• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.

Kdo si myslí, že je výborný řidič, a že se mu nemůže nic stát většinou dopadá nejhůře.

Stop parkovacím zónám v okrajových částech Prahy

"Provozovatel vozidla zajistí , aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."

rozbalit záhlaví
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    TRISSIE: u nas se delaly drive ve firme testy nanecisto a dobra polovina lidi 5 let po autoskole neumela spravne projet krizovatkou, natoz nejaka pravidla, kdy napr mohou predjizdet pres plnou apod.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TUILE: a pak půlka lidí neví, že v autě s airbagem maj mít ruce v pozici tři čtvrtě na tři, a ne za deset dvě, jak se to naučili v roce 1995.
    (myslela jsem, že to už ví každej, ale onehdá na to byla nějaká anketa v rádiu a i moderátor to tvrdil blbě).
    KUHL
    KUHL --- ---
    TUILE: my to mame taky online, ale jsou tam dobry informace, updaty a upozorneni na nejvetsi nesvary.. jsem s tim spokojenej a snazim se jezdit podle tech pripominek (nejak to implementovat).
    TUILE
    TUILE --- ---
    KUHL: nase skoleni ridicu spociva ve vypúlneni online testu ve kterym sou otazky
    - jak casto musim absolvovat lekarskou prohlidku
    - jaky doklady u sebe musim mit
    - co znamena tahle znacka
    ...

nic, co by mi pomohlo.

jako kazdej cech si o sobe samozrejme myslim, ze umim ridit skvele, ale vlastne me tyhle hadky tak nak dycky jenom utvrdej v tom, ze tady chybi nejaky nasledny vzdelavani. coz mi prijde zajimavy, pac na tu motorku je to naprosto huste rozjetej byznys.
    KUHL
    KUHL --- ---
    TUILE: imo je docela dobry skoleni ridicu (pokud ridis auto v praci). jinak to teda ted stoji hrozny penize, kondicni jizdy apod.
    TUILE
    TUILE --- ---
    kazdej rok jedu na 1-2 kurzy na motorku, kde mi rikaj, ze si mam sednout vic dozadu a jestli se mam vyklonit vic do boku a nebo dopredu, proc se mi nepodarila projet zatacka plynule a jakym zpusobem jezdit rychlejs nebo bezpecnejs nebo brzdit...

na auto si muzu udelat kondicky u naky autoskoly a pokud zvladam provoz, tak mi k tomu vlastne nic nerekne.
    a muzu si zaplatit brzdeni na mokrym povrchu.

autoskolu sem delala pred 20+ lety od ty doby mam karticku a jezdi. zadna revize, moznost seberozvoje vice mene pomerne mala.
    treba delam nejaky chyby, mackam spojku pred krizovatkou moc brzy, misto abych dojizdela na svetla na rychlost dojizdim na neutral... co ja vim. nejak mi vlastne chybi si jednou za cas zaplatit nejakej kurz, kde se mnou nekdo hodinu bude jezdit a objektivne zhodnoti, co by se dalo zmenit a proc (vic to opotrebovava brzdovy desticky, ale neni to nebezpecny, tak to zmen jenom pokud nehcces platit zbytecne na servisu treba).
    chtit po mne, abych jezdila spravne, ale nedavat mi moznost to rozvijet je debilni koncept.
    jediny z ceho se muzu nejak posunout je stret s debilem (jezis, marja, te kreten se neumi zaradit vcas a ja pak musim brzdit -> priste se pokusim tem za sebou nezpusobit to samy) a nebo debaty s jinejma postizenejma/hadky s debilama. prijde mi to nedostatecny.

(aneb zipovat se clovek nauci az po tom, co se pul roku v diskuzich na novinkach nadava, ze to nikdo neumi.)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVA: a nebylo by lepší zkoušet z obsahu značky než z jejího názvu?

Pro většinu praktických použití totiž nepotřebuješ vědět, že ta věc se jmenuje "příkazová značka neobjížděj autobus", ale že kurva ten autobus opravdu objíždět nesmíš. Což teda mimochodem většina řidičů neví, že modrá příkazová neobjížděj je rovnocenná s červenou zákazovou zákaz objíždění.
    DIVA
    DIVA --- ---
    SITH: ty netroubis kdyz te nekdo prudce vybrzdi?

Me zas stve jak osobaky ignorujou kolonu na sjezd z dalnice a jedou az k tomu ucpanemu sjezdu, kde v pravem nuti nalozene rozdyzlovane kamiony brzdit z 90 na 0. Vcera sjezd na Slany, osobak vyignoroval misto ktere pred sebou nechavam pro tyhle dobraky, musel o pet pozoc vic dopredu az na sam sjezd. Jeden zastavil za nim, druhy dobrzdil v levem.
    DIVA
    DIVA --- ---
    JFM: jestli ke zkousce z pravidel provozu na cestach odmitas rozeznat znacky, no, od urcite miry neznalosti bys nemel tou zkouskoz projit. Uz ted jsou chyby v testech penalizovane ruzne podle dulezitosti chybejicich znalosti.

Ale bud v klidu, ochotu znat predpisy i v provozu nasledujicim po skolicce tady nikdo proverovat nebude.
    SITH
    SITH --- ---
    VYWERN: mě poslední dobou nejvíc vadí to, jak nemají mezi sebou rozestupy a je poslední dobou fakt skoro nemožné vjet z levého pruhu do pravého a poté odbočit na výjezd, protože tě kokoti vytroubí, když se mezi ně chceš nacpat nebo tě tam ani nepustí. A mě se nechce jet osm kilometrů v pravém pruhu jen proto, abych tam mohl poté bezpečně odbočit. Moc tyhle kamionové vláčky táhnoucí se kilometry za sebou
    JFM
    JFM --- ---
    NJAL: Jo, některý otázky ohledně značek jsou fakt super. Např:
    Očekáváme značku "Dálková návěst s šipkou" před křižovatkou (dálničním uzlem)?

Když uvidím takovou značku, nestačí mi vědět, že do Plzně mám jet rovně?
    Kdepak! Když nebudu vědět, jestli se ta značka jmenuje "dálková návěst", "návěst před křižovatkou", nebo "směrová tabule" a jestli je zrovna před dálničním uzlem, tak jsem asi hrozně nebezpečnej řidič a papíry by mi měli sebrat.
    VYWERN
    VYWERN --- ---
    Jen si odlozim ze vcerejska...
    Miluji kamionisty, kteri:
    - jezdi po meste 60+ protoze to jsou profici a ten naklad prece jen tak snadno neubrzdis
    - ti to bez blinkru hodi na dalnici do levelo 50m pred tebou, protoze bezpecnost u profiku predevsim
    - ve meste musi jet v levem, protoze potrebuji jet tech 60+, akorat ze nejedou, protoze kolona a akorat pak popojizdi dva nakladaky vedle sebe, ohleduplnost a bezpecnost nemluve o ulicce pro sanitky predevsim
    - jedou 1m nalepeni za tebou, protoze bezpecny rozestup je zaklad
    DIVA
    DIVA --- ---
    NJAL: za me dokud jsou testy verejne pristupne v plnem rozsahu, chybovat v nich pri oficialnim prezkouseni je az neslusne. Klidne bych po ridicich pozadovala, aby znali pravidla provozu vcetne vsech znacek.

Navic bychom diky tomu mozna mohli prestat hloubat o regulaci motorismu v Praze .)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    TAX: tak všechny určitě ne, zrovna tohle po mě nikdy nechtěli... prostě jenom dodržuj maximálku
    TAX
    TAX --- ---
    GOR: a vsechny autoskoly te ucej se po meste plazit 30 kmh bez ohledu na to, jestli jsi v uzke ulicce nebo na velkoryse tride. co pak z takove vyuky asi muze vzejit..
    NJAL
    NJAL --- ---
    DIVA: Jasne, ale chtelo by to zase rozumny testy, a ne ze prijdes o ridicak, kdyz si nevzpomenes na znacku Cyklisto sesedni z kola!, protoze tak by to nakonec dopadlo, jak znam Cesko. :-)
    GOR
    GOR --- ---
    ADAMIRA: Souhlas. Rozumna autoskola te vezme do velkyho mesta. Ja delal ridicak v HK a jeli jsme do Prahy potrenovat dalnici (ano, tehdy u HK zadna nebyla), tramvaje a hustej provoz, kterej se v roce 2003 v HK taky moc nevyskytoval.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    DANYSEK: Tybláho pionýre, trošku tady padáš do vod ad hominem a posledně jsi se dost urazil když sis jenom myslel že je na tebe někdo zlej ;)

Pro to abys mohl tak nějak jezdit v Praze, nepotřebuješ dělat jízdy v Praze ale stačí ti nějaký okresní město - tak tam halt v rámci jízd dojedou, mě to něpřijde jako něco neuchopitelnýho. Jízda na sněhu je dost specifická věc (tím nasimulovat jsem myslel třeba rozjídění do kopce) - stejně jako v brutálním dešti apod. jsou věci který tak dobře nasimulovat nejdou, ale zrovna jízda ve větším městě, to není problém.

"A u svych uvah si krom jineho zapomel, ze tady klidne muzes ridit s ridicakem treba z Kypru. Nebo ze Slovenska. Platit bude stejne jako ten ceskej."

Aha tak pokud bereme i tyhle řidičáky tak proč to vůbec řešit žejo?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    vzpomínám si, jak jsem jednou u nás za Prahou v úzkejch serpentinách potkala autoškolu v blizzardu (to byl ten den, kdy zkolabovala doprava komplet v Praze, většina autobusů v rámci ROPIDu zapadla nebo nevyjela, jela jsem tehdy domů 25km tři a půl hodiny).
    Ta nešťastná studentka musela mít v ruce křeč, jak se držela volantu, v očích měla smrt a na tachometru deset, ale říkala jsem si, že jestli zvládne tohle a z toho auta neuteče, tak už dá všechno :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HAR4NT: To te nenauci zadna autoskola. Resp. to bys ji musel delat pet-deset let. A periodicky by sis musel papiry obnovovat, protoze i zakon se meni. Uz vidim, jak nadsene kazdy tri roky behas na prezkouseni.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    DANYSEK: aha, takze bude jedna vec nacpat si do palice silnicni zakon nazpamet a uplne jina vec bude umet je aplikovat v ty ktery konkretni situaci, ktera je kazda jina, ze?:)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam