• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    DIVA
    DIVA --- ---
    GUMBA: no vidis, a zase: zakon mi neuklada tohleto, ostatni maji tamhleto. Ja se pohybuju v jinych kategoriich, i kdyz je mi jasne ze nekdo nema ani aparat to vubec pobrat. Proste ne co ze zakona musim, ne co by meli ostatni, ale co muzu ja, aby to cele bylo jake verim ze by to byt melo. Jinak mas pravdu, zjevny umysl chodci dava prednost, a to tak ze pred obema jizdnimi smery.

K dotazu: ne, z vlastni vule nikdy jen tak nezaslapnu, do brzd neskacu, vzdycky beru ohled na lidi, bez ohledu na zakony. Ze se vzdam prednosti v protismeru se stane, zalezi od konkretni situace. Muze byt i kvuli chodce, kdyz potrebuje ufouknout beznadejna vedlejsi, kdyz je v protismeru prekazka, kdyz vidim velkou techniku co nevejde do zatacky, atd atp. Jeste ti predem odpovim ze ne, nikoho kdo je u volantu duchem pritomen pri tom neohrozim, vnimam provoz bdele a jednam srozumitelne.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    RANO: Ano, je to narocne...osobne me nejvic sere lepeni a telefony v pazourech...ale to ze se vic jak polovina lidi neciti bezpecne kvuli ostatnim ridicum...to me docela prekvapilo, cekal jsem mnohem mene.
    TAX
    TAX --- ---
    prijde mne, ze kamion predvedl celkem slusne brzdy.
    Zábery, z ktorých tuhne krv v žilách. Motorkár sa po zrážke s divou zverou druhýkrát narodil | Spravodajstvo | Relácie | TV Pravda.sk
    https://tv.pravda.sk/relacie/spravodajstvo/epizoda/17079-zabery-z-ktorych-tuhne-krv-v-zilach-motorkar-sa-po-zrazke-s-divou-zverou-druhykrat-narodil
    RANO
    RANO --- ---
    FRIZER: jsem když to vyšlo četl jen nadpis, teď celé a upřímně mi nepřidalo na pocitu bezpeci, že 7 procent lidí přiznává, že ridivaji pod vlivem a 10 procent, že vědomě nebezpečné predjizdi, ty ostatní věci podobné - 50 procent vědomě nedodržuje bezpečnou vzdalenost, 70 procent rychlost. Jako chápu, že tady v auditku se jako větší problém bere nějaká abstraktní absence umění řídit, ale v realitě to pak vypadá, že jsou lidi, co jezdí rychle a ještě k tomu neumí řídit. Radost být v tomhle settingu účastník provozu bez plechový krabice, třeba chodec.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    DIVA: Zákon ukládá povinnost neohrozit ani neomezit chodce na přechodu (nebo u přechodu s úmyslem přejít), myslím, že jsem svůj myšlenkový pochod vyzvětlil dostatečně.

Takže mi chceš říct, že když v protisměru přijde chodec k přechodu, tak to jako zašlápneš? To budou mít řidiči za tebou radost ...
    DIVA
    DIVA --- ---
    GUMBA: nezobecnuju. Hardcabb pise ze jsou ridici bezohledni k chodcum. Argumentujes ze zakon neuklada povinnost jednat jinak. Reaguju konkretne na konkretni reakci.

Apropo tahle konkretni situace: chodec ma vazne tak nak prednost, kdyz je zjevny jeho umysl. A prednost mu davaji oba smery. Premysleni zpusobem vsak oni mu taky prednost nedali je presne zridlo toho naseho upoceneho ceskeho provozu s kterym nikdo nic nezmuze jakkoli by rad. Jakoby.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SAMOUT: Z "nějakeho důvodu" se podívala do zrcadla, viděla že má 150 cm a rozhodla se že ideální vůz pro ní bude takový, ze kterýho nemá šanci vidět.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    SAMOUT: Tezko rict, taky se ale uci ze si mas pred jizdou srovnat sezeni a vyhled tak, aby jsi mel celkovy prehled...coz pochybuju ze poloha pololeh,polosed s pulkou volantu v zornem uhlu moznuje.

OT...tady z minuleho tydne nejaky 'vyzkum" ....Data tak skládají obrázek lehce neurotických řidičů, kteří jsou pro každého druhého důvodem, proč se necítí na silnici bezpečně.

Nejnovější dopravní průzkum bezpečí na silnicích
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-bezpecne-se-citi-jen-pulka-ridicu-nejvic-se-bojime-toho-co-sami-delame-274405
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    FRIZER: Z nejakeho duvodu - neni to proto, ze maji metr padesat na podpatcich? Mamina byvala sefova byla strasne mrnava, kdyz si dala sedadlo tak, aby poradne videla ven, tak zas pomalu nedosahla na pedaly.

NJAL: preventivne zastavi, "aby se rozhledl" - tak jestli neco po tom kruhaci nejede zprava, neasi...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KULA: tohle mam denne, nekdy to jede, ape pak potkas nejakyho brouka pytlika nebo pani matku. obcas i mlafej vyladenej hipster jede sotva pade
    KULA
    KULA --- ---
    Projeďte Blankou, uvidíte kdo má a kdo nemá tempomat, Za vjezdem u Troji to padá dolů, před Letnou to stoupá nahoru. Je naprosto běžný, že z 70kmh je najednou lehce nad 40kmh během stoupání. Pro mě akceptovatelný chování u naloženýho kamionu. Ne u osobáku.
    JOPS
    JOPS --- ---
    SITH: To se mi stává normálně, predjizdim auta, pak někdo zavolá, zvednu hovor a jakoby zpomalím, abych část smyslů mohl vložit do hovoru.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    TAX: Než vypínat tempomat, to ať si auto radši cucne trochu navíc :)
    TAX
    TAX --- ---
    NJAL: do kopca musis zpomalit, pze to jinak strasne zere! :D i hrdinove, co to po rovince strasne hrnuli, umi v kopci zkrotnout.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    Jinak snad bude konecne zaveden zaznam u zaverecnych jizd v autoskole...tak snad odpadnou kecy tlustoburtu jako..."mam pocit..."...nebo "vy jste tak pekna ze vas chci videt jeste jednou"...

Praktické jízdy v autoškolách se budou zaznamenávat digitálně. Žáci zpětně uvidí, kde udělali chybu | Radiožurnál
    https://radiozurnal.rozhlas.cz/prakticke-jizdy-v-autoskolach-se-budou-zaznamenavat-digitalne-zaci-zpetne-uvidi-9395144
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    DIVA: Přijde mi, že ten případ zobecňuješ na něco, co tu nikdo netvrdí (nebo aspoň já ne). Vrátil bych se k té konkrétní situaci s přechodem a chodem v protisměru. Pokud chodec čeká vlevo (tj. v protisměru) a nikdo ho nepouští (v tom protisměru), tak já prostě nevidím důvod to řešit na své straně - chodec se na mou stranu silnice ani nemá jak bezpečné dostat. V tomto duchu jsrm reagoval, protože z toho, co bylo v původním příspěvku, mi totiž přišlo, že si dotyčný myslí, že to (proaktivně zastavit v protisměru) tak má dělat. No, vlastně nemá. Teprve v situaci, kdy konečně naproti jedoucí auta umožní chodci přejít, je potřeba ho (normálně) pustit.

Dovolím si tvrdit, že zastavení v protisměru akorát povede k nečekaným situacím pro ostatní v mém směru a chodci naproti stejně nijak nepomůže. (Dokonce v určitém ohledu mu paradoxně můžu uškodit: mám zkušenost, že tyhle různé formy vyzvání chodce přejít přechod jsou potenciálně nebezpečné. Mnozí chodci se v danou chvíli pak podvědomě zbaví zodpovědnosti za správné vyhodnocení situace a ohrozí sebe sama. )
    DIVA
    DIVA --- ---
    NJAL: automaticka prevodovka je taky super vynalez, kdyz z jakehokoli duvodu nechces sam radit .)
    DIVA
    DIVA --- ---
    GUMBA: nejsem si jista ze umim byt srozumitelnejsi .)

ne, nejde o presne dodrzeni zakonneho minima. To na ceste fakt nestaci. A vypada to tady jak to tafy vypada prave proto, ze si vzajemne neodpustime za zadnou cenu nic k cemu nas doslovne nenuti zakon. Tedy nekteri z nas, ehm .)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    FRIZER: Mě přijde hrozně zajímavej ten myšlenkový proces, seš ženská co má 150 cm, sotva se vyškrábeš na dětský kolo a v divadle musíš sedět v první řadě jinak máš smolíka - no a deš si pořídit auto - co vezměš? no samozřejmě že třítunovou krávu do který se dostáváš žebříkem!!! jak jinak!!! Máš snad vyhzovat dítě v soukromý škole v průhonicích normálním osobákem jak nějakej plebs? Co by na to řekly ostatní zelený vdovy???
    SITH
    SITH --- ---
    NJAL: jak lidi jezdí nekonzistentně rychle. Jedu po dálnici třeba 300km, a klidně mě někdo 3x předjede abych ho zas já poté 2x předjel a zas pořád dokola
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam