatný pruh pro směr přímo, takže kdo fakt chvátá, muže se řadit do něj.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HAR4NT: ale jako chodci je mi jedno, jestli nějaké stojící auto bliká nebo ne, stejně musím koukat, co začnou dělat, když se rozjíždí...
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    TRISSIE: jo. Treba jako chodec. Imho je velmi uzitecny tady opakovat, ze silnicni provoz neni jen o IAD.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    fakt tak často potkáváte situaci, kdy stojíte, protože někdo odbočuje?
    já teda daleko častěji situaci, kdy nějakej trotl, co pojede rovně a mocí mermo se musel nacpat do pravýho, protože tam bylo o jedno auto míň, blokuje odbočovací zelenou :-)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    MVEK: Mně teda naopak vysírá, když někdo nebliká. Rád se nechám informačně zahltit, abych třeba u dvou smíšených pruhů před křižovatkou věděl, za koho se řadit, když jedu rovně. "Miluju" když padne zelená a dosud-neblikající-tatar si vzpomene, že vlastně odbočuje....
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    MVEK: V provozu jde o to abys byl předvídatelnej a vidět. Nedává smysl tohle nějak přehodnocovat, že kdyby něco někde...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    MVEK: Jestli má někdo takový ADHD, že ho rozhodí, že někdo bliká, nebo dokonce ó bože svítí zadníma světlama (kde teda nechápu, kterýho dementa napadlo udělat denní svícení bez zadních, tak aby s tím věčně jezdili retardi i večer) , tak nemá co dělat za volantem.
    MVEK
    MVEK --- ---
    LOPIK: Tak je lepší, aby ses s ním střetnul, protože neměl sedat za volant? Nemluvě o tom, že nejde o rozhození, ale o přehlédnutí jiného signálu.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Já to radši shrnu stručně:
    1) Neřekl jsem, že někdo nemá blikat, nebo nemá svítit vzadu ve dne.

2) Já blikám víc než půlka řidičů, a to i tam, kde mi to zákon nenařizuje. Odpustím si to snad jedině, když jsem na té silnici široko daleko sám, pak kvůli nějaké díře blink nedám, ale jinak jo, abych varoval třeba i ty za sebou.

3) Neříkal jsem, že je správně neblikat atp., jen že ten návyk mám, dřív bylo víc důvodů (i problém, jak tu funkční, ale vypálenou žárovku vyměnit), dneska nejsou.
    Ale zas tak jednoznačné, co je lepší u té šňůry aut stojící (blinkr jsem dával okamžitě, jakmile se chci rozjet), nebo i u těch červených koncovek vzadu. Protože existuje fenomén informačního zahlcení a stejně tak vizuálního zahlcení. A každé světlo s varovným významem (tedy červené a žluté) se do toho počítá.
    Co vidím na netu, jsou různí autisti a ADHD lidi, kteří sice řídit můžou, ale zbytečné signály navíc zvyšují riziko, že nedají ten důležitý.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    MVEK: me to prijde matouci pro okoli. Taky muzes bejt cune, co to zaprasi rovne plus nakej syn venkova naproti, co je v ty krizovatce prvne, nemusi vubec tusit, ze ten pruh je vylucne odbocovaci. A pokud je to doleva, tj napric celou krizovatkou, tak to je tuplem konina..Do toho jeste vyhodnocovat, jestli dostatecny mnozstvi ostatnich uz blika..WHY!? Mi to prijde jako si odpojit sviceni brzdovejch svetel, usetrim a beztak kdo se venuje rizeni, tak zaregistruje, ze deceleruji..
    SPM
    SPM --- ---
    MVEK: ono se ti do toho stejně míchá to, že poměrně hodně aut na silnici nemá denní svícení (o hodně více, než ty, které nemají ani třetí brzdové světlo), takže ti v tom mixu stejně jezdí dost aut, které těmi zadními svítí, protože mají puštěná normální světla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam