• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    PŘED A PO


    DISKUZE URČENÁ POUZE PRO PŘÍSPĚVKY U KTERÝCH JE SKUTEČNĚ VIDĚT PŘED A PO
    (fotky, videa, gify, odkazy atd...)
    PRAVIDLA KLUBU:
    Komentáře k fotkám jsou povolený, ale jen v určité míře. Poznámky typu, super, skvělý, hnusný atd. vyjadřujte prosím jen svými palci. V případě, že chcete rozvinout debatu k danému příspěvku, okopírujte ho a využijte této spřízněné DISKUZE: [ PŘED A PO - debata a komentáře ]
    Vyřizování osobních účtu, nadávky a jiné podobné příspěvky jsou v klubu přísně zakázaný, budou okamžitě smazaný!
    rozbalit záhlaví
    ALLEERA
    ALLEERA --- ---
    BLONDYNKA: Jen u nás při těch povodních nevymíral roztomilý ohrožený druh zvířat, proto to nebyla taková tragédie, co by donutila hollywoodské celebrity posílat peníze.
    Já souhlasím, to nejvíc, co mě na to mě mrzí, je ta miliarda uhynulých zvířat, jenže taková příroda prostě je, požáry tu byly, jsou a budou, viz nedávné požáry na sibiři.
    Co se týká klimatických změn, tak ty tu taky byly jsou a budou, s člověkem nebo bez něj, nejsem expert, takže se neodvažuju tvrdit, jestli za současné klimatické změny může či nemůže člověk, i kdyby ano, planetě je to jedno, protože jediný, komu klimatické změny způsobené člověkem způsobí problémy, je opět človek. Tý planetě je to jedno. Ta tu ještě na rozdíl od lidstva nějaké minimálně 4 miliardy let bude a vzpamatuje se ze všeho, život si cestu najde, než se Slunce promění v rudého veleobra, to bude teprv tragédie.
    Nicméně si ale myslím, že by bylo super, se k tomu našemu domovu přeci jen chovat poněkud ohleduplněji, nevysypávat tuny bordelu do oceánu apod. Jenže tady je ovšem stále problém ve velkých korporacích, i kdyby každý člověk na světě třídil odpad a kompostoval, neudělalo by to znatelný rozdíl, až teprve, když se za nos chytnou korporace. Což vím od jedné známé, která se tím hloubkově zabývá a má i nějaké přednášky v OSN.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    SULTHAN: Ta země má rozlohu nějakých 7,6 milionů km2. ČR má 79 tisíc km2. Autrálie má cca 25 mil. obyvatel (údaj z r. 2018), ČR 10 milionů.
    ČR z toho pořád vychází vítězně, sorry. Ty mateiální škody vzhledem k bohatství země, to snad už ani nemusíme dále rozebírat, pro ČR to prostě bylo mnohonásobně víc devastující. Že by se kolem toho ve světě o ČR tak moc nakecalo, to si nemyslím. Je to hrůza, ale zase jsem měla pravdu, děkuji za relevantní srovnání.
    Ohledně pralesa už jsem to říkala. Až roztřídím fotky, postnu sem ty pralesy dva, tři roky po požárech.
    J4C0B1M
    J4C0B1M --- ---
    A já jsem si říkal, jestli jsem to s tou krávou neunáhlil, před pár měsíci, když jsem si ji šoupl do ignoru, protože její příspěvky mají nulovou hodnotu
    SADY
    SADY --- ---
    BLONDYNKA: tohle je argumentacne velmi slabe... level VKML
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    BLONDYNKA:

    Jen pro lepší srovnání:

    Shořela zatím oblast o velikosti cca 2 rozloha ČR.
    Mrtvých je zatím nejméně 33, mnoho se pohřešuje. To znamená, že výsledný počet bude znám až za hodně dlouho.
    Zníčeno cca 6000 budov (cca 2700 homes).
    Zemřela asi miliarda zvířat.

    Materiální škody jsou "jen" v desítkách miliard korun. Což bude způsobeno hlavně tím, že prales a živá zvěř mají v materiálních škodách nulovou hodnotu.
    CANEBRA
    CANEBRA --- ---
    BLONDYNKA: Lol. Tak tims to dorazila.
    SADY
    SADY --- ---
    BLONDYNKA: A terazky mi povedztě, Kefalín, čo vy si predstavujetě pod takým slovom extrémní případ katastrofy? Nejlépe uvést na příkladech, aby jsme si dokázali představit tvůj žebříček..
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    JAMILLOS: ID Tuho mám v ignore a už jen to, že mi doporučuješ ho číst, mluví tak nějak za vše. Ty argumenty taky dost postrádáš. Nic neříct a jen takto naznačovat, že oponent je blbec, protože se umí vyjádřit a tudíž všechno překroutil a umí jen "ekvilibristiku", na to ti asi vždycky někdo skočí. Já ne.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    BLONDYNKA: Krásná argumentační ekvilibristika, doporučil bych ti chodit na blogy iDnesu, tam by ses s tímhle evidentně vyřádila. Sorry, za tvé fotky ti plus dám, ale tady jsi opravdu mimo. Více např. zde: TUHO:
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    NICOLLETTE: Možná by pomohlo, kdyby ses naučila číst. Cituji ze svého příspěvku: "nijak nepopírám, že požáry v Austrálii jsou, že uhořela spousta zvířat (což je na tom to nejhorší, v mém vidění světa)".
    Ano, někde jsem se dočetla, že koaly jsou na pokraji vyhynutí. Ve světle toho, jak se názorně zde ukázalo, nakolik jsou mediální zprávy pravdivé, je otázka, zda to tak skutečně je, každopádně zvířat je mi líto nejvíc. Bohužel je taky pravda, že koaly jsou úplně debilní zvířata, u kterých zjevně absentuje pud sebezáchovy, neboť celé dny spí sjeté po listech eukalyptu a neobtěžují se utéct. To je tragické a smutné a já to nijak nesnižuju, jenže takové zvíře se fakt těžko zachraňuje bez ohledu na to, zda ten požár je velký nebo malý. Já jsem je skutečně v zoo viděla a jsou roztomilé a tak, komu by to nebylo líto, žejo, nemluvě o tom, že žádný tvor na světě si nezaslouží uhořet. O tom se snad bavit nemusíme.

    Každopádně i z tvého příspěvku je vidět, že argumentace tady v zásadě nemá žádný smysl - nedřív jsem blbá proto, že říkám, že v Sydney žádný nejhorší vzduch není. Poté jsem blbá, protože sice v Sydney opravdu není zas tak špatný vzduch, ale někdy tak je cítit kouř. Pak jsem blbá, protože říkám, že nejde o žádný extrémní případ katastrofy, a sice mám pravdu, ale není správné to říkat, protože to politicky není ok. No a teď jsem zase blbá proto, že sice je to všechno pravda, ale umřely koaly a tudíž jsem stejně kráva. Inu, co se dá dělat, myslím, že s tím dokážu žít.
    TUHO
    TUHO --- ---
    NICOLLETTE: "Vtipne" v tomhle kontextu je, ze vetsi teplota znamena nejenom vyssi odpar, ale take vyssi schopnost vazat vodu (do teplejsiho vzduchu se vejde vice vody nez zkondenzuje), vyssi energii v atmosfere = take vyssi riziko zaplav. Ale to predpokladam, uz je uplne mimo rozmer uvazovani, protoze zaplavy byly samozrejme vzdycky .))
    TUHO
    TUHO --- ---
    BLONDYNKA: Ano pozary byly v Australii po desitky miliony let (nikdo netvrdi, ze ne). Jde o to, ze oteplujici se klima zvysuje cetnost epizod, kdy jsou pro pozary vhodny podminky. I ekosystemy, ktery jsou na pozary adaptovany je jsou schopny vydrzet jenom v urcity intenzite a frekvenci (potrebuji cas na regeneraci). Zvysujici se pocet a intenzita, spolu s rostouci teplotou povede k rozsirovani pousti, ubyvani destnych pralesu atp. Australani jsou do toho svedky rozsahleho umirani Velkeho koraloveho utesu, na ktery maji navazanou obrovskou ekonomiku z turismu i rybolovu. To vsechno ma velmi realny bezpecnostni i ekonomicky dopady.

    Jinak to, ze se klima menilo vzdy nijak nevyvraci to, ze dnesni pozorovany trend otepleni je zpusobeny clovekem (resp spalovanim fosilnich paliv). Proste klimaticke zmeny maji spoustu slozek, nektere jsou prirodni, nektere antropogenni.

    Jak víme, že globální oteplování způsobuje člověk – A2larm
    https://a2larm.cz/2019/12/jak-vime-ze-globalni-oteplovani-zpusobuje-clovek/
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    BLONDYNKA: hezka pripominka ohledne povodni, ale jestli tvuj zakladni jmenovatel jsou pouze lide (a jejich ztraty) tak se to srovnavat neda. S Australii se take hlavne resi masivni vymirani zvirat. Ale pardon, tys tam vlastne byla a byla urcite v zoo, kde koaly jeste maj, takze cajk
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    JAMILLOS: Muhaha, jinými slovy vlastně "je to sice pravda, ale protože teď je správné říkat, že globální změnu má na svědomí člověk, tak se tento argument politicky nehodí a tudíž je nesprávné a zlé ho říkat". Kdepak jsem tohle už slyšela....
    Za tuhle situaci člověk samozřejmě nemůže (tedy "člověk" ve smyslu "lidstvo"), protože změny klimatu vždy byly a vždy budou, požáry v Austrálii ve stejném rozsahu byly stejně tak před dvěma sty lety, jako budou i nadále. Problém vás novodobých evangelistů Velké Změny Způsobené Člověkem je v tom, že jste, nevzdělaní, nečtete, neznáte historii a zaslepeně popíráte doložená historická fakta. Co s váma, žejo, na rozumnou debatu to prostě není.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Ono se tu jednoduše zase splácává několik věci dohromady. Je naprosto jasný, že média leckterý věci přeháněj. Jiný věci zase naopak tlumí nebo rovnou ignorujou – podle toho, jaká mocenská filozofie / vlastnická struktura v tom kterým korporátu převládá.
    No a je ovšem taky zřejmý, že v Austrálii je to fakt průser (stejně jako třeba v Amazonii). On je to dost velkej kontinent, takže samozřejmě že to nemůže bejt úplný peklo od začátku do konce, což ovšem na tom průseru nic nemění.
    Jo a ty články o tom, že některý požáry můžou způsobovat i ptáci apod., jsou v tomhle okamžiku téměř na pěst, protože ačkoli je to předpokládám pravda, v tomhle kontextu to zavání starou dobrou manipulací á la pojďme jemně lidem podsunout, že za tuhle situaci vlastně člověk nakonec třeba ani nemůže.
    Takovýhle úvahy ovšem nejsou ve stávajícím, značně se černobílizujícím světě příliš žádaný...
    APPU
    APPU --- ---
    Nesložíme se tý blonďatý holce na letenku do číny ? Zajímá mě jak je to s tim novym koronavirem, jestli to neni jen nějaká čínská mediální kachna po sečuánsku.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TEKKANNE: Ten charakter tehle pozaru je vyjimecnej v tom, ze zasahovali napric Australii (to neni moc bezny, jsou tam ruzny klimaticky pasma, ktery maj svoji dobu pozaru jindy) a horeli treba i destny pralesy, ktery by meli byt vuci pozarum rezistentni. Dalsi fuckup je, ze ty velky pozary, ktery probihaly driv se vetsinou deli v dobe velkyho Il Nina, diky ktery mu bylo teplejs. To v tyhle sezone taky neplatilo. Z ceho jdou tolik ty nervyto je, protoze v tom velkou roli hrajou roli klimaticky zmeny, ktery proste budou podminky pro takovyhle pozary delat cim dal tim castejc. Ted jsme ve svete otepleni o pouhy 1 stupen za vic jak 200 let. V nasledujicich desetiletich, pokud se nezmeni trajektorie emisi pritom smerujeme k otepleni o 2,5-5 stupnu Celsia podle IPCC. Podle nejnovejsich klima modelu mozna i o dost vys.

    Kazdopadne to nic nemeni na tom, ze to co mumlala Blondynka na zacatku byl nonsense. Aneb nechapu, jak nekdo muze brat vazne argumentaci "byla jsem v Sydney, kdyz bylo hezky, ergo nemuze byt v dobe, kdy tam nejsem hnusne".

    Jinak

    Some say we've seen bushfires worse than this before. But they're ignoring a few key facts
    https://theconversation.com/...res-worse-than-this-before-but-theyre-ignoring-a-few-key-facts-129391
    TEKKANNE
    TEKKANNE --- ---
    SEDELAVLOKALE: je to rozhodně velká katastrofa svým rozsahem, o tom žádná....pro nás lidi. ale neni to zdaleka tak strašný, jak se z médií může zdát, a není to ani zdaleka tak strašný, co se přírodního prostředí týče v porovnání - každoroční požáry jsou na některých místech planety součástí biorytmu a celýho místního ekosystému.
    mám několik kámošu různě po Austrálii a vidím, co soupou na FB bo IG ze svýho denního života....a působí to tak, že požáry jsou daleko a oni mají příznivý vítr většinu času....

    btw nejvíc mě rozsekal tenhle článek: https://ekolist.cz/...-aboridzinci-vedi-desitky-tisic-let-pozary-v-australii-zakladaji-ptaci-zamerne
    SEDELAVLOKALE
    SEDELAVLOKALE --- ---
    TEKKANNE: oh ano, musím s tebou souhlasit, ostatně asi jako s celým světem, že "některý události jsou servírovaný přehnaně" .. a teď, co si myslíš o té Austrálii, o které je tu řeč?
    TEKKANNE
    TEKKANNE --- ---
    ja s ní BLONDYNKA: musím výjimečně souhlasit.....opravdu některý události jsou mediaama servírovaný přehnaně (protože čím víc skandální, tím víc emocí, čtenářu a tedy i peněz) a naše fantazie z toho přehnanýho výřezu udělá celek, kterej je na hony, nebo aspoň dost, vzdálený realitě. kdybych to sama fakt nezažila, nevěřila bych tomu....
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    funguje to, vystaci si sama i co se dovaleni dukazu kognitivni invalidity tyce
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam