• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    PŘED A PO

DISKUZE URČENÁ POUZE PRO PŘÍSPĚVKY U KTERÝCH JE SKUTEČNĚ VIDĚT PŘED A PO
    (fotky, videa, gify, odkazy atd...)
    PRAVIDLA KLUBU:
    Komentáře k fotkám jsou povolený, ale jen v určité míře. Poznámky typu, super, skvělý, hnusný atd. vyjadřujte prosím jen svými palci. V případě, že chcete rozvinout debatu k danému příspěvku, okopírujte ho a využijte této spřízněné DISKUZE: [ PŘED A PO - debata a komentáře ]
    Vyřizování osobních účtu, nadávky a jiné podobné příspěvky jsou v klubu přísně zakázaný, budou okamžitě smazaný!
    rozbalit záhlaví
    CHA1NDLER
    CHA1NDLER --- ---
    NJAL:
    Bytový fond v ČSR v roce 1945 bych v "průměrně OK stavu" teda osobně nenazýval. Ten investiční dluh, který tady leckde byl i před válkou, se během ní zvětšil do obřího rozměru.

Faktem ale je, soudruzi bytový fond neuměli udržovat. Je to jeden z nejkřiklavějších důkazů toho, proč nikdy nemůže fungovat kolektivní vlastnictví a odpovědnost. Bylo by to super, kdyby to fungovalo, ale lidé toho nejsou schopni.
    NJAL
    NJAL --- ---
    GECKO: Jj, komunisty bych radsi neprivolaval, ti sebrali lidem domy prumernem OK stavu, a po roce 1989 castokrat byla zrestituovana totalni ruina.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Já sem na konci 80. a začátku 90. na Vinohradech a Žižkově vyrůstal a přiznám se, že mi ty zchátralý činžáky trošku chyběj. Pro mě to tehdy mělo svoje kouzlo, genius loci. A dodneška s láskou vzpomínám na zimní ranní cesty do jesliček temným Riegrákem, pouliční lampy se topí v něčem, co je snad mlha, snad smog, nejspíš obojí a v nose lehce štípe síra z nekvalitního hnědého uhlí, kterým jsme i my topili. Tohle a dehet jsou pro mě vůně dětství.
    GECKO
    GECKO --- ---
    BLOWUP: Hele, tak ono je trochu blbý, že se při těchhle diskusích obvykle vztáhnou místa jako centrum Krumlova a nebo úplný centrum Prahy. To jsou extrémy, který jsou prostě přeplácaný a je to turistický diznyland, kde lidi nežijou. Ale třeba Žižkov, Vinohrady, Vršovice... to zase vypadá jinak a s tím komunismem to je nesrovnatelný. Žižkov v ranných 90. vypadal jak zóna těsně po válce, protože ho komunisti chtěli komplet zbourat ale nestihli to. Si pamatuju, jak jsme tam šli do jakýsi firmy, co se měla zabývat záchranou dat z havarovaných disků a sídlila na nějakým pavlačáku ale bylo to ve vnitrobloku. Projítr se musel komplet vybydlenym barákem z ulice plným odpadků a sutě a tak to tam po komouších vypadlo skoro všude...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MATEEJ: jj, zijeme v takovy kolotocarsky dobe. Ja jsem rad ze jsem to za komancu zazil, z dnesni stary Prahy je mi na bliti, to je jak disneland
    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    MATEEJ: Pamatkari chteji? Vyborne, pamatkari zaplati.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    BROUKOID: falesny argumentacni faul. nuda.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    BROUKOID: uplne vidim, jak v r.2121 nekdo bude psat, jak je hrozny co tam udelali, ze tam bylo krasny historicky voskovy muzeum, a ten terminal stargate uplne kazi tu atmosferu zacatku 21.stoleti..
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    MATEEJ: to si muzes rovnou stezovat, ze tam velmi neautenticky jezdej moderni tramvaje a auta, lidi nosej neautenticky obleceni a neautenticky neni ulice hromada vykalu, konskejch koblizku, mocuvky a bahna, a dokonce tam neautenticky bydlej jiny lidi a sidlej jiny firmy nez na prelomu 19/20.stoleti.

uplne vidim jak tam nekdo kolem roku 1900 nadava, jak tam neautenticky stojej budovy, kde jeho detecek pamatuje rybnik, a jak tam neautenticky svitej plynem, misto aby tam byla tma jak v p..

..a par set let predtim nejakej germano/slovan nadava, jak tam neautenticky postavili drevenou boudu misto zemljanky, jak mluvej cesky a nemecky, misto autenticky keltstiny, a jak je neautenticky uctivaj spatny bohy..

atd, atd. Klasicka iluze toho, ze nekdy od vzniku vesmiru na danym miste existoval TEN PRAVEJ AUTENTICKEJ STAV(TM) a vsechno potom je spatne
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    MATEEJ: To mě teda nijak neuráží. V centru Prahy, nebo jiných měst, je to na místě, domy se dost často opravují, investuje se do obnovy fasád, institucí a stejně je potřeba to jednou za rok vzít wapkou/pískem/laserem kvůli znečištění, takže nikdy nebudou "naleštěný" všechny naráz. Navíc se většinou dbá na původní barevnost - u historických objektů se dělají sondy, kdy měla fasáda jakou barvu, naštěstí se ustupuje od "památkářského okru", ze kterýho bliju zase já :D. Ale jako jestli máš rád ten omšelej genius loci, i taková místa se pořád v centrech měst dají najít.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    KAIAFOX: To je jasný. A stejně tak chápu, že památkáři po těch lidech chtějí, aby novou omítku na fasádě udělali perfektní, jako když se ten dům omítal poprvé (konec konců, ona se do fáze omšelosti nevyhnutelně dostane, i když zrovna v Krumlově to bude trvat docela dlouho, protože do centra nesmí auta a v porovnání s minulostí se prakticky netopí pevnými palivy).

Nicméně kdyby ta omítka měla patinu, klidně fejkovou, tak se mi to bude líbit víc než perfektní jednolitá barva bez poskvrnky. Jednak je to moje osobní estetická preference a jednak i proto, že takhle uměle ta historická centra během své mnohasetleté historie nikdy nevypadala, v každém časovém období v nich bylo nemálo domů a paláců, které měly fasádu omšelou, protože už byla stará a na novou zrovna nebylo, je to dobře vidět třeba na fotkách staré Prahy z přelomu 19. a 20. století. Ale dneska, dalo by se říct velmi neautenticky, koukáme v historických centrech na ulice, ve kterých stojí jeden perfektní barevný domeček vedle druhého, protože k té nové fasádě všechny přišly v relativně úzkém časovém období.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    MATEEJ: Muškáty nejsou potřeba, ale omítky chceš mít v cajku. Je to funkční věc, která, když není v pořádku, může vést k destrukci zdiva vlhkostí, biologickým napadením, erozí, blablabla. Ono jenom odsolovat historický omítky neni prdel a vůbec to neni levný.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    87HIGHFLYER: Nevolám po ruinách (a už vůbec ne po ruinách cenných historických domů), jenom po tom, že ne všechno musí být 100% vypiglovaný.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MATEEJ: to je hroznej blabol.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Pro mě je to trochu moc ode zdi ke zdi. Jeden kamarád říká, když chceš všude kolem sebe vidět bezvadný omítky a truhlíky s muškátama, tak se odstěhuj do Bavorska. Čechy by měly bejt trochu schmutzig, jinak to přestávají být Čechy.
    LUKOYE
    LUKOYE --- ---
    GREW: Díky.
    PUBLICURINATION: Každá doba nese svojí zátěž. V současnosti je aspoň možné se svobodně bránit absurditě overturismu, za bolševika nešlo ani ceknout. V Krumlově se jistá síla, který tenhle balast vadí, pomalu vzmáhá.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GREW: no ja sem si celkem jednoduse vybral a plesnivy ruiny to nejsou...
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    GREW: ta pred me bavi vic....)
    GREW
    GREW --- ---
    LOPIK: Si clovek nevybere, za minulyho rezimu to chatralo, dneska zase pul baraku neni pres ruznej balast videt.

JON
    JON --- ---
    LUKOYE: ten hnedozlutej dum je dnes hospoda na louzi.
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    Vyšehradské nádraží — Z metropole — iVysílání — Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10116288835-z-metropole/220411058230043/obsah/797330-vysehradske-nadrazi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam