• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    PŘED A PO


    DISKUZE URČENÁ POUZE PRO PŘÍSPĚVKY U KTERÝCH JE SKUTEČNĚ VIDĚT PŘED A PO
    (fotky, videa, gify, odkazy atd...)
    PRAVIDLA KLUBU:
    Komentáře k fotkám jsou povolený, ale jen v určité míře. Poznámky typu, super, skvělý, hnusný atd. vyjadřujte prosím jen svými palci. V případě, že chcete rozvinout debatu k danému příspěvku, okopírujte ho a využijte této spřízněné DISKUZE: [ PŘED A PO - debata a komentáře ]
    Vyřizování osobních účtu, nadávky a jiné podobné příspěvky jsou v klubu přísně zakázaný, budou okamžitě smazaný!
    rozbalit záhlaví
    JAYME
    JAYME --- ---
    POZITRON: tak hlavne ze nebiju cernochy
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    JAYME: od tebe to teda sedi. :) neni to tak davno, cos mi nadaval do dylin jenom kvuli tomu, ze sbiram babky "hlavne ze je plna huba, mnam.". :)
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    SALVATOR: kdyby mela modry duhovky, tak by to mozna vypadalo cool si dotetovat zbytek stejnou barvou jako kdyby to mela od koreni

    Takle to ale akorat vypada, jako kdyz na tebe z bazenu koukaj dve plavajici hovna
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SITH: The spice must flow!
    ANCHIE
    ANCHIE --- ---
    VON_GILOTINE: Díky za vyjádření tu klíčenku ti klidně půjčim...
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SITH: Pre zvedavých

    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ANCHIE: klicenka je tamhl3 u dveri v kosicku, zavri zvenku, dik
    ANCHIE
    ANCHIE --- ---
    SITH: To ale není úplný PO :-( dneska tý holky byl plnej internet a bohužel už ma mnohem víc potetovanej obličej a fakt to neni hezký...
    SITH
    SITH --- ---


    VXP
    VXP --- ---
    S_O_U_L_MAN: to by na tom prkně musel být koudy, dragon nebo podobná ikona ;)
    AMANT
    AMANT --- ---
    ADELHAIDA: to sou eskymacky proti snezny slepote:)
    DIVER
    DIVER --- ---
    tak ještě pár detailů. ten malej kluk se jmenoval James Phipps. byl synem doktorova zahradníka a "byl vybrán" doktorem. to s těmi kravskými neštovicemi už tehdy nebyla žádná převratná novinka a někteří otcové to skutečně praktikovali na vlastních dětech. ať už sedláci nebo lékaři.

    James Phipps od doktora - snad z vděku za očkování (?) nebo za služby jeho otce - dostal později zdarma k užívání jeho chatu pro celou rodinu s manželkou a dvěma dětmi. doktorovi byl pak Phipps i na pohřbu.

    a trochu oleje do ohně: James Phipps byl v rámci výzkumu později podrobený testu s pravými neštovicemi více než dvacetkrát, aniž by nemoc dostal. dožil se 65 let a pohřeb měl ve stejném kostele jako doktor.

    (imho: bez ohledu na to, že by to dnes odporovalo lékařské etice, zdá se, že ten test pravými neštovicemi byl právě tím přelomovým bodem, kdy odborný a po něm reálný svět přijal a rozšířil vakcinaci proti neštovicím.)

    jo a o tom klukovi fakt natočili film, i když jsem měl na mysli jiný:

    James (2014) - Plot Summary - IMDb
    https://www.imdb.com/title/tt3678992/plotsummary?ref_=tt_ov_pl

    James Phipps - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/James_Phipps
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    a jen pro doplneni, bavime se o dobe, kdy se foukani tabakovyho dymu do prdele obeti povazovalo za regulerni medicinskou metodu:p
    DIVER
    DIVER --- ---
    aniž bych chtěl tvrdit, že to vidím správnou optikou, vrátil bych to téma trochu na zem.

    v té době se už proti neštovicím praktikovala variolizace. nevím, jak byla v Evropě rozšířená, ale ty metody vypadaly i/zejména pro laika nezřídka mnohem hnusněji než nějaká jehla s roztokem. proti očkování (tehdy tohle srovnání pochopitelně chybělo) měla variolizace mnohem větší rizika a často i následky.

    variolizace měla vyvolat slabou místní infekci a vzápětí vybudovat silnou imunitu. nezřídka ale vyvolala běžný onemocnění i s jeho důsledky, protože se infikovalo živým virem. a protože se infikovalo z živých dárců, přenášely se tak i další nemoci jako žloutenka nebo syfilis. variolizovaný pacient byl oproti (později) očkovanému navíc celou dobu infekční.

    "Metod variolizace bylo několik – šňupání prachu z rozdrcených neštovičných strupů, vkládání tamponů s prachem do nosu, oblékání košilek kontaminovaných hnisem po nemocných dětech nebo skarifikace – do škrábnutí kůže jehlou, nožem nebo skalpelem byl vpraven hnis z neštovičných puchýřů nemocné osoby."

    200 let očkování proti pravým neštovicím - Časopis Vesmír
    https://vesmir.cz/...pis/archiv-casopisu/1996/cislo-11/200-let-ockovani-proti-pravym-nestovicim.html

    na téma "nechám svoje dítě očkovat kravskými neštovicemi" možná odpovídá i tahle pasáž:

    "Mezi anglickými venkovany v 18. století existovala zkušenost, že lidé, kteří se nakazili kravskými neštovicemi, nemohou dostat neštovice pravé a jsou tak před touto chorobou dlouhodobě chráněni. Infekce kravskými neštovicemi přitom probíhala obvykle pouze s mírnými celkovými příznaky a omezeným počtem neštoviček, takže nehrozilo ani nebezpečí smrti, ani zohyzdění. Podobné zkušenosti měli také sedláci ve Francii, Holandsku, severním Německu a podle A. Humboldta dokonce i mexičtí pastevci."

    a Edward Jenner nebyl ani první, kdo to zkusil. dokonca na vlastních dětech:

    "Existují zprávy, že potom, co sám prodělal nákazu od krav, inokuloval anglický sedlák Benjamin Jesty infekci své ženě a synům; podle pověsti se mu pak dostalo výsměchu, že „vydává své příbuzné v šanc, aby tito voly a kravami se stali“ (Živa VIII, str. 225, 1896). Nicméně byl on sám i jeho synové při kontrolní inokulaci varioly ještě za 31 let vůči této infekci imunní (za to mohl pravděpodobně vděčit možnosti opakovaného vystavení infekci pravými neštovicemi, které působilo jako tzv. booster efekt – samotná vakcinace chrání jen po omezenou dobu). Tento pokus však zůstal nepovšimnut, stejně jako jiné pokusy, které prováděli v šedesátých letech 18. století angličtí lékaři Sutton a Fewster. Kolegium londýnských lékařů nepřikládalo tehdy jejich „podivuhodnému sdělení“ žádný význam. Roku 1781 vakcinoval několik dětí včetně svého syna anglický lékař Nosk, zemřel však dříve, než mohl svá pozorování publikovat. A tak veškeré zásluhy a objevení za zavedení této metody patří po právu E. Jennerovi."

    okolnosti, za jakých si Edward Jenner ověřil úspěšnost očkování testem pravými neštovicemi nechávám bez reakce. o tom jsem nic nezjistil. jen si vybavuju nějakej film, kterej jsem o tom viděl. i s tím malým klukem.

    to jenom k tý optice, abychom si ji trochu zaostřili :)



    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Že vám do toho kecám, ale to, co píše LEONKO sem pochopil spíš tak, že se nevymezuje proti naočkování kravskejch neštovic, ale proti následný snaze nakazit subjekt pravejma neštovicema. Ne?
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    a ted se na to podivame predpotopni optikou budoucnosti:p
    JAYME
    JAYME --- ---
    STARE_CASY: tyvole no ty ses uz uchyl uplnej :)) to je jeste o level jinde, takovy to "minus ti davam proto, ze..." - no snad se Leonko z te konstruktivni tridni dutky pouci.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    LEONKO: hodnotit cokoli v minulosti dnešní optikou není dobrý nápad. vycházejí z toho vždy jenom strašlivé nesmysly a ukazuje to naprosté nepochopení kontextu (historického, společenského, technolicko-vědního...). Smysl má srovnávat vždy v kontextu doby - zachoval se lépe než byl tehdejší společenský úzus? Ano, zachoval. Přinesl nové poznání v té době? Ano, přinesl. Zlepšil životní podmínky svému okolí? Ano, zlepšil.

    Pokus Jaymeho to teď uhrát na to, že si do tebe musíme kopnout, je už jenom takový klasický diskusní faul a hledání oběti tam, kde jsi prostě řekl strašnou blbost. Mínusy a nesouhlasy nejsou ani kopání, ani považování tohoto postupu za běžnou věc (a to ani dnes, ani tehdy, přičemž pokaždé to má jiné hodnocení, proč to není/nebyla běžná věc), jen ti prostě lidi dávají najevo, že tohle byla a je fakt blbost a snaha se v tom dál motat je kontraproduktivní. Tvůj názor v tomhle případě prostě byl hloupý a úplně mimo. Já bych to prostě dál nerozmazával, každý občas plácne hloupost. Zkus se opravdu na to dívat ne z pohledu dnešní doby, ale v kontextu tehdejší společnosti, morálky, dětské úmrtnosti, úrovně poznání atd. Je naprosto očividné, že dnes by tento přístup možný nebyl, to není potřeba nijak komentovat. V tehdejší době se jednalo naopak o obrovský pokrok a jednoznačně pozitivní krok.
    JAYME
    JAYME --- ---
    tak asi kazdej chape, jak to LEONKO mysli, ze v tom podle vseho neni nejakej odpor k pokroku nebo k ockovani, ale proc si tim kazit prilezitost kopnout si do nekoho v parte? :) klasicka nyxi cokli mentalita
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    LEONKO: parafráze: bylo zjištěno, že lidi kolem nemocných krav nechytali nestovice.... tedy nemoc krav na to má vliv...
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    LEONKO: Šmarja, jdi ho vyhrabat a rozprášit do moře, že to měl udělat jinak...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam