• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    TROJKA
    TROJKA --- ---
    ALENNAI: taak 15. je dnes. .
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HRAFNAIN: nejen rovnoběžka, značná podobnost jsou i ty hory. Atlas v Maroku a Alžírsku vytváří taky srážkový stín. V USA máš Death Valley, v Maroku a Alžírsku zase stavějí domy z nepálené hlíny, protože je celkem jistota, že další dva roky nebude pršet.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    CAROLIAN: ok, stejná rovnoběžka, seems legit
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    HRAFNAIN: Kalifornie je na stejné rovnoběžce jako Alžír a potažmo Sahara. Podnebné pásy jsou univerzální, platí po celém globu. Délka dne, postavení Slunce - a i proudění vzduchu je ve stejných rovnoběžkách stejné - to se učívalo v páté třídě...



    Kalifornie je od Evropy/Afriky odlišná v tom, že zatímco kolem Evropy / Afriky teče teplý Golfský proud, tak kolem Kalifornie teče studený Kalifornský proud od Aljašky - takže ty teploty jsou trochu nižší, než na stejné zeměpisné šířce Evropy / Asie (Tichý oceán je na té 37. rovnoběžce - střed Kalifornie - studený tak, že se do něj nedá vlézt - v deseti metrech má deset stupňů, na povrchu obvykle tak patnáct - pokud se teplota zvýší ke dvaceti, tak místní flóra a fauna chcípá vedrem).

    Rozdíl mezi vnitrozemím, kde je třeba čtyřicet a pobřežím, které je ochlazované Tichým oceánem na těch deset, maximálně patnáct stupňů tvoří pobřežní inverze - kolem oceánu je mlha a kosa - jako že skutečně vyrazíš ve čtyřicítkách a než sjedeš deset kiláků k pobřeží, tak jsi v deseti, dvanácti stupních.

    Ale jinak Kalifornie zhruba v tom středu má suché léto, kdy neprší od dubna do října - a vlhkou zimu. To, co naprší a nasněží v těch pár zimních měsících je vše, s čím se dá počítat.
    V Kalifornii máš prosinec nejzelenější měsíc, vyroste travička atd. - v lednu kvetou magnólie a tak...

    Pro hnidopichy - Kalifornie je dlouhá, jih jsou vysloveně pouště, sever se zase přibližuje Evropskému podnebí (čtyři roční období). Navíc od severu k jihu se táhne Sierra Nevada - nejvyšší hory jsou čtyřtisícovky - takže ta ještě dělí to podnebí na západní část, která má víc srážek a východní část, která je ve srážkovém stínu. Takže to podnebí v Kalifornii se mění každých pár kilometrů :-)) ale v zásadě platí to, že je dlouhé, suché, horké (s vyjímkou asi dvoukilometrového pásu kolem pobřeží, viz. výše) léto a krátká zima s (jedinými) srážkami - které - abych se teda opakovala - nestačí na to, aby z toho žilo čtyřicet milionů lidí.
    MATT
    MATT --- ---
    MAWERICK: nebo Carolinu ci Virginii..
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    MAWERICK: No že nejde o srovnání ekonomické nebo politické ale čistě geografické. Tzn kde ty státy leží na podobné zeměpisné šířce. Jako příklad něčeho co máme blíž a dost pravděpodobně bude mít podobné teploty např...

    Aspon Tak bych to chápal. Stejně tak mohl být použit egypt nebo tak...
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    MAWERICK: aha. a čím se to liší?
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    HRAFNAIN: To není srovnání států ale jen geografické porovnání
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    CAROLIAN: Nesrovnavej Kalifornii s Alžírskem, pls, to je argumentacni faul
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    OMNIHASH: jinak teda Salton Sea a podobné oblasti jsou součástí Great Basin - což je obrovská oblast táhnoucí se od Kalifornie před Nevadu, Utah a Idaho až do WYomingu - odkud řeky netečou nikam - buď se vsáknou, vypaří, nebo skončí v jezerech (slaných)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    OMNIHASH: ehm, řeka nevyschla, jenom je vypitá - teče přes spoustu států, kde si každej odebírá. Řešení jsou komplikovaná, jsou mezinárodní smlouvy s Mexikem a jsou i smlouvy mezi státy, kterých se to týká, kolik může kdo odebírat.

    LA tahá vodu ze Sierry, díky tomu vyschlo Mono Lake, teď mají jiné zdroje. Silicon Valley má většinu vody - opět ze Sierry (Hetch Hetchy). Malé množství ze Santa Cruz Mountains, sle tam je to taky bída - lidi se rvou a hádají o studně. Do toho zastaralé přehrady, které se různě odstavují nebo nemůžou fungovat na plnou kapacitu - Oroville je asi nejznámější, ale jsou i další (Anderson Lake).
    To nic nemění na faktu, že tohle je podnebné pásmo, které neuživí desítky milionů lidí. Na druhé straně zeměkoule, je v téhle oblasti cca Alžírsko - jen pro srovnání...
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    CAROLIAN: Colorado(řeka) je ten průser, Kalifornie z toho zatím utekla, i když jih tam pomalu ale jistě směřuje taky. Celá oblast od Salton sea po deltu je zralá na vyhlášení stavu katastrofy už léta, naposled tekla do moře před deseti rokama, a dostáva mě, že to tam nikdo moc neřeší, že vyschla největší řeka na západním pobřeží.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MAR_TINA: Nevada a Nebraska mají skoro stejnou hustotu osídlení...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MAR_TINA: není, Nebraska je celá rozparcelovaná
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAROLIAN: je tam hodně místa :D
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MAR_TINA: proboha proč do Nebrasky???? :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAROLIAN: zrovna jsem chtěla navrhnout stěhování do Nebrasky :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    OMNIHASH: ne Kalifornie není v největším průseru všech dob. Je to zhruba ve tří až pětiletých cyklech, kdy je tři roky sucho a pak rok dva jsou mokré. Závisí to na teplotách Pacifiku (El Nino vs. La Nina). Psal o tom už Steinbeck v knížce Na východ od ráje - o tom, že v údolí Sacramenta lidi furt nadávaj, protože buď je řeka rozvodněná a mají záplavy nebo je sucho....
    Mám fotky ze zimy z roku 2012 a pak 2016, se sněhem do půlky okna, s dopravními značkami koukajícími jen tou značkou ze sněhu a podobně. Myslím, že zima 2019 byla podobná, to jsme si nezalyžovali vůbec, protože se nedalo do hor dostat.

    Jiná věc je, že Kalifornie je savana až polopoušť - a že tam nemá co dělat čtyřicet milionů lidí - ta krajina to neutáhne a neuživí. LA nemělo nikdy vzniknout.
    Podobně Vegas - Hoover Dam byla stavěná v době, kdy Vegas mělo asi osm tisíc lidí. Dneska ta celá konglomerace má přes milion - a hrozně se diví, že jim Lake Mead nestačí.
    V3S
    V3S --- ---
    KARLOSK: ta bude taky zmatena jak goro pred tokiem ....

    Juila v roce 2010 konvertovala k islámu, v roce 2017 pak zpět k ruské pravoslavné církvi.

    V parlamentních volbách v Rusko v roce 2021 chtěla kandidovat za vládnoucí Jednotné Rusko. V primárních volbách však nezískala dostatečnou podporu, aby se na kandidátku dostala.


    a pokud nekdo zazil vcerejsi svinskou vlnu, mohlo by ho pobavit i toto ;)



    Julia Volkovová – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Julia_Volkovov%C3%A1
    Co se stalo s falešnými lesbičkami Tatu? Jedna je biomatka, druhá má dvě děti a každé s jiným! - Expres.cz
    https://www.expres.cz/celebrity/jakt-sel-cas-tatu.A161010_155752_dx-celebrity_khor
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam