• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SULTHAN: lékárna nesmí porušit balení
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VXP: No, vony se taky používaly i smysluplně. Už se těším, až budu brát stěry z uší nějakým speciálním zdravotnickým materiálem, co bude stát 5 Kč/kus.
    VXP
    VXP --- ---
    BLONDYNKA: to že se zakazují vatičky "do uší" je v pořádku... aspoň si to tam žádní pitomci nebudou strkat :P
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SULTHAN: U nás se balení nedělí, ne? O tom jsem slyšela jenom ze zahraničí, kde právě člověk dostane odsypaný patřičný počet tablet do skleničky, u nás se v lékárnách vydávají vždycky celá balení.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    BLONDYNKA: u spousty typu léků na předpis nedostáváš celé plato nebo krabku léků, ale jen dávku na určitý počet dnů, např. antibiotika. Platíčka se na rozdíl od lahvičky snadno dělí. Pak je tu také ochranná atmosféra. Lahvičku otevřeš najednou a prášky mohou být znehodnoceny dřív než je použiješ.
    MIKEFINDER
    MIKEFINDER --- ---
    ALARIK: Tak zrovna u čipsů si dovedu představit, proč tam ten vzduch je - zabrání tomu, že máš místo lupínků drobky (když jsem je rval do tašky, tak jsem si to uvědomil).
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    RADUZA: proč ne ekonomické důvody - papírová krabička ti zůstane a možná šetříš na sklu.
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    Balení 60 tablet ve třech skl. lahvičkách po 20 ks v jedné. Před nemám, ale bývalo to vše, 60 tbl v JEDNÉ stejně velké lahvičce. A papírové krabce odpovídající velikosti. Nepochopitelné.
    ALARIK
    ALARIK --- ---
    A nemůže to být prostě jenom klasickej marketing, že mají pak lidi pocit, že si toho "kupujou za ty prachy víc"? Podobně jako když si kupujete balíček čipsů, kde jich je ale jenom cca polovina pytle...?
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    Já nacházím rozdíly i v platíčkách samotných, nová bývají větší a je tam víc místa mezi tabletkami.
    Akorát tak úplně nevím, když se zakazují vatičky do uší a brčka, jakto, že je zcela v pořádku zbytečná větší spotřeba papíru a plastu na tyhle srágory (notabene když by se to dalo všechno prodávat ve skleněných lahvičkách).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TAPINA: aha, ehm, mlčim
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PALEONTOLOG: Von tam plandá! Možná to časem přizpůsobí, ale teď jsou tam pořád ty malý.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    taky tomu museli přizpůsobit velikost blistru, to už ale asi nikdo neřeší, jelikož starej formát by v té nové krabici polehounku plandal, že ano
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    těch důvodů bývá typicky víc - dost často se sjednocuje velikost i různých balení, protože to zjednoduší logistiku, sníží výrobní cenu, usnadní automatizaci při manipulaci apod. občas je to vnější tlak, protože se rozšiřují povinné informace na balení (a na malou krabičku se prostě nevejdou) atd.

    konkrétně u Ratiopharm bych si tipnul ještě na jeden důvod - jsou nějaký čas pod Tevou, která od loňska spustila postupné sjednocování vzhledu (což teda při jejich velikosti a rozmanitosti, co dělají, bude proces na roky).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GREATDRAKE: Leckde tohle dává smysl, ale zrovna ten Furon se ve víc velikostech nevyrábí. Hlavní rozdíl mezi "před" a "po" je ve skutečnosti nejspíš ten nový zákon, podle kterého mají léky nějaké QR kódy, kterýma se odepisujou při výdeji z lékárny (což třeba pro nás veterináře znamená ten opruz, že humánní léky nemůžeme distributorům vracet, přestože i pro nás platí kontrolované podmínky skladování a doteď to nebyl problém). Ne že by se ten kód nevešel i na starou krabičku, ale na té větší je to takové úhlednější.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    MADCAT: To byl pokus o vtip :))
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    FRK_R23: Wtf, dyť to Braillovo písmo zrovna je na obou krabičkách stejně velký, akorát na té menší je to přes normální potisk, a na větší je to na bílé, chce se mi říct vyhrazené ploše. Nechce mně někdo namluvit, že to tak je proto, aby to Braillovo písmo snáze přečetli lidi očima a ne hmatem? O_oFRK_R23:
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ATUARFIK: mnoho různých plausibilních teorií. Třeba proto, že sjednotíš velikosti krabiček na méně kategorií pro snížení jejich výrobní ceny. Některým se tedy krabičky zvětší.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    ATUARFIK: To je kvuli citelnosti toho brailova pisma.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ATUARFIK: Uvnitř té větší krabičky jsou úplně stejná platíčka, co byla v té menší, a vzduch navíc. Takže asi aby to hezky štěrchalo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam