• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    STRACENA
    STRACENA --- ---
    Já si teda systémy nemůžu vynachválit, baví mě jak ACC, hlídání pruhů i start/stop. Zvláště první dva, kdyby používal každý, myslím, že by bylo na silnicích o mnoho bezpečněji. Passat 2019
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ADAMIRA: Nevím jak KIA, ale mě u mého Peugeotu (2021) taky trochu štve, že veškeré ovládání ventilace a klimatizace je přes displej, fyzickej čudlík žádnej.
    Ale zase na to nesahám tak často, aby mě to štvalo přes míru.
    Že auto občas nadává, abych držel volant nebo převzal řízení, to už neřeším. Nebo když mi v 80km/h na dálnici v levém zúženém pruhu při předjíždění kamionu začaly pípat parkovací senzory na obou stranách současně :-D
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    TAX: no asistenta brždění si vypnul protože byl zvyklej jezdit uplně nadoraz a t oneustálý pípání, případně brždění za něj ho sralo

Jen tak pro zajímavost tímhle "nejen, ze to auto porad picuje, ale vyzaduje i znacnou aktivitu na matlacim displeji, coz je uplne blbe." - myslíš jaký systémy?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Mám Citroen Berlingo, r.v.2025. Asistenty to má start stop, upozornění na překročení rychlosti, lane assist. První dva vypínám vždy, lane assist je v pohodě, nepere se se mnou. Dál mi to na displeji ukazuje "překážka v blízkosti" když mě někdo předjede a zařadí se mi před čumák nebo když jsem já moc blízko za někým. Když jedu 30+ a zaregistruje to přede mnou překážku, displej mi ukáže červeně "Brzděte!" a začne to na mě pípat. Děje se mi to třeba na sídlišti, když uhýbám ke straně protijedoucímu autu, přede mnou jsou za kus cesty u strany zaparkovaná auta a moje auto si myslí, že to do nich naperu.
    SITH
    SITH --- ---
    SPM: aha. Já mám oktu 4 a tam vypínám jen asistent v pruzích, auto-stop a to je asi vše, co jde. Ostatní nechávám a při přiblížení mu to začne pípat a pak i drsně šlapat na brzdu. Ale zda to úplně zašlápne a zabrzdí jsem naštěstí ještě nezjistil.
    SPM
    SPM --- ---
    SITH: U vetsiny normalnich aut jo (ale 7 firemni caddyny, ktera ma tak bohatou vybavu, ze nema ani lakovany narazniky, udalost o překážce to pise na sedmisegmentovym displayi, to ma taky ale vypinaci tlacitko jsem nenasel), ale typicky to musis udelat po kazdym startu, nesmi si to to nastaveni pamatovat
    SITH
    SITH --- ---
    Ten asistent na brzdy se dá vypnout?
    PEJR
    PEJR --- ---
    Od nejakyho roku je treba upozorneni na nechteny opusteni pruhu (bez blinkru) v zakladu u vsech aut, protoze EU. Stejne jako start-stop a podobne.. automotive ekvivalent neoddelitelnejch vicek u plastovejch lahvi.
    SPM
    SPM --- ---
    TAX: Tak cumet do mobilu tak ze prehlidnes stojici kamiony je kapitola sama pro sebe, to zadny asistent nezachrani... ale presne jak pises, v prakticky všech autech fungujou uplne nahovno, takze rada lidi to vypina vzdycky (vcetne treba me...) a pak te to holt klidne necha narvat do kamionu
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    GLOBETROTTER: Tchyne si koupila pred dvema lety Hyundai, a strasne nadava na to, ze se s ni volant kazdou chvili pere. Ti asistenti teoreticky podporujou bezpecnost, ale vzhledem k jejich znacne nedokonalosti delaji presny opak.
    TAX
    TAX --- ---
    SPM: povypinas si asistenty, abys mohl cumet do mobilu. ahaaa. (ale pripoustim, ze v bmw se s lidma dejou veci.). mohl mit koupenou i uplnou holotu, nevim jake jsou u bmw moznosti. nicmene asistenti neasistenti, kdyz sedi zavada na miste ridice, dopada to dycky spatne. coz nas opet vraci k bmw jevu.

a jeste k asistentum. tatik si koupil novy Kia Ceed. spousta asistentu, z meho pohledu auto pekne, ale protivne jak osina v prdeli. rikam si, ze pro 75leteho budou asistenti dobri. bohuzel po par delsich jizdach mam pocit, ze budou tatika spis rozptylovat. nejen, ze to auto porad picuje, ale vyzaduje i znacnou aktivitu na matlacim displeji, coz je uplne blbe.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Když jsme u těch "automatů": Měl jsem na Novém Zélandu půjčené takové malinké SUV. Toyota Yaris Cross. Nevím, zda se to prodává v Evropě, v USA to není, je tam podobné, ale o něco větší Corolla Cross (ale stále menší, než RAV4). Neustále jsem vypínal automatické ovládání volantu. Přesto jsem měl pocit, že mi to v zatáčkách trhá ruce. A jednou na parkovišti začal pípat parkovací senzor a najednou to hrozně zaskřípalo. Začal jsem nadávat na moderátory v rádiu, protože si tam dělali nějakou srandu a myslel jsem si, že to skřípání bylo od nich. Ale když mi to udělalo po pár dnech znovu, tak jsem pochopil, že to s přílišnou aktivitou vzalo keř a prudce mi to aktivovalo brzdy. Taková auta fakt nechci.
    SPM
    SPM --- ---
    SITH: Mohl to mit vypnuty...
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    SITH: Myslím, že to bývá i v manuálu - AAB při rychlosti do 30-50 km/h zastavit stihnou, při vyšších rychlostech jen zmírní rychlost nárazu.
    U mně v autě třeba hodně závisí, zda mám zrovna zapnutý adaptivní tempomat (ACC) - ten za kamiony začíná brzdit daleko dříve, než by se aktivovalo nouzové brzdění před překážkou.
    SITH
    SITH --- ---
    TOOMIX: takže ta nová auta stejně sama nezastaví, ok, píšu si
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Minimálně 5 vteřin nereagoval, takže nejspíš čuměl do mobilu

https://x.com/tony_ver2/status/2052479483488198843?s=20
    SPM
    SPM --- ---
    TRISSIE: ne, ale mohla by dostat pokutu za to, že neměla dálniční známku :-))

(nicméně po tom co jsem dneska viděl dva kamiony, co se na jižní spojce natlačili na sílu do levýho pruhu, aby projeli vlevo to zúžení s omezením na 2,2m šířky, bych fakt ty tresty vězením viděl rád i za jiný věci, než rychlost)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tohle Motoristi asi neprosadí, ale zasnít se můžeme, co?

Švýcarka dostala za rychlou jízdu čtyři roky natvrdo - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-svycarka-dostala-za-rychlou-jizdu-ctyri-roky-natvrdo-40577060
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    U stopky zastavit nemusíte, plnou čáru přejet můžete: Vyvracíme řidičské mýty o některých předpisech! - Garáž.cz
    https://www.garaz.cz/clanek/zajimavosti-u-stopky-zastavit-nemusite-plnou-caru-prejet-muzete-vyvracime-ridicske-myty-o-nekterych-predpisech-21016845
    SPM
    SPM --- ---
    SAMOUT: Jezdeni vlevo je jeste dobry, to na to clovek mysli a hlida si to... ale nejhorsi je kdyz takhle dva tydny jezdim vlevo a potom zase vyjedu z euro tunelu zpatky; to jsem mel v hlave z toho uz dobrou bramboracku :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam