• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEKlub slusnych ridicu z nyxu - děs a hrůza na českých silnicích... :-(
    Tato diskuze je věnována všem, kteří si uvědomují, že slušnost na silnici je velmi důležitá. Nejde o to striktně dodržovat pravidla, jde o to u řízení myslet! Zároveň také těm, kteří pomáhají zachraňovat lidi a odstraňovat následky dopravních nehod.
    rozbalit záhlaví
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    SPM: Naopak. Měřit napětí baterie je nejlepší při zatížení.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SPM: tak vzhledem ke stáří našeho prvního auta to bylo tehdy ještě skoro nutnost, bo to byl jediný způsob, jak zjistit, že elektrika v autě je v p***i :-)
    SPM
    SPM --- ---
    TRISSIE: to je taková fíčura spíš z náklaďáků :-D jinak oni jsou i voltmetry do té zásuvky na zapalovač. Jenom teda ono měřit to napětí kvůli stavu baterky má smysl když na té baterce není žádný odběr a některá auta tu zásuvku zapínají až s klíčkem. Takže tam je taky vidět kulový, protože když začne ten měřák ukazovat, tak je v tom autě zapnutých x dalších spotřebičů a ta hodnota není úplně relevantní :-)

DURDIN: může být, ikdyž dneska mi přijde že ty úlevy mají ty lepší hybridy, co se vejdou do těch 50g/km CO2 nebo kolik, což tohle taky nesplňuje... jinak ty dvě baterky maj právě i to hybridní Subaru, na to jsem prve narážel, že tam to s tou výměnou může být krapet jinak. Ono teda obecně jeden z velkých vtipů je, že ty olověné 12V baterky mají i elektromobily, kde ta baterka krmí BMS k trakční baterii a nějaké ty bezpečností systémy kolem. A jedna z nejčastějších závad je, že tahle baterka odejde :-)
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    SPM: "hybrid" to bude určitě kvůli legislativě, abys mohl vjet někam, kam s čistě benzín/naftou nemůžeš:)

To mi připomělo, že mi kolega nedávno říkal, že má v nové Mazdě dvě baterky, jedna je jen na startování a z druhé se živí všelijaká elektronika a taky klimatizace. A když se stane, že zrovna ta druhá baterka není dost nabitá (je tam nějaký super eco režim zmíněný GUMBA), tak mu strašně dlouho trvá, než klima začne něco dělat a zatím nenašel způsob jak to nějak přenastavit.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SPM: naše první auto mělo normálně budík s napětím na baterce :-)
    a daj se koupit klasické powerchargery, co maj minidisplej s napětím, stojí to pár stovek.
    SPM
    SPM --- ---
    GLOBETROTTER: Dělá, ty poslední dvě generace (SK, SL) se prodávají jako "hybrid". Uvozovky proto, že je to schopné na elektriku ujet asi 500 metrů, takže je dost diskutabilní proč tam něco takového dávají :-)

GUMBA: kontrolku na baterii skoro žádné auto nemá. Ta kontrolka co vypadá jako baterie a je v každém autu akorát znamená, že ti nedobíjí alternátor :-)

Co se týče oleje, myslíš že to co ti prodá autorizák za 900Kč/litr je něco jiného, než co koupíš od známých výrobců v krámě? A ano, olej je dost důležitý, ale tim spíš má smysl měnit ho spíše dříve a nekonejšit se tím, že když jsi zaplatil nejdražší olej na planetě, tak to auto s ním najede kilo do další výměny :-)
    NJAL
    NJAL --- ---
    GUMBA: Autem moc nejezdim, ale pokud nejedu pryc z Prahy, tak kazdy vikend jedu na tydenni nakup okruhem, ktery da 40km. Baterie, ktera mi prisla v sekacovem aute, jeste vydrzela dalsich 10 let. :-)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    GLOBETROTTER: Auta se start/stop dnes standardně mají pro tuto funkci vhodnou baterii (EFB, EFB+, nebo dokonce AGM), takže jsou na to stavěné a vydrží podobně jako běžná baterie u auta bez start/stopu. Jestli ještě máš tu starou baterii, tak mrkni, zda to EFP má ...
    Jestli jsi najel za cca 3 roky 40 000 km, tak ještě tipuju na možnost, že jsi to jedno auto provozoval výrazně jinak než to druhé - jinak ve smyslu délky tras. Zdaleka nejvíc tu baterii prasí, když jezdíš jen krátké trasy (10 minut apod.) a ona se dostatečně nedobije. Případně to ještě umocníš tím, že to takhle nenabité občas necháš delší dobu (týdny) odstát. To je baterie pryč klidně i za 2 roky. Resp. ono není pryč jako pryč. Ta baterka klidně pořád dává slušné napětí (takže třeba ani kontrolka nesvítí), ale nedá ti při startování ten potřebný špičkový proud.
    Sice anekdoticky: mně u auta se start/stop vydržela baterie (70 Ah EFB+) 8 let. Hotová babička :)

SPM: Mám zkušenost, že zrovna na oleji (jak ten do motoru, tak ten do převodovky) se moc nevyplatí šetřit. Stojí to ranec, ale daleko větší ranec je pak oprava toho, co to mělo mazat a chladit :)
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    SPM: Není to hybrid. Nevím, jak v Česku, ale ve Státech se Forester hybrid neprodává.
    SPM
    SPM --- ---
    GLOBETROTTER: Tak na Outbacku je ta baterka viditelně chycená držákem se dvěma matkama a po výměně se akorát musí znova naučit dorazy oken (oběhnout to u jednotlivých dveří, stáhnout do 1/3 a pak vytáhnout nahoru a držet pár sekund proti dorazu) a nechat to znova naučit adaptaci škrtící klapky/volnoběhu (nastartovat to, vypnout všechny elektro spotřebiče a nechat to na volnoběh úplně ohřát). Počítám že Forester bude identický. Teda pokud to není některý z těch hybridů, tam mám pocit že jsou i ty 12V baterky dvě a čert ví jestli v tom jsou nějaké komplikace :-) (Nicméně servisní manuál bych na to našel asi taky, možná i na tu americkou verzi :-) ).

S tím servisem, ono to u nás až tak moc jiné není. Tady si taky autorizák nestydí říct o 400Kč za litr vody do ostřikovačů a do toho auta ji nalejou automaticky :-) Oblíbeným zaklínačem jsou taky výměny oleje, ostatně asi proto v Evropě jsou tak populární ty long-life oleje a předepisovat nesmyslné intervaly typu 50.000km... když přitom na osobák ten materiál z krámu stojí do 1500Kč (ale holt některé servisy se nestydí říct si za to přes 10.000Kč).
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    SPM: Forester 2,5 litru benzín atmosféra. Ve Státech je vše drahé, můj autorizák si počítá asi 180 dolarů za hodinu práce mechanika. A díly jsou tam taky určitě dražší než u nás. Mám napsáno v kalendáři, že si musím před STK (kterou dělá ten autorizák) vyměnit stěrače, protože jsou už ve špatném stavu a když mi je v rámci STK vymění oni, tak budu muset být týden o hladu, abych to vyrovnal v rámci rodinného rozpočtu :-)
    SPM
    SPM --- ---
    GLOBETROTTER: 30W nabíječka to zrovna až tak úplně moc nezmění. Vem si že jenom když to nastartuješ v teple a pustíš klimatizaci, tak se točí ty interiérový větráky a větráky na sahaře, což je 20A jen to fikne. Posilovače řízení jsou v drtivý většině novějších aut taky elektrický, takže každý zatáhnutí za volant hrozně žere a podobně. Jo, finančně je to úplný nesmysl vždycky, ale holt při homologačním cyklu na spotřebu to vyjde o nějakou desetinu líp :-)

Finančně se dá něco ušetřit, když si to člověk vymění sám. Na většině normálních aut (psal jsi japonský, takže to by do téhle kategorie mohlo spadat, narozdíl od koncernu kde jsou různé vtipné vychytávky) je to zásah na 10 minut s desítkou klíčem a následná oživovací procedura taky neni nic komplikovanýho a nezvládnutelnýho. Nevím kolik v US, ale samotná EFB baterka u nás do osobáku bude někde cca přes 3 litry Kč.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    SPM: Díky
    Kouknul jsem teď na účet, 430 US dolarů za výměnu baterie v autorizáku, najeto necelých 40 tisíc kilometrů. Takže v přepočtu cca 25 halířů na kilometr jen za baterii. V obou autech mám 30W nabíječku na telefon, jestli to jede jen z baterie s vypnutým alternátorem, to tomu taky holt "nepomůže".
    SPM
    SPM --- ---
    GLOBETROTTER: Může to být i smůla na kus baterky... nicméně, start-stop sice (nejen) baterce asi zrovna neprospívá, ale mnohem horší zabiják jsou ty úžasné chytré alternátory. Které se po různu v těch autech budou vyskytovat zhruba na stejno kdy se začal objevovat start-stop. Chytrý alternátor staví na faktu, že vyrobit tu elektriku v autě taky stojí nějaké spálení paliva, takže někoho velice chytře napadlo, že ten alternátor (který výměnou za odebraný výkon z motoru vyrábí elektřinu) může běžet jenom někdy, když je to výhodné (třeba když se jede z kopce bez plynu a tedy motor+alternátor se točí jenom setrvačnou silou, které pomáhá gravitace) a když je motor v zátěži, tak ho to vypne a celá elektrika auta jede jenom z baterky. Logika kdy to vypíná a kdy zapíná alternátor je u každého auta jiná, většinou to není nikde popsané, takže těžko říct jak se to chová (někde to vypadá, že třeba stačí zapnout světla aby ho to nevypínalo nikdy, atd). Každopádně tak či tak: olověné akumulátory nemají žádnou úžasnou životnost z hlediska počtu cyklů, které jsou schopni vydat, tedy moc se nehodí na to, aby se z nich získávala energie. Taky nemají vůbec rádi, když se skladují v nenabitém stavu. A zatímco historická auta zpravidla akumulátor použili akorát na nastartování motoru (kdy musely dodat po krátkou dobu velký proud, ale fakticky z jejich kapacity skoro nic neubylo) a po zbytek jízdy s běžícím motorem se celou dobu dobíjely, tak jakýkoliv pokus z toho akumulátoru využívat energii a nejlépe ho přivybitý pak v tom stavu ještě nechat, když se zrovna před koncem jízdy nenabíjelo, tomu na životnosti bohužel ani trochu nepřidává.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Když se tu nedávno probíraly ty veškeré asistenty apod., nakolik podle vás ovlivňuje start/stop životnost baterky? Máme dvě stejná auta, jedno model 2018 a druhé 2022 a u toho nového mi podezřele rychle odešla baterie. Tak si říkám, zda je to tím start/stop (u staršího není) nebo zda japonská automobilka šetří a dává do aut levnější věci než o pár let dřív.
    ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    Zběsilý závod v Sofii už má čtyři oběti. Policie řeší, jak viníci přišli k českým řidičákům - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-zbesily-zavod-v-sofii-uz-ma-ctyri-obeti-policie-resi-jak-vinici-prisli-k-ceskym-ridicakum-40582119
    JOPS
    JOPS --- ---
    Dneska rano na plzenske dalnici jsem mel malem blato na hristi :)

jedu za dodavkou, mam celkem odstup, protoze pred ni nevidim ani hovno co se tam deje a celkem provoz.

A najednou brzdova svetla u dodavky a jako kurva rychle se mi priblizovala, tak jsem taky v setine vteriny dupnul na brzdu, spustil se v aute alarm, brzdi blbecku, nevim, zda ten starsi Kodiaq ma nejakeho asistenta brzdeni, ale musim rict, ze to auto ma fakt luxusni brzdy. Z cca 140km/h jsme sli na 0 fakt strasne rychle. A ve zpetnem zrcatku jsem jeste stihl sledovat, jak se na me riti Kodiaq nebo Karoq a jako tomu to taky moc hezky brzdilo, protoze v tom zpetnem zrcatku jsem videl, jak tim brzdenim sel cumak k silnici, a myslim, ze ten za mnou se podle me taky posral strachy :D Kdyz jsme to ubrzdili, tak jsem mu zvedl palec, jako dobra prace :) Protoze uz jsem mel pocit, ze ho budu mit v kufru.

A tesne pred nama se stala nejaka lehci bouracka, vypadalo to na plechy, nekdo podle me nedobrzdil a nakouril to zezadu do kamionu. Ale auto nevypadalo zdemolovane.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    "Tempomat je uplně nhovno, zkoušel jsem ho v pátek večer na okruhu a uplně nepoužitelný" :D
    NJAL
    NJAL --- ---
    SAMOUT: Od te doby, co jsem na "hloupem" tempomatu objevil, ze si po brzdeni pamatuje rychlost, na ktere byl nastaveny a tak se vraceni na puvodni drzeni rychlosti udeje jedinym stiskem tlacitka, je ten tempomat na obsluhu vpodstate velice nenarocny. :-)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    ABS a ESP nevypinam, a asi t9 ani nejde, "hloupy" tempomat je na dalnici i jinde prakticky nepouzitelny, protoze musis neustale brzdit, a pak zas zrychlovat na puvodni rychlost, a na tech par vterin do dalsiho brzdeni to nestoji za to.
    SPM
    SPM --- ---
    NJAL: I tady záleží jak nad čím kdo přemýšlel... V původním autě (~2001) fungoval skvěle, což se ale nedá říct o soudobém koncernovém pelechu co doma zůstal, kde toho, kdo tomu, co vymýšlel do debilní ovládání, bych tu páčku nejradši narval do řiti. Naproti tomu ta aktuální náhrada má adapitvní tempomat, ale za a) funguje fakt dobře a za b) se dá přepnout na ten klasický, který funguje úplně stejně jak u toho starého, takže proti tomu taky nic nemám :-)
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    SPM: jo, ale nechce se mi to zkouset :) Nemam to uplne presne otestovany, ale vetsinou sviti jenom dioda na zrcatku, a chova se to normalne. Pokud si to ale odhadne jako kolizi tak zareaguje. Ale kdyz se pak neco deje, tak to umi zasahnout. Za me to maji nastaveny dobre, protoze normalne o tom nevim. To samy brzdovej asistent, nedavno se mi stalo ze auto prede mnou proste zatacelo bez blinkru a znicehonic cca v 50 zastavilo. Normalne bych i tak stihnul zareagovat snazim se mit odstup, ale auto zacalo brzdit o zlomek vteriny driv. A byl jsem rad.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam