RAMJAH: kdybych viděla jen to nové stavení, líbilo by se mi.
Jenže, stejně jako Samota u lesa, člověk vidí původní spíš menší chalupu a teď tu haciendu. A ten pocit je, aspoň u mě, že původní bylo "lepší".
Setkávám se s tím často, dost pracuju v Kokořínsku, kde se (díky za to) hodně původních roubenek renovuje a přistavuje, často jen na rekreaci nebo na důchod. A tyhle rozříznuté stodoly tu vznikají taky. A zvětšují se až na násobky obytné plochy. Jakoby lidi z těsnějších bytů chtěli rozlet a neuměli se zastavit. Jako člověk, který hladověl, nezná míru a přejídá se. Zrenovovat to v současné kvalitě a přistavět zlehka by bylo fajn. Obytný sál otevřený do krovu... ohromí, ale pěkný ani funkční mi to na druhý pohled nepřijde.
Dneska jsem byla u pěkného proporčního domečku ve staré zahradě, majitel ho přistaví na lehce přes dvounásobek. DOmek má v přízemí dvě místnosti a záchod a koupelnu, v podkroví už vybudované dvě menší ložnice. Plus terasa, zahrada, zahradní domek, kůlna. A pro rodinu se dvěma dětmi chtějí 2x tolik, než tohle. Asi to bude pěkné, ale i tak je mi původního proporčnějšího stavu škoda.