VON_GILOTINE: z téhle jedné fotky bych Lisabon fakt radši neposuzoval. Tohle náměstí je úžasné, kromě dvou hodně rušných silnic po okraji, je opravdu volné a kolem něj spousta pěších zón. Ale je to jako Staromák s okolím u nás. Jinak je dopravně Lisabon solidní peklo, jezdí se tam všude, i v uličkách, kde bych to nečekal, parkuje se ještě hůř než u nás. Portugalci jsou ale zase tolerantnější a jezdilo se mi tam vlastně líp než v Praze. Každopádně auta jsou i v uličkách, kde bych to nečekal, k tomu mnohem hustší tramvajový provoz. Pro cyklo tam je infrastruktura celkem bídná, horší než u nás - v historické části není prakticky nic, lepší to je v novějších čtvrtích (a je pravda, že tam to zase staví strašně rychle a dobře). Ale na kole tam i v historickém centru jezdilo víc lidí než u nás - přeci jen to počasí je příjemnější a s elektrokolem jsou kopce úplně jedno.
Trochu mne mrzelo, že jak je Lisabon fotogenický a člověk z něj zná hlavně fotky podobné jako ta tvoje, třeba tohle:
... tak osobně to vidí spíše takhle syrově jako na streetview:
Mapy Google https://www.google.com/maps/@38.7072562,-9.1428506,3a,75y,240.6h,100.01t/data=!3m6!1e1!3m4!1spcg2MzVk9UilMnQ0yjk0gg!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttuAle stejně město, kam se budu strašně rád vracet. Vlastně celá země. Jediná cizí země, kde, i když jsem nerozuměl ani slovo, tak jsem se od začátku cítil jako doma. Portugalci jsou skvělí pohodáři a to jídlo!